Στο κυνήγι των κακοπληρωτών «μπαίνει» ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο κυνήγι των κακοπληρωτών «μπαίνει» ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη δημιουργία αυτής της αρχής από το 2015 και πλέον βρίσκεται στην τελική επεξεργασία του σχεδίου της.

Τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα έχει σαν σκοπό της τη δημιουργία του οικονομικού προφίλ για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας ιδιωτών αλλά και επιχειρήσεων και στόχο την αποκατάσταση της ασύμμετρης πληροφόρησης και τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Αυτό γνωστοποίησε χθες, Τρίτη, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στη διάρκεια παρουσίασης για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Πρόκειται για την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (Credit Bureau), η οποία θα συνθέτει το προφίλ του κάθε ιδιώτη και της κάθε επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψη τις οφειλές του, τη συμπεριφορά του σε ό,τι αφορά τις αποπληρωμές των οφειλών του και, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, κάθε στοιχείο του οικονομικού προφίλ που έχει στην διάθεση του το Ελληνικό Δημόσιο και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ώστε να είναι δυνατά τα στοιχεία αυτά να αξιοποιούνται για τον έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας των πολιτών.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη δημιουργία αυτής της αρχής από το 2015 και πλέον βρίσκεται στην τελική επεξεργασία του σχεδίου της.

Ο φορέας αυτός θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και θα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους. Θα διατηρεί ένα σύστημα αξιολόγησης – πιστοποίησης της οικονομικής κατάστασης και κατ’ επέκταση της δυνατότητας αποπληρωμής των υποχρεώσεων κάθε πολίτη. Η αξιολόγηση θα γίνεται βάσει των υφιστάμενων πληροφοριών που διαθέτουν το υπουργείο Οικονομικών, δημόσιοι φορείς όπως τα ασφαλιστικά ταμεία και το Κτηματολόγιο, τα συστήματα προσφορών, αλλά και ιδιωτικοί φορείς όπως ο Τειρεσίας που καταγράφει τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Η τήρηση δεδομένων για κάθε φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση θα γίνεται εφόρου ζωής και οι φορείς του Δημοσίου και οι χρηματοδοτικοί φορείς που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (τράπεζες, ασφαλιστικές κ.ά.) θα είναι υποχρεωμένοι να τα επικαιροποιούν διαρκώς.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προσδώσει στη νέα Αρχή και τον χαρακτήρα ενός «λευκού Τειρεσία», υπό την έννοια ότι οι συνεπείς, οι καλοπληρωτές θα επιβραβεύονται με το να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε μελλοντικές αιτήσεις δανείων και με όσο το δυνατόν ευνοϊκότερους όρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider