Goldman Sachs: Τι κρύβει η απροσδόκητη απόφαση της Σ. Αραβίας για το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Τι κρύβει η απροσδόκητη απόφαση της Σ. Αραβίας για το πετρέλαιο

Η πρώτη μηνιαία συνάντηση του ΟΠΕΚ + η οποία είχε ως βασικό θέμα τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου του καρτέλ έληξε με μια απροσδόκητη συμφωνία διάρκειας δύο μηνών. Η Σαουδική Αραβία, προς έκπληξη της αγοράς, ανακοίνωσε μια μονομερή περικοπή παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η απόφαση προκάλεσε σοκ στην αγορά και οδήγησε σε απότομη άνοδο τις τιμές του πετρελαίου.

Αντίθετα, η Ρωσία και το Καζακστάν θα αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν τις εποχιακές ανάγκες ενώ άλλοι παραγωγοί θα παραμείνουν στα επίπεδα του Ιανουαρίου.

Η απόφαση αυτή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία διαφοροποιεί εμφανώς την πολιτική της από άλλες χώρες, δεν είναι δύσκολο να ερμηνευτεί. Όπως εξηγεί ο αναλυτής της Goldman, Damien Courvalin, , η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας «πιθανότατα αντικατοπτρίζει τα σημάδια εξασθένησης της ζήτησης καθώς επανέρχονται τα lockdown, με τις επικαιροποιημένες προοπτικές για πρώτο τρίμηνο του 2021 να θεωρούνται πραγματικά πιο αδύναμες από ό, τι στο παρελθόν».

Αυτή η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας και η προοπτική για μια σφιχτή αγορά το 2021, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης σηματοδοτεί την ικανότητα επανεκκίνησης της παραγωγής, πιθανότατα θα υποστηρίξει τις τιμές τις επόμενες εβδομάδες, οδηγώντας τη Goldman να επαναλάβει την άποψή της για ανοδικές τάσεις.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης υψηλής συχνότητας της Goldman σχετικά με τη ζήτηση πετρελαίου (ή την έλλειψη αυτής) υποδηλώνει ότι η επιστροφή των πιο επιθετικών lockdown έχει ήδη σταθμίσει τη ζήτηση και η τράπεζα αντικατοπτρίζει αυτές τις αντιξοότητες στο ισοζύγιο της, μειώνοντας τη ζήτηση πετρελαίου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στα 92,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από εκείνη των 93,5 βαρελιών την ημέρα το Δεκέμβριο.

Παράλληλα, η Goldman πιστεύει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα βοηθήσει στη στήριξη των τιμών ενόψει των κινδύνων ζήτησης, οι οποίες σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας θα φθάσουν στα 64 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider