Πιθανή αλλαγή «κατηγορίας» για τις ελληνικές τράπεζες βλέπει η JP Morgan

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιθανή αλλαγή «κατηγορίας» για τις ελληνικές τράπεζες βλέπει η JP Morgan
H προσθήκη της Ελλάδας μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό το πρίσμα ότι η ελληνική τραπεζική κρίση έχει τελειώσει, παραβλέποντας ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης.

Την ένταξη των ελληνικών συστημικών τραπεζών στην ομάδα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE Banks), εξετάζει η JP Morgan επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αποτιμηθούν όπως και οι τράπεζες σε άλλες μικρές αγορές, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία.

Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αθροιστικά οι τέσσερις χώρες καλύπτουν μόλις το 1,1% σε συμμετοχή στο δείκτη των ΕΜ (αναδυόμενων αγορών), ενώ η προσθήκη της Ελλάδας μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό το πρίσμα ότι η ελληνική τραπεζική κρίση έχει τελειώσει, παραβλέποντας ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης.

Οι συστάσεις του αμερικανικού οίκοι είναι «overweight» για την Eurobank (4% περιθώριο ανόδου) και την Εθνική Τράπεζα (αρνητικό περιθώριο 33%) με τιμές στόχους στο 0,80 ευρώ και 2 ευρώ αντίστοιχα, ενώ κρατά «ουδέτερη» σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο στα 2 ευρώ και περιθώριο ανόδου 33%.

banks

Σε όρους αποτίμησης P/E Eurobank και ETE είναι 4,6x και 5,5x ενώ για την Πειραιώς είναι 13x. Σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας, οι Eurobank και ETE είναι διαπραγματεύσιμες με 0,4x και 0,5x ενώ η Πειραιώς 0,3x για το 2022. Τέλος, οι δείκτες αποδοτικότητας προβλέπονται σε 9,9% για τη Eurobank, 6,9% για την ΕΤΕ και 1% για την Πειραιώς.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το 12μηνο forward P/E που είναι στο 14,8x φαίνεται μη ελκυστικό, οι αναλυτές επικεντρώνονται στη μερισματική απόδοση του 5,2%, που είναι σε μεγάλο premium έναντι του 2,6% των αναδυόμενων αγορών (EM).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider