Κίνα, Ιαπωνία και ΟΠΕΚ «ανεβάζουν» το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα, Ιαπωνία και ΟΠΕΚ «ανεβάζουν» το πετρέλαιο
Το αργό καταγράφει άνοδο κατά 2,07% στα 40,96 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ κατά 1,85% στα 43,57 δολάρια το βαρέλι. 

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, αντισταθμίζοντας ορισμένες απώλειες από την προηγούμενη συνεδρία, καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ + θα συγκρατήσει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής αντισταθμίζοντας έτσι τις ανησυχίες για την ασθενέστερη ζήτηση καυσίμων λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων COVID-19 και της υψηλότερης παραγωγής στη Λιβύη.

Η ανάκαμψη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα και την Ιαπωνία, υποστηρίζουν επίσης τις τιμές.

Ο ΟΠΕΚ +, από την πλευρά του, μείωσε την παραγωγή κατά περίπου 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, παρουσιάζοντας ποσοστό συμμόρφωσης στο 101% τον Οκτώβριο και είχε προγραμματίσει να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο.

Για τη μελλοντική πολιτική του, ο ΟΠΕΚ + πρόκειται να πραγματοποιήσει συνεδρίαση την Τρίτη, η οποία θα μπορούσε να προτείνει αλλαγές στις ποσοστώσεις παραγωγής, κάτι το οποίο θα αποφασιστεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών των κρατών του καρτέλ στις 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η ταχεία ανάκαμψη της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη (η οποία είναι μέλος του ΟΠΕΚ) σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αποτελεί πρόκληση για τις περικοπές του ΟΠΕΚ +, ενώ η επιβράδυνση της κυκλοφορίας σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μείωσε τις ελπίδες ανάκτησης ζήτησης καυσίμων αυτόν τον χειμώνα.

«Η κυκλοφορία στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους είναι σχεδόν κατά 50% μειωμένη τις τελευταίες καθώς αυξάνονται τα lockdown», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.

Η κίνηση τ στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβραδύνθηκε επίσης. Tα στοιχεία της Baker Hughes έδειξαν ότι ο αριθμός των εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο, καθώς οι εταιρείες, που ωθούνται από τις υψηλότερες τιμές του αργού, επιστρέφουν στην παραγωγή.

Οι αναλυτές της ANZ αναμένουν ότι το πλεόνασμα του πετρελαίου θα αυξηθεί μεταξύ 1,5 εκατομμυρίου και 3 εκατ. βαρελιών την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, ενώ το εμβόλιο θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Την Δευτέρα το μεσημέρι (12.00), το αργό καταγράφει άνοδο κατά 2,07% στα 40,96 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ κατά 1,85% στα 43,57 δολάρια το βαρέλι.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider