Πού οφείλεται το «ράλι» της Wall Street, κόντρα σε όλα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πού οφείλεται το «ράλι» της Wall Street, κόντρα σε όλα
Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται οι δείκτες της Wall Street παραμερίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία.

Σε επίπεδα ρεκόρ, κόντρα στην εξέλιξη της πανδημία του Covid-19 συνεχίζουν να κινούνται οι δείκτες της Wall Street, με το ιστορικό υψηλό του S&P 500 να σηματοδοτεί το τέλος της συντομότερης σε διάρκεια bear market.

Φυσικά ο κορονοϊός έχει αποφέρει ένα σφοδρό πλήγμα στην αγορά εργασίας τόσο των ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως ενώ κάποιες από τις μεγαλύτερες βιομιχανίες μπορεί να μην ανακάμψουν για χρόνια.

Ποιοι είναι ωστόσο σύμφωνα με το Forbes οι 4 λόγοι που η Wall Street συνεχίζει να «καλπάζει» κόντρα σε όλους και σε όλα:

Με τα επιτόκια να έχουν «μηδενίσει», και τις αποταμιεύσεις, τα CDS και τα κρατικά ομόλογα να πληρώνουν πολύ λιγότερο από 1% πολλοί επενδυτές ξεκίνησαν το «κυνήγι» των αποδόσεων.

Έτσι έχουν στραφεί στις μετοχές και στα μερίσματα.

Ο S&P 500 αποτελείται από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ. Αλλά δεν είναι ένας απλός μέσος όρος των τιμών των μετοχών για κάθε εταιρεία του δείκτη, καθώς σταθμίζεται με βάση την κεφαλαιοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αξία του δείκτη.

Για παράδειγμα - οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη είναι η Apple, η Microsoft, η Amazon, το Facebook και η Alphabet (μητρική εταιρεία της Google). Αυτές οι εταιρείες αντιπροσωπεύουν περίπου το 23% της τιμής του S&P 500. Εφόσον λοιπόν οι Big 5 του S&P 500 «γιγαντώνονται», ο δείκτης συνεχίζει να «σπάει» ρεκόρ.

Καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη των αγορών κατέχει η έκτακτη και πρωτόγνωρη κρατική στήριξη από τις κυβερνήσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Στις ΗΠΑ το υπουργείο Οικονομικών της χώρας έριξε τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία με τη μορφή άμεσων πληρωμών, δανείων σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, και πρόσθετα μέτρα και δαπάνες για την αναχαίτηση της εκτόξευσης της ανεργίας.

Παράλληλα το πρόγραμμα Paycheck Protection Program βοήθησε να διασωθούν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις κρατώντας εκατομμύρια ανθρώπους μακριά από την ανεργία.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Μεγάλες ελπίδες διατηρούν οι επενδυτές γύρω από το ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει από τη βαθιά ύφεση, που αυτό με τη σειρά του θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας, και υψηλότερες δαπάνες.

Παράλληλα πολλοί επενδυτές είναι αισιόδοξοι για την ανακάλυψη ενός ασφαλούς εμβολίου για τον κορονοϊό, το οποίο θα τερματίσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησησης και θα συμβάλει στη βελτίωση των τμημάτων της οικονομίας που πλήττονται όπως είναι τα ταξίδια/μεταφορές, τα τουριστικά καταλύματα, η εστίαση και οι εκδηλώσεις.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:45

Τεγέα Αρκαδίας: Ένας τόπος γεμάτος Ιστορία

08:34

Στην ανανεωμένη Στοά Αρσακείου το Lidl House Athens

08:28

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου - Έως την Μ.Τετάρτη το δώρο Πάσχα

08:22

Δόμηση σε Natura: Τι αλλάζει σε χρήσεις γης, εκτός σχεδίου, ακίνητα και τουρισμό

08:12

ΕΡΓΑΝΗ: Ποδαρικό με 217.959 αποχωρήσεις τον Ιανουάριο - Επτάμηνο σερί αρνητικών ισοζυγίων προσλήψεων - απολύσεων

08:08

Έφυγε απ' τη ζωή ο γνωστός κοσμηματοπώλης Σέρκος Τζανικιάν

08:00

Τριπλό σοκ σε τιμές, επιχειρήσεις και αγορές από τον πόλεμο στο Ιράν – Άπιαστοι οι στόχοι για το 2026

07:51

Τραμπ: Σώος και ασφαλής ο δεύτερος πιλότος

23:58

Συνελήφθησαν δύο οδηγοί ΙΧ που έκαναν «κόντρες» στην περιοχή της Βούλας

23:36

Ιράν: Επίθεση κατά πλοίου που σχετίζεται με το Ισραήλ στα Στενά του Ορμούζ

23:16

Ιράν: Απομάκρυνση επιπλέον 198 μελών του προσωπικού της Rosatom από τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ

22:47

Ιράκ: Δύο drones έπληξαν το πεδίο πετρελαϊκών γεωτρήσεων Βόρεια Ρουμάιλα

22:16

Κίνα: Πρωταγωνιστικός ρόλος των εταιριών τεχνολογίας στην κερδοφορία των εισηγμένων στα χρηματιστήρια εταιριών για το 2025

21:47

Ρέθυμνο: Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών

21:18

Τασούλας: Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 200ής επετείου της Εξόδου θα παραβρεθεί ο ΠτΔ

20:59

ΔΣΕ: Μόνο μια συνήγορος ευτέλισε τις δικηγορικές αρχές στη δίκη για τα Τέμπη

20:53

Ιράν: Τα πλοία του Ιράκ εξαιρούνται από τους περιορισμούς και μπορούν να περνούν ελεύθερα από το Ορμούζ

20:40

ΗΠΑ: Σχεδόν όλο το απόθεμα των «αόρατων» πυραύλων κρουζ JASSM-ER έτοιμο για χρήση κατά του Ιράν

20:26

Ουκρανία: Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ ενδέχεται να επισκεφθούν σύντομα το Κίεβο

20:06

Η πετρελαϊκή κρίση μετατρέπεται σε κρίση των πάντων

19:27

Μητσοτάκης: Μεταβαίνει την Κυριακή στο Μεσολόγγι

19:23

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συνελήφθησαν η ανιψιά του Κασέμ Σολεϊμανί και η κόρη της

19:12

Εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ - Τουλάχιστον 5 τραυματίες στο Τελ Αβίβ από ιρανικούς πυραύλους

19:00

«Σφίγγει» η δημοσιονομική «θηλιά» στα κράτη – Στο «κόκκινο» Ιταλία, Γαλλία

18:51

Ηράκλειο: Θανάσιμος τραυματισμός ηλικιωμένου, που έπεσε από τα ενετικά τείχη

18:36

Ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μυλωνάκη για δημοσίευμα της εφημερίδας Documento

18:30

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερη αφέθηκε η γνωστή influencer Ιωάννα Τούνη με προφορική εντολή εισαγγελέα

18:13

ΔΝΤ προς BoJ: Συνεχίστε να αυξάνετε τα επιτόκια

17:39

Τραμπ: Το Ιράν έχει 48 ώρες για συμφωνία - Μετά η κόλαση θα ξεσπάσει επάνω τους

17:29

Νεκρή γυναίκα στην Κόρινθο από κατάρρευση μπαλκονιού

gazzetta
gazzetta reader insider insider