Ακόμη κι αν έχουν εξασφαλίσει τον τίτλο του κλάδου με τις χειρότερες επιδόσεις για το 2016 (μέχρι στιγμής), οι τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να αποτελούν μια ελκυστική επιλογή για εκείνους τους επενδυτές που δεν σταματούν να ψάχνουν για αξία.
Ωστόσο, υπάρχει ένας αναλυτής που συστήνει μεγάλη προσοχή προς εκείνους που επιθυμούν να αγοράσουν τραπεζικά «χαρτιά», δεδομένου ότι, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του CNBC, αποτελούν τον έναν από τους μόλις δύο κλάδους για τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, τον S&P 500, που καταγράφουν αρνητικές αποδόσεις από τις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με τον Nick Colas, επικεφαλής αναλυτή στην Convergex, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος δεν αποτελεί ουραγό της Wall Street μόνο για το 2016, αλλά έχει την… τύχη να έχει αναδειχθεί στον χειρότερο πρωταγωνιστή του S&P 500 την τελευταία δεκαετία, έχοντας χάσει σε αυτό το χρονικό διάστημα, το 29% της αξίας του.
«Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με μερικά πανίσχυρα εμπόδια, τα οποία πρέπει να ξεπεράσει», σχολιάζει ο Colas.
Ταυτόχρονα παρουσιάζει πέντε βασικά τους χαρακτηριστικά, για τα οποία ο καθένας πρέπει να είναι ενήμερος, προτού αποφασίσει να επενδύσει στις τραπεζικές μετοχές.
Αναλυτικά:
1) Οι τραπεζικές μετοχές είναι επίφοβες επενδύσεις. Φυσικά, όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι θα επαναληφθούν και στο μέλλον, αλλά αν είσαστε επενδυτής που ακολουθείτε τις τάσεις, τότε πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τα ρίσκα που ενέχουν.
2) Η Fed, η κεντρική αμερικανική τράπεζα, αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress tests των αμερικανικών τραπεζών στις 23 Ιουνίου. Παραδοσιακά, κάθε χρόνο τουλάχιστον μια τράπεζα αποδεικνύεται «ανεπαρκής» και δεν περνάει με επιτυχία τα stress tests της Fed.
3) Βάσει συγκεκριμένων στοιχείων αποδεικνύεται πως οι τραπεζικές μετοχές είναι, κατά μέσο όρο, 20% πιο «ευάλωτες» έναντι των άλλων κλάδων του S&P 500. O λόγος; Σύμφωνα με πολλούς, ο εξής: Οι επενδυτές ανησυχούν πραγματικά πως οι τράπεζες έχουν υπερβολικά υψηλό κόστος κεφαλαίου συγκριτικά με την πορεία των αποδόσεών τους.
4) Όσοι ποντάρουν πως οι τραπεζικές μετοχές θα ανακάμπτουν όσο θα ενισχύεται η τιμή του πετρελαίου, πιθανότατα θα απογοητευθούν. Ο Colas και η ομάδα του δεν βλέπουν μεγάλη «αλληλεπίδραση» μεταξύ του χρηματοπιστωτικού κλάδου και της ενέργειας.
5) Τι άλλο μπορεί να συμβεί; «Ο,τιδήποτε που να είναι ικανό να ρίξει ακόμη χαμηλότερα τις αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών», σχολιάζει ο Colas.
Όπως προβλέπει, «ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα παραμείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη ένας δύσκολος κλάδος για όποιον αναζητά υψηλές αποδόσεις».