Κέρδη άνω των 100 μονάδων για Dow, οριακές κινήσεις για τον τεχνολογικό Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη άνω των 100 μονάδων για Dow, οριακές κινήσεις για τον τεχνολογικό Nasdaq
wall street
Οι τεχνολογικές μετοχές επισκίασαν τον Nasdaq, σε μια συνεδρίαση ήπια ενόψει της Ημέρας Μνήμης τη Δευτέρα, όπου οι αγορές των ΗΠΑ είναι κλειστές. 

Κέρδη σημείωσαν Dow και S&P στη Wall Street, με ώθηση από τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές επισκίασαν τον Nasdaq, σε μια συνεδρίαση ήπια ενόψει της Ημέρας Μνήμης τη Δευτέρα, όπου οι αγορές των ΗΠΑ είναι κλειστές.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 141,59 μονάδες ή 0,4% στις 34.464,64 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,1% κινούμενος στις 4.200,88 μονάδες. Ο Nasdaq κινήθηκε οριακά στις 13.736,28 μονάδες, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κατέγραφε πτώση. Οι μετοχές των Microsoft, Netflix, Alphabet και Apple έκλεισαν στο «κόκκινο».

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε νέο χαμηλό επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, στις 406.000 αιτήσεις από 444.000 προηγουμένως, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 425.000 αιτήσεις.

Παράλληλα, με ρυθμό 6,4% «έτρεξε» η οικονομία στο πρώτο τρίμηνο, εκτίμηση που παρέμεινε σταθερή σε σχέση με αυτή που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν ανάπτυξη 6,6%.

Στα εμπορεύματα, κέρδη για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα εμφάνισαν Brent και WTI. Η τιμή του WTI έκλεισε με άνοδο 0,83%, κλείνοντας στα 66,75 δολάρια το βαρέλι και το Brent έκλεισε με άνοδο κατά 0,65% στα 69,32 δολάρια το βαρέλι, με σημαντικά κέρδη για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Ο χρυσός υποχώρησε κάτω από το όριο των 1.900 δολαρίων, καταγράφοντας απώλειες έπειτα από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς το αμερικανικό δολάριο σταθεροποιήθηκε και οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά. Τα συμβόλαια του χρυσού, παραδόσεως Αυγούστου, σημείωσαν πτώση 5,30 δολάρια ή 0,3%, κλείνοντας στα 1.898,50 δολάρια ανά ουγγιά. Η τιμή των συμβολαίων του Ιουνίου υποχώρησε κατά 5,50 δολάρια ή 0,3% στα 1.895,70 δολάρια ανά ουγγιά.

Την Πέμπτη, οι Ρεπουμπλικανοί παρουσίασαν την αντιπρότασή τους στο σχέδιο υποδομών του Τζο Μπάιντεν (ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων), με τον προϋπολογισμό της να φτάνει στα 928 δισ. δολάρια. Οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν και πάλι την έκκληση του Μπάιντεν για αύξηση των εταιρικών φόρων, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος υποδομής με κεφάλαια που έχουν ήδη διατεθεί από το Κογκρέσο.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, κάλεσε τους ηγέτες του Κογκρέσου να αυξήσουν τις δαπάνες, λέγοντας ότι οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό δαπάνες παραμένουν στάσιμες για 11 χρόνια.

Εξάλλου, στις 28 Μαΐου θα παρουσιάσει την πρώτη λεπτομερή πρόταση προϋπολογισμού της προεδρικής θητείας του ο Τζο Μπάιντεν και πέρα από τον «βραχυπρόθεσμο» πλαίσιο για την περίοδο της θητείας του, θα περιλαμβάνει και έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε βάθος δεκαετίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider