Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω προσφυγικού κρούει ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, ενόψει της συνόδου κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα αυτό. 
Σύμφωνα με τον Asselborn, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, οι λανθασμένοι εθνικισμοί διάφορων χωρών ενδέχεται «να οδηγήσουν ακόμη και σε κανονικό πόλεμο», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των χωρών. 
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να καταρρεύσει. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα γρήγορα, αν η απομόνωση αντί για την αλληλεγγύη γίνει κανόνας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Λουξεμβουργιανός υπουργός στο Γερμανικό Πρακτορείο. 
Να σημριωθεί ότι χτες Κυριακή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk με συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag κάλεσε την Γερμανία να λάβει μέτρα καλύτερης προστασίας των συνόρων της ζώνης του Σένγκεν για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Όπως ανέφερε ο Tusk η στάση του Βερολίνου έναντι των μεταναστών είναι η "πιο ανοιχτόμυαλη και η πιο ανεκτική στην ιστορία της Ευρώπης", αλλά όπως πρόσθεσε θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά το καθήκον του να υπερασπίζεται τα σύνορα της ΕΕ.
"Κατανοώ ότι η Γερμανία, για ιστορικούς λόγους, μπορεί να βρίσκει δύσκολη την αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων. Αλλά καθήκον της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη επίσης είναι --αν κριθεί απαραίτητο-- να ελέγχει δυναμικά τα σύνορα της Ευρώπης σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες", επισήμανε ο Tusk.