Ασήμι: Η τιμή έχει εκτοξευτεί πάνω από 70% σε ένα έτος -Και οι ειδικοί λένε ότι δεν θα σταματήσει εδώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασήμι: Η τιμή έχει εκτοξευτεί πάνω από 70% σε ένα έτος -Και οι ειδικοί λένε ότι δεν θα σταματήσει εδώ
Αρκετοί το έχουν παραβλέψει γιατί μαγεύονται από τον πιο λαμπερό χρυσό, αλλά η τιμή του ασημιού αυξήθηκε κατά περισσότερο από 70% το περασμένο έτος.

Αρκετοί το έχουν παραβλέψει γιατί μαγεύονται από τον πιο λαμπερό χρυσό, αλλά η τιμή του ασημιού αυξήθηκε κατά περισσότερο από 70% το περασμένο έτος, με τους στρατηγικούς αναλυτές της αγοράς του μετάλλου να εκτιμούν πως το ράλι ίσως συνεχιστεί όσο θα ανοίγει η παγκόσμια οικονομία.

Η ζήτηση για το μέταλλο εκτοξεύτηκε τους περασμένους 12 μήνες. Την Παρασκευή το ασήμι ξεπέρασε τα 27 δολάρια ανά ουγγιά, που αντιστοιχεί σε άνοδο 74% από έναν χρόνο πριν, όταν η τιμή spot ήταν στα περίπου 15,5 δολάρια ανά ουγγιά. Συγκριτικά, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 6,4% μέσα σε έναν χρόνο.

Από τα ηλεκτρονικά είδη έως τη φωτογραφία, τα κοσμήματα και τα νομίσματα, το ασήμι είναι σημαντικό για πολυάριθμα καθημερινά προϊόντα. Η μεγάλη του αγωγιμότητα και ανθεκτικότητα το καθιστά κατάλληλο για βιομηχανικές και τεχνολογικές εφαρμογές, με σχεδόν κάθε υπολογιστή, κινητό, αυτοκίνητο και συσκευή να περιλαμβάνει ασήμι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Silver. Τα στοιχεία του Ινστιτούτου δείχνουν, μάλιστα, ότι η ζήτηση για το ημι-πολύτιμο μετάλλο ξεπερνά την προσφορά μέχρι στιγμής από την αρχή του 2021.

Αλλά ο Ole Hanson, επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank, δήλωσε στο CNBC ότι, ενώ περίπου το 50% της ζήτησης για το ασήμι είναι από τη βιομηχανία, η υπόλοιπη προέρχεται από επενδυτές. Ακόμη κι έτσι, η βιομηχανική του χρήση ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ώθησαν πρόσφατα την τιμή, εξήγησε.

«Η βιομηχανική ζήτηση είναι πιθανότατα ο βασικός λόγος που είδαμε το ασήμι να υπεραποδίδει έναντι του χρυσού, όπως και έκανε το τελευταίο έτος... μέρος αυτής της ανόδου προέρχεται σαφώς από τα βιομηχανικά μέταλλα που γνώρισαν επιτυχία. Αν κοιτάξει κανείς τις τιμές του χαλκού, έχουν υπερδιπλασιαστεί από το χαμηλό τους το περασμένο έτος», πρόσθεσε.

Υπάρχουν επιπλέον παράγοντες που έχουν συμβάλει στην άνοδο του ασημιού, είπε ο Hanson, όπως η μετάβαση σε πιο πράσινες τεχνολογίες η οποία έχει επιφέρει άνοδο σε τιμές βιομηχανικών μετάλλων, όπως το ασήμι, που χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στην παραγωγή ηλιακών πάνελ.

Στον δρόμο του χρυσού

Η τεράστια ρευστότητα που διοχέτευσαν η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ το περασμένο έτος έγειρε ανησυχίες για τον πληθωρισμό, με τα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός να θεωρούνται μέσα αντιστάθμισης έναντι των ολοένα και αυξανόμενων τιμών και της μείωσης στην αξία του δολαρίου. Τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ εξέπληξαν τις αγορές, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να εκτοξεύεται 4,2% τον Απρίλιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

«Όταν ο χρυσός ανεβαίνει, τότε και το ασήμι τείνει να ανεβαίνει αλλά ακόμη πιο γρήγορα», σημείωσε ο Hanson. «Συνεπώς, οι περισσότεροι επενδυτές του ασημιού παρατηρούν πιθανότατα στενά τις τιμές του χρυσού, το επίπεδο του δολαρίου και το επίπεδο των επιτοκίων».

Ενώ ο πληθωρισμός εκλαμβάνεται ως κάτι θετικό για αυτά τα πολύτιμα μέταλλα, οι παρατηρητές της αγοράς ενδεχομένως να έχουν το νου τους και σε τυχόν σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που θα έχει στόχο να διατηρεί τις τιμές υπό έλεγχο.

Οι τιμές του ασημιού παραμένουν πολύ πιο χαμηλά από το ιστορικό υψηλό του 2011, όταν το μέταλλο έφτασε να αξίζει 50 δολάρια ανά ουγγιά. Ο Hanson σημειώνει, ωστόσο, πως μακροπρόθεσμα, η ζήτηση για ασήμι δεν δείχνει σημάδια εξασθένισης.

Το μέταλλο αναμένεται να λάβει ώθηση από το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού, μέσω της ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής καθώς και της διατήρησης της επενδυτικής ζήτησης, εκτιμά ο Max Layton, επικεφαλής ερευνών commodities Research στην Citi Global Markets. Μιλώντας στο CNCB την προηγούμενη εβδομάδα, είπε πως το ασήμι έχει επωφεληθεί από την επενδυτική ζήτηση στη διάρκεια της πανδημίας και είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει.

Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, πως ένα τρίτο κύμα κορονοϊού, που προκαλείται κυρίως από τα νέα στελέχη, θα εξακολουθήσει να πλήττει την επενδυτική ζήτηση και έχει για την ώρα βγάλει από το τραπέζι το εξαιρετικά bullish σενάριο για το ασήμι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider