Χρηματιστήριο
12-05-2021 | 17:40

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές και προσεκτικές κινήσεις - «Βαρίδι» η ΕΤΕ

Newsroom
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές και προσεκτικές κινήσεις - «Βαρίδι» η ΕΤΕ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Προσεκτικές και επιλεκτικές κινήσεις καταγράφηκαν στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη, με το βλέμμα των επενδυτών να εστιάζει και στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού, και στην πορεία του πληθωρισμού. 

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε οριακή πτώση 0,15% στις 894,70 μονάδες, με τον τζίρο στα 91,53 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,44% στις 2.171,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,4% στις 590,91 μονάδες. 

Τα πακέτα που «άλλαξαν χέρια» έφτασαν τα 7,33 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο εξ αυτών να περνάει στο Ιατρικό Αθηνών και στον ΟΤΕ. 

Από τις τράπεζες, η Εθνική Τρ. κατέγραψε τις βαρύτερες απώλειες 4,29%, μετά από τη μη έλευση στο βασικό δείκτη MSCI Greece, η Eurobank κατέγραψε πτώση 1,45%, η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 0,24% και η Τρ. Πειραιώς έμεινε αμτάβλητη στα 1,58 ευρώ. 

Εν τέλει σύμφωνα και με την ανακοίνωση της MSCI μόνο η Eurobank ήταν αυτή που κατάφερε να προστεθεί στο βασικό δείκτη MSCI Greece Standard στο rebalancing των δεικτών της Morgan Stanley, ενώ διαγράφηκε από τον τελευταίο δείκτη η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Έτσι στον MSCI Greece Standard συμπεριλαμβάνονται πλέον τέσσερις μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Eurobank. Οι εισροές αναμένεται να προσεγγίσουν τα 150 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της Eurobank να διαμορφώνεται στα 3,06 δισ. ευρώ. Από την άλλη, διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της αγοράς για είσοδο της Μυτιληναίος και της Εθνικής Τράπεζας στο βασικό δείκτη.

Η αναδιάρθρωση των δεικτών θα υλοποιηθεί στις 27 Μαΐου.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ (1,49%), της Τέρνα Ενεργειακής (0,84%), της Jumbo (1,27%) και της ΤΙΤΑΝ (0,7%), ενώ παρά το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Attica Bank η μετοχή έκλεισε με άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση της τάξεως του 11,8%. 

Από την άλλη, σήμερα η Goldman Sachs έδωσε μια πλήρης αποτύπωση της εικόνας σχετικά με την ελληνική οικονομία και την πορεία του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο η Ελλάδα αλλά και η Πορτογαλία μέσω των εθνικών σχεδίων (NRRP), παρέχουν σημαντική δημοσιονομική στήριξη ύψους 18% και 9% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, για την περίοδο 2021-2026. Επιπλέον, ο μηχανισμός του Ταμείου Ανάκαμψης που συνδυάζει τις επενδύσεις με ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την ανάπτυξιακή δυναμική μακροπρόθεσμα στη Νότια Ευρώπη, καλύπτοντας την όποια υποτονικότητα υπήρξε ως προς το σκέλος των εγχώριων επενδύσεων τα τελευταία 5 χρόνια που αποτέλει τη «ρίζα» αυτής της χαμηλής αποδοτικότητας. Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει στην Ελλάδα και την Πορτογαλία το απαραίτητο «ερέθισμα» μετά από μια δεκαετία απογοητευτικής πορείας της παραγωγής και της παραγωγικότητας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.