Χρηματιστήριο: Έπιασε τις 870 μονάδες, βάζοντας πλώρη για υψηλότερα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Έπιασε τις 870 μονάδες, βάζοντας πλώρη για υψηλότερα
Συνεχίζει το «τρένο» του Χρηματιστηρίου «βλέποντας» πλέον τις 880 μονάδες. Το πάνω χέρι οι long. Πάνω από τις 550 μονάδες ο τραπεζικό δείκτης.

Με τους ξένους να απέχουν σε ένα βαθμό λόγω και του Πάσχα των Καθολικών, το Χρηματιστήριο στηρίχθηκε στο εγχώριο retail πιάνοντας και τις 870 μονάδες, βάζοντας «πλώρη» για υψηλότερα.

Ο τζίρος χαμήλωσε απόρροια των επενδυτών που κατεβάζουν ταχύτητα λόγω των Αργιών. Ωστόσο οι long διατηρούν το πάνω χέρι, ειδικά αν συμπεριληφθεί πως ο τραπεζικός κλάδος πέρασε και τις 550 μονάδες.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,18% στις 875 μονάδες με τον τζίρο στα 60,64 εκατ. ευρώ. Υψηλότερα στο 1,42% κινήθηκε ο FTSE 25 στις 2.106,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πέρασε από τη ζώνη των 550 κλείνοντας 553,26 μονάδες με άνοδο 3,02%.

Ώθηση στον τραπεζικό κλάδο έδωσε και η αναβάθμιση του outlook από τον οίκο Moody's σε θετικές από σταθερές. Όπως σημειώνει ο οίκος, η αναβάθμιση των προοπτικών αντανακλά κυρίως τις προσδοκίες του για περαιτέρω βελτίωση όσον αφορά τη μείωση των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεών τους, καθώς και για σταδιακή ενίσχυση από μία χαμηλή βάση των κερδών των τραπεζών από τη βασική δραστηριότητά τους (core earnings).

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Euroxx, ανέβασε «ρυθμούς» ο μετασχηματισμός του εγχώριου τραπεζικού κλάδου χάρη στο σχέδιο «Ηρακλής II» αλλά και τις ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίων. Η κερδοφορία επιβαρύνθηκε από τo εμπροσθoβαρές κόστος των τιτλοποιήσεων και τις προβλέψεις λόγω πανδημίας, τα οποία και αντιστάθμισαν τη βελτίωση στα προ προβλέψεων έσοδα τα οποία ευνοήθηκαν από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και τα ανθεκτικά βασικά τραπεζικά έσοδα.

Έτσι η Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 5,69%, η Eurobank 3,45%, η ΕΤΕ 0,40% και η Τρ. Πειραιώς που έκλεισε με απώλειες 1,40%.

Σημαντική άνοδο 3,47% σημείωσε και ο ΟΠΑΠ ανακοινώνοντας χθες αποτελέσματα αλλά και διανομή μεικ. μερίσματος 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

Lamda, ΕΥΔΑΠ και Κρι-Κρι συνέχισαν ανοδικά και σε υψηλά 52 εβδομάδων. Profit taking σε Cenergy μετά το «ράλι» 23,99% στο μήνα.

Όπως αναλύει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής «ο Μάρτιος ούτε γδάρτης ήταν, ούτε τρόμαξε τους επενδυτές με την επιδημιολογική εικόνα και τα συνεχή ρεκόρ που παρουσιάζουν τα κρούσματα κορωνοιού στην χώρα μας. Ήταν ο καλύτερος μήνας σε μέσες ημερήσιες συναλλαγές (99,6 εκατ. ευρώ) από τον Μάιο του 2019 (110 εκατ. ευρώ) και γύρισε θετικό το πρόσημο του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους κατά 6,9% καταγράφοντας μηνιαία κέρδη 9,2% πηγαίνοντας κόντρα στις εποχικές παραδόσεις των μηνιαίων αποδόσεων του ΧΑ. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι στο μήνα που πέρασε ανοίχτηκαν όλα τα βασικά μέτωπα που αφορούν την αγορά βάζοντας τα σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης, λύνοντας εκκρεμότητες που λειτουργούσαν ανασταλτικά επενδυτικά (Αυξήσεις Κεφαλαίου, Πρόγραμμα ταμείου ανάκαμψης, Νομοσχέδιο για τις τράπεζες, τιτλοποιήσεις κλπ). Οι κινήσεις αυτές έφτιαξαν κλίμα και προσέλκυσαν νέα ρευστότητα από χαρτοφυλάκια μεγαλύτερου ορίζοντα διακράτησης διαχέοντας την άνοδο σε μεγαλύτερο πλήθος τίτλων.
Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών έχουν και αυτά με την σειρά τους συνδράμει στην βελτίωση της ψυχολογίας καθώς αναμενόμενα η δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη, η επίδραση ωστόσο του lockdown στο δ’ τρίμηνο φαίνεται να έχει αναχαιτιστεί μετά τις κινήσεις περιορισμού κόστους και την αύξηση της κίνησης στο διαδίκτυο.

Στα συγκεντρωτικά 40 αποτελέσματα (22,5%) που αφορούν και τον τραπεζικό κλάδο οι εισηγμένες εμφανίζουν μείωση δραστηριότητας 18,4%, αύξηση στα λειτουργικά κέρδη 9,1% και ζημιές 360,6 εκατ. ευρώ. Πλην των διυλιστηρίων ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 13%, τα λειτουργικά αυξημένα κατά 28% ενώ η καθαρή κερδοφορία πλην των τραπεζών βρίσκεται στο 1,1 δις ευρώ (-14,7%). Οι έκτακτοι παράγοντες φαίνεται ότι θα είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά καθώς οι εταιρίες χρησιμοποίησαν λογιστικές εφεδρείες (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τράπεζες ομόλογα) ή μείωσαν το αποτέλεσμα τους με σημαντικές απομειώσεις για να έχουν ένα καθαρότερο ξεκίνημα το 2021 (Τιτάν, Ελλάκτωρ, Τράπεζες προβλέψεις μελλοντικών τιτλοποιήσεων κ.α.) Παρόλα αυτά φαίνεται ότι τα μερίσματα και φέτος θα κινηθούν ικανοποιητικά, τηρουμένων των συνθηκών. Ήδη από τις 40 εταιρίες οι 15 έχουν ανακοινώσει μέρισμα, υποστηρίζοντας έτσι την ελκυστικότητα των μετοχών τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider