Η «μάχη» της πληροφορικής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «μάχη» της πληροφορικής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

Κόντρα στo μίζερο έναυσμα της φετινής χρονιάς για το Χρηματιστήριο Αθηνών, τα small caps της πληροφορικής φαίνεται πως δημιουργούν προσδοκίες καθώς αναμένεται να λάβουν σημαντική ώθηση από την τάση ψηφιοποίησης και τα έργα πληροφορικής που θα ενσωματωθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Έτσι η Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή εξετάζοντας έξι εισηγμένες του κλάδου της πληροφορικής αναθεωρεί τις τιμές στόχους της, επισημαίνοντας πως πρόκειται για εταιρείες με αποδεδειγμένο ιστορικό και ροές εσόδων, που δημιουργούν σιγουριά για την ανάπτυξή τους την επόμενη πενταετία.

Συγκεκριμένα, για την Byte η χρηματιστηριακή θέτει ένα περιθώριο ανόδου 3,55% με τιμή στόχο για τη μετοχή στα 1,46 ευρώ. Όπως επισημαίνει η Byte ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον τομέα της εγχώριας τεχνολογίας με πωλήσεις 51 εκατ. ευρώ και 218 εργαζόμενους το 2008. Ωστόσο, μετά από μια περίοδο σταδιακής συρρίκνωσης των εσόδων, η εταιρεία σταθεροποίησε τα ετήσια έσοδα της σε 20 εκατ. ευρώ όπως και την αναπτυξιακή της δυναμική. Κατά συνέπεια, η χρηματιστηριακή αναμένει οι πωλήσεις να διαμορφωθούν στα 29 εκατ. ευρώ το 2020 με 176 υπαλλήλους, φτάνοντας τα 32,5 εκατ. ευρώ έως με 179 υπαλλήλους έως το 2025.

Για την Entersoft η χρηματιστηριακή επισημαίνει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Την ισχυρή κεφαλαιακή δομή και την αποδεδειγμένη αναπτυξιακή πορεία. Ωστόσο κατεβάζει την τιμή στόχο της στα 2,42 ευρώ από 2,58 που είναι ο τίτλος της μετοχής σήμερα τονίζοντας πως η τιμή αυτή προϋποθέτει τη συνέχιση της διψήφιας ανάπτυξης έως το 2025 και μια διαρκής δυναμική που θα προσεγγίζει το 5%. Η Entersoft σημείωσε συνολικό ρυθμό ανάπτυξης 10,92% τα τελευταία 13 χρόνια, ενώ αυτό έχει περάσει ήδη στο pricing της μετοχής.

Για την Epsilon Net η Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή θέτει τιμή στόχο στα 4,82 ευρώ με περιθώριο ανόδου 14,76% με μια αναπτυξιαική δυναμική 3% στο βασικό σενάριο. Παράλληλα υποθέτει ότι δεν υπάρχει πρόσθετη ανάπτυξη για τον τομέα της κατάρτισης, μια ετήσια αύξηση για τον τομέα των λογιστικών προϊόντων ίση με το 4% και μια ετήσια αύξηση για το IT solutions και τον τομέα των υπηρεσιών έως και 13%. Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή δεν υπάρχει στο pricing η απόκτηση του 50% στη Singular Logic.

Από την άλλη, στα ταμεία της Performance εισρέουν 9,5 εκατ. ευρώ από πωλήσεις προϊόντων, 21 εκατ. ευρώ από το κομμάτι των υπηρεσιών, απασχολώντας παράλληλα 108 εργαζόμενους. Έως το 2025, οι αναλυτές της Χρηματιστηριακής εκτιμούν ότι αυτοί οι αριθμοί μπορούν να φτάσουν τα 13,9 εκατομμύρια, 28,8 εκατομμύρια, και128 εργαζόμενους αντίστοιχα. Έτσι η τιμή στόχος για την Performane φτάνει τα 10,10 ευρώ από 9,10 ευρώ με περιθώριο ανόδου 10,99%.

Σε ό,τι αφορά την Profile, εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού για τον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα, οι αναλυτές αναφέρουν πως οι πωλήσεις της φτάνουν τα 15,7 εκατ. ευρώ, «απολαμβάνοντας» υψηλό ποσοστό διατήρησης του πελατολογίου της και εξαγωγές που ξεπερνούν το 60%. Η τιμή-στόχος για την εισηγμένη διαμορφώνεται στα 4,66 ευρώ ενώ σε αυτή δεν έχει περάσει η επένδυσή της στο tech hub της Θεσσαλονίκης που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ετήσια αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών CAPEX κατά 5 έως 7 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 3 χρόνια, μειώνοντας τις ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF), αλλά την ίδια στιγμή θα μπορούσε να βελτιώσει τα προϊόντα και τις πωλήσεις της εταιρείας.

Τέλος η Space Hellas πραγματοποίησε πωλήσεις 72 εκατ. ευρώ το 2019 από τρία τμήματα (υπηρεσίες πληροφορικής, έργα πληροφορικής και διανομή hardware), απασχολώντας 360 εργαζόμενους. Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα 85 εκατ. ευρώ έως το 2024 με 410 εργαζόμενους. Η τιμή - στόχος διαμορφώνεται στα 5,50 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή να αναμένει μέση ετήσια αναπτυξη 3,25% έως το 2025 και διαρκή 3%. Όπως σημειώνει, στο pricing της μετοχής δεν έχει περάσει η απόκτηση του 50% στη Singular Logic.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider