Πετρέλαιο: Οι υψηλές τιμές μπορεί να «πνίξουν» τον ΟΠΕΚ+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οι υψηλές τιμές μπορεί να «πνίξουν» τον ΟΠΕΚ+

Ασκήσεις αντοχής ετοιμάζεται να κάνει ο ΟΠΕΚ+ καθώς η απότομη αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να δυναμιτίσει το κλίμα συναίνεσης που διατηρεί το καρτέλ εδώ και ένα χρόνιο μετά από την ιστορική συμφωνία τον Απρίλιο του 2020 για μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία ακολουθούν - άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο – τη στρατηγική μείωσης των αποθεμάτων προκειμένου να δοθεί ώθηση στις τιμές αλλά και να αντιμετωπιστεί η μείωση της ζήτησης λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών και οικονομικών συνθηκών.

Ωστόσο, η συμμαχία των παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ + θα κληθεί να περάσει ένα μεγάλο τεστ της συνοχής του σε λίγες εβδομάδες, όταν οι υπουργοί θα συναντηθούν για να συζητήσουν το επόμενο βήμα με στόχο την εξισορρόπηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του αργού και η ταχεία μείωση των αποθεμάτων θα οδηγήσουν αναμφίβολα σε εκκλήσεις για ταχύτερη αύξηση των στόχων παραγωγής από ό, τι είχε προβλεφθεί τον Δεκέμβριο. Αυτό μπορεί να αναζωπυρώσει τις εντάσεις μεταξύ των συν-ηγετών του ομίλου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας και θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάκαμψη των τιμών.

Η συνολική συμμόρφωση με τη συμφωνία από τότε που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο ανέρχεται σε 99%, επίπεδα ρεκόρ αν αναλογιστεί κανείς παρόμοιες καταστάσεις προηγούμενων ετών. Οι τιμές του μπρεντ φλερτάρουν με τα 60 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο όπου χτύπησε η πανδημία. Τα αποθέματα πετρελαίου στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ μειώνονται και ο όμιλος αναμένει τώρα να πέσει κάτω από τον πενταετή μέσο όρο του (2015-2019) έως τον Αύγουστο.

Ωστόσο, όπως λέει και το γνωστό ρητό, τα φαινόμενα μπορεί να απατούν καθώς ναι μεν έχει επιτευχθεί πλήρης συμμόρφωση με τους στόχους μείωσης της παραγωγής αλλά αυτή είναι ασύμμετρη καθώς το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την επίτευξη των στόχων ανήκε στη Σαουδική Αραβία, η οποία, μέχρι τον Δεκέμβριο, είχε μειώσει 37 εκατομμύρια βαρέλια περισσότερα από ό, τι είχε υπογράψει αρχικά.
Αυτή η εμμονή με την εθνική ευθύνη για συμμόρφωση οδήγησε τον υπουργό πετρελαίου της Νιγηρίας να επιφορτιστεί να οδηγήσει και άλλους Αφρικανούς παραγωγούς - συγκεκριμένα τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Ισημερινή Γουινέα, τη Γκαμπόν και το Νότιο Σουδάν - σε πλήρη συμμόρφωση με πρόβλεψη μηχανισμών για την αντιστάθμιση προηγούμενων παραβάσεων.

Όμως αυτό προϋποθέτει μεγάλες θυσίες. Για παράδειγμα, η Ισημερινή Γουινέα θα πρέπει να σταματήσει να αντλεί εντελώς για περίπου 15 ημέρες για να αντισταθμίσει την υπερπαραγωγή της. Για το Νότιο Σουδάν, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, θα απαιτούσε δυόμισι μήνες χωρίς καθόλου παραγωγή. Ταυτόχρονα, η Ρωσία, ο πιο μεγάλος παραγωγός εκτός του ομίλου, δεν δέχεται καμία αντίστοιχη πίεση, κάτι που αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι τελικά η συνοχή του οργανισμού. Μάλιστα, η πολιτική αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποχώρηση από τη συμφωνία μελών από τις αφρικανικές χώρες.

Στις αρχές του επόμενου μήνα, οι υπουργοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ + θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα σχέδια παραγωγής για τον Απρίλιο. Η Σαουδική Αραβία θα προσθέσει 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως στις εθελοντικές περικοπές της τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ενώ εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, ή αυξηθούν πάνω από αυτά, η Ρωσία θα πιέσει για άλλη μια φορά για αυξήσεις στην παραγωγή. Αυτό θα συμβεί επειδή η Μόσχα μπορεί να θέλει να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς και να υπαναχωρήσει κάτι το οποίο ξυπνά δυσάρεστες μνήμες του παρελθόντος όταν μια αντίστοιχη κίνηση είχε οδηγήσει τις τιμές κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider