Χρηματιστήριο: Κέρδη και «φλερτ» με τις 910 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Κέρδη και «φλερτ» με τις 910 μονάδες
Σε επίπεδο εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,12%, ο FTSE 25 απώλειες 0,4% και ο τραπεζικός -4,9%

Με κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο, βγάζοντας εκ νέου δυναμική και «φλερτάροντας πλέον εκ νέου με τις 910 μονάδες. Το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο ήταν απόρροια και των κινήσεων που σημειώθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις προηγούμενες διορθωτικές συνεδριάσεις.

Ωστόσο καθώς οι επενδυτές και τα ισχυρά χαρτοφυλάκια επανατοποθετούνται και αναζητούν ευκαιρίες υπό τη συνοδεία του ανοίγματος της οικονομίας καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλή μεταβλητότητα.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,85% στις 907,08 μονάδες με τον τζίρο στα 83,13 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,87% σημείωσε ο FTSE 25 στις 2.199 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,53% στις 580,65 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,12%, ο FTSE 25 απώλειες 0,4% και ο τραπεζικός -4,9%

Τα πακέτα έφτασαν τα 22,71 εκατ. ευρώ με τα μεγαλύτερα να περνούν στην Alpha Bank (20,91 εκατ. ευρώ).

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ έκλεισε με ήπια πτώση 0,16% στα 2,526 ευρώ, η Eurobank κατέγραψε απώλειες 1,64% στα 0,782 ευρώ, η Alpha Bank σημείωσε ήπια άνοδο 0,16% στα 2,526 ευρώ και η Τρ. Πειραιώς αμετάβλητη στα 1,60 ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής, «το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων τριμήνου διατήρησαν την επαφή της αγοράς με τα πρόσφατα υψηλά των 52 εβδομάδων. Παρά την έντονη μεταβλητότητα και την ασταθή εικόνα που παρουσιάζουν οι Αμερικανικοί δείκτες η Ελληνική Αγορά έχει σταθεί ικανοποιητικά,απορροφώντας πιέσεις και προσφορά χωρίς να χαλάσει το θετικό κλίμα που χτίζεται συστηματικά τους τελευταίους τρεις μήνες. Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν η συσχέτιση με τον διεθνή παράγοντα σε διορθωτικές φάσεις είχε την τιμητική της καθώς το ρηχό βάθος της αγοράς δημιουργούσε ακραίες καταστάσεις μεταβλητότητας και προβληματισμό ως προς την αντίληψη των αποτιμήσεων.

Φαίνεται ότι πλέον υπάρχει ένα πιο συστηματικό ενδιαφέρον το οποίο βασίζεται σε α) τις αυξημένες κρατήσεις της τουριστικής περιόδου οι οποίες θα ενισχύσουν το ΑΕΠ β) την έναρξη των εισροών για επενδυτικές δράσεις από το ταμείο ανάκαμψης γ) την ανθεκτικότητα των μεγεθών του 2020 αλλά και το ικανοποιητικό ξεκίνημα που καταγράφεται στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Οι αναθεωρημένες προς το καλύτερο εκτιμήσεις των πιστοληπτικών οίκων για την πορεία του ΑΕΠ το 2021 λειτούργησαν υποστηρικτικά ενώ οι 10 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α’ τριμήνου ως τώρα είναι όλες κερδοφόρες με αύξηση στο αποτέλεσμα της τελικής γραμμής. Η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς όχι μόνο έδωσε γρήγορα και σημαντικά κέρδη σε όσους πήραν μέρος, έδειξε και αλλαγή της ποιότητας του ενδιαφέροντος που σταδιακά εμφανίζεται στην Αγορά. Το βραχυπρόθεσμο μέρος της πίεσης φαίνεται να έχει εκτονωθεί και μάλιστα με σχετική ευκολία αφού η τιμή της μετοχής έχει σταθεροποιηθεί αισθητά υψηλότερα από την τιμή ανοίγματος μετά την είσοδο των νέων μετοχών που προήλθαν από την ΑΜΚ. Η παράμετρος αυτή έχει αφενός δημιουργήσει ένα αίσθημα βεβαιότητας και αλλαγής των προοπτικών διακράτησης σε μέρος της επενδυτικής κοινότητας ακόμα και στον εύθραυστο σε διακυμάνσεις κλάδο των τραπεζών αφετέρου έχει φέρει νέες εισροές στο ΧΑ: Από τον Απρίλιο παρατηρούνται εισροές σε μετοχικά αμοιβαία 28,4 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το σύνολο των εισροών του 2021 στα 35,6 εκατ. ευρώ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider