Το πορτοφόλι των καταναλωτών τείνουν να αντικαταστήσουν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα προσφέροντας εξειδικευμένες εφαρμογές για πληρωμές ενώ ενισχυτικά στη νέα αυτή τάση λειτουργούν οι τράπεζες αλλά και οι επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στην ανάπτυξη σχετικών εφαρμογών.

 

Σημαντικές κινήσεις 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Apple το 2014 έκανε εντυπωσιακή είσοδο, παρουσιάζοντας το σύστημα Apple Pay, ενώ η Samsung ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2015 θα εισάγει σε όλες τις νέες έξυπνες συσκευές της εφαρμογή mobile πληρωμών. Από την πλευρά των λιανεμπόρων, οι εταιρείες CVS, Target, και Wal-Mart κινούνται για την ανάπτυξη της δικής τους κοινής πλατφόρμας που θα είναι διαθέσιμη μέσα στο τρέχον έτος σε δοκιμαστικό στάδιο. 

Στην Ελλάδα τις πρώτες κινήσεις στο επίπεδο αυτό έχει κάνει η Alpha Bank μέσω της εφαρμογής Tap 'n' Pay. Ήδη, η τράπεζα δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να αγοράσουν εισιτήρια του Μετρό χωρίς μετρητά, χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα ή απλά το κινητό τους. Σε συνεργασία με την Vodafone προσφέρει τη σχετική δυνατότητα και σε 5.000 ακόμα σημεία πώλησης.

Αντίστοιχες κινήσεις αναμένουμε σύντομα και από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη επενδύσει πολλά στις ανέπαφες συναλλαγές, μέσω της ανάπτυξης περισσότερων σημείων πληρωμών, αλλά και αντικατάστασης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών με άλλες, νέας γενιάς. 

 

Τι θα φέρει το μέλλον 

Αυτή τη στιγμή, οι εφαρμογές mobile payment είναι πολύ της μόδας μεταξύ των εταιρειών, οι καταναλωτές όμως αποδεικνύονται διστακτικοί. Παρά το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον οι μισοί από τους κατόχους έξυπνων κινητών έχουν χρησιμοποιήσει τις συσκευές τους για mobile banking, μόλις 13% αυτών έχουν δοκιμάσει, έστω και μια φορά, τις εφαρμογές mobile payment και μάλιστα δεν αισθάνονται ιδιαίτερα ασφαλείς. 

Από την άλλη, βασικό πλεονέκτημα των συναλλαγών μέσω φορητών συσκευών είναι πως είναι πιο ασφαλείς από τις αντίστοιχες με πιστωτικές. Ωστόσο, οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον σχεδόν οπουδήποτε, ενώ αντίστοιχα συστήματα μέσω mobile apps δεν έχουν παρόμοια διαθεσιμότητα. 

Μάλιστα, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που ανταγωνίζονται, δεν είναι βέβαιο πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί η σχετική τεχνολογία. Για την ώρα, το πάνω χέρι έχουν οι πλατφόρμες Apple Pay και Google Wallet, αυτό όμως δε σημαίνει ότι τελικά θα επικρατήσουν του ανταγωνισμού.