UBS: Γιατί οι αγορές μετοχών μπορούν να συνεχίσουν το «ράλι»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Γιατί οι αγορές μετοχών μπορούν να συνεχίσουν το «ράλι»
Έτσι παρόλο που UBS επισημαίνει πως ενώ γίνεται ένα σταδιακό pricing σε μια σειρά θετικών νέων, συμβουλεύοντας τους επενδυτές για περιόδους μεταβλητότητας στις αγορές, δεν εντοπίζει τα ρεκόρ ως εμπόδιο για περαιτέρω κέρδη.

Μπορεί οι παγκόσμιες αγορές μετοχών και ο S&P 500 να έχουν φτάσει σε νέα ιστορικά υψηλά, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται πως το «ράλι» έχει τελειώσει, όπως εκτιμά η UBS. Ο αμερικανικός δείκτης διαπραγματεύεται πλέον σε επίπεδα κατά 90% υψηλότερα από τα χαμηλά που είχε φτάσει εν μέσω πανδημίας και περίπου 26% από το υψηλό πριν από το χτύπημα αυτής. Μετά από ένα τέτοιο «ράλι», είναι λογικό να επικρατεί μια ανησυχία στους επενδυτικούς κύκλους για το εάν αυτά τα κέρδη μπορούν να διατηρηθούν.

Έτσι παρόλο που UBS επισημαίνει πως ενώ γίνεται ένα σταδιακό pricing σε μια σειρά θετικών νέων, συμβουλεύοντας τους επενδυτές για περιόδους μεταβλητότητας στις αγορές, δεν βλέπει τα ρεκόρ ως εμπόδιο για περαιτέρω κέρδη.

Ιστορικά, οι μετοχές έχουν αποδώσει ελαφρώς καλύτερα από το μέσο όρο αφότου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, με βάση τα δεδομένα της δεκαετίας του '60. Η ανάλυση της UBS δείχνει, ότι αφού έφτασαν σε ένα νέο υψηλό, οι μετοχές ενισχύθηκαν κατά 11,7% τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 11,3% όταν βρίσκονταν κάτω από τα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ.

UBS

Παράλληλα, το οικονομικό σκηνικό όπως και αυτό της εταιρικής κερδοφορίας παραμένει υποστηρικτικό για τις μετοχές. Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη διευρύνεται καθώς τα εμβολιαστικά προγράμματα προχωρούν, ιδίως σε περιοχές που είχαν προηγουμένως υστερήσει. Ο δείκτης Global Surprise Citi βρίσκεται πλέον στο 71, έναντι του χαμηλού -79 τον Απρίλιο του 2020, δείχνοντας ένα συνεχιζόμενο μοτίβο οικονομικών δεδομένων που ξεπερνά τις προβλέψεις.

Ο ελβετικός οίκος αναμένει αύξηση της κερδοφορίας κατά περίπου 38% το 2021 και κατά 8% το επόμενο έτος, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι σε αυτό το σκέλος παραμένουν ανοδικοί. Ενώ ο δείκτης MSCI All Country World διαπραγματεύεται τώρα με premium έναντι του ιστορικού μέσου όρου του, στο 19x για τα εκτιμώμενα κέρδη στο 12μηνο έναντι του 20ετούς μέσου όρου που βρίσκεται στο 15,1x, οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ελκυστικές σε σύγκριση με τα ομόλογα δεδομένου του περιβάλλοντος των χαμηλών επιτοκίων.

Επιπλέον, το υποστηρικτικό πλαίσιο παραμένει, παρά την πιο hawkish στάση της Fed τον Ιούνιο, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι της τόνισαν ότι η σταδιακή απόσυρση της στήριξης παραμένει αρκετά μακριά. Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly δήλωσε πρόσφατα ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το σταδιακό tapering πρέπει να περιμένει, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν ήταν ακόμη έτοιμη, σύμφωνα με τη Fed, για μια σταδιακή απόσυρση της νομισματικής στήριξη, ενώ η πρόεδρος της Cleveland Fed Loretta Mester δήλωσε ότι θέλει να δει περισσότερη πρόοδο στην αγορά εργασίας.

Έτσι, σύμφωνα με τη UBS οι μετοχές μπορούν να συνεχίσουν περαιτέρω ανοδικά, θέτοντας σε θέση «οδηγού» τα κυκλικά μέρη της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών και της ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider