Αγορές | Ξένα Χρηματιστήρια
23-08-2020 | 09:31

Πού οφείλεται το «ράλι» της Wall Street, κόντρα σε όλα

Μοιράσου το
Πού οφείλεται το «ράλι» της Wall Street, κόντρα σε όλα

Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται οι δείκτες της Wall Street παραμερίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία.

Σε επίπεδα ρεκόρ, κόντρα στην εξέλιξη της πανδημία του Covid-19 συνεχίζουν να κινούνται οι δείκτες της Wall Street, με το ιστορικό υψηλό του S&P 500 να σηματοδοτεί το τέλος της συντομότερης σε διάρκεια bear market.

Φυσικά ο κορονοϊός έχει αποφέρει ένα σφοδρό πλήγμα στην αγορά εργασίας τόσο των ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως ενώ κάποιες από τις μεγαλύτερες βιομιχανίες μπορεί να μην ανακάμψουν για χρόνια.

Ποιοι είναι ωστόσο σύμφωνα με το Forbes οι 4 λόγοι που η Wall Street συνεχίζει να «καλπάζει» κόντρα σε όλους και σε όλα:

Με τα επιτόκια να έχουν «μηδενίσει», και τις αποταμιεύσεις, τα CDS και τα κρατικά ομόλογα να πληρώνουν πολύ λιγότερο από 1% πολλοί επενδυτές ξεκίνησαν το «κυνήγι» των αποδόσεων.

Έτσι έχουν στραφεί στις μετοχές και στα μερίσματα.

Ο S&P 500 αποτελείται από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ. Αλλά δεν είναι ένας απλός μέσος όρος των τιμών των μετοχών για κάθε εταιρεία του δείκτη, καθώς σταθμίζεται με βάση την κεφαλαιοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αξία του δείκτη.

Για παράδειγμα - οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη είναι η Apple, η Microsoft, η Amazon, το Facebook και η Alphabet (μητρική εταιρεία της Google). Αυτές οι εταιρείες αντιπροσωπεύουν περίπου το 23% της τιμής του S&P 500. Εφόσον λοιπόν οι Big 5 του S&P 500 «γιγαντώνονται», ο δείκτης συνεχίζει να «σπάει» ρεκόρ.

Καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη των αγορών κατέχει η έκτακτη και πρωτόγνωρη κρατική στήριξη από τις κυβερνήσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Στις ΗΠΑ το υπουργείο Οικονομικών της χώρας έριξε τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία με τη μορφή άμεσων πληρωμών, δανείων σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, και πρόσθετα μέτρα και δαπάνες για την αναχαίτηση της εκτόξευσης της ανεργίας.

Παράλληλα το πρόγραμμα Paycheck Protection Program βοήθησε να διασωθούν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις κρατώντας εκατομμύρια ανθρώπους μακριά από την ανεργία.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Μεγάλες ελπίδες διατηρούν οι επενδυτές γύρω από το ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει από τη βαθιά ύφεση, που αυτό με τη σειρά του θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας, και υψηλότερες δαπάνες.

Παράλληλα πολλοί επενδυτές είναι αισιόδοξοι για την ανακάλυψη ενός ασφαλούς εμβολίου για τον κορονοϊό, το οποίο θα τερματίσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησησης και θα συμβάλει στη βελτίωση των τμημάτων της οικονομίας που πλήττονται όπως είναι τα ταξίδια/μεταφορές, τα τουριστικά καταλύματα, η εστίαση και οι εκδηλώσεις.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.