Με σημαντική έκπτωση μπορούν να «φουλάρουν» το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου τους οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών, αρκεί να αξιοποιήσουν σωστά τα προγράμματα επιβράβευσης που διαθέτουν οι τράπεζες. Σε συνεργασία με εταιρείες εμπορίας καυσίμων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν δημιουργήσει ειδικές προσφορές και «πακέτα», επιβραβεύοντας όσους χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένες πιστωτικές κάρτες στα πρατήρια βενζίνης. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι οι εκπτώσεις από τη χρήση πιστωτικών καρτών είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τα επιτόκια για το «πλαστικό χρήμα». Έτσι, όσοι θελήσουν να βγουν κερδισμένοι από τη διαδικασία θα πρέπει να αποπληρώνουν άμεσα το σύνολο των οφειλών τους, αλλιώς η βενζίνη θα κοστίζει… χρυσάφι. 

Αν και για την ώρα η τιμή του πετρελαίου στις αγορές και επομένως της βενζίνης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, δεν είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες, καθώς οι πρώτες ανατιμητικές τάσεις έχουν γίνει εμφανείς. Μάλιστα, όπως διαπιστώνει κανείς κοιτάζοντας τις ταμπέλες των βενζινάδικων, κάθε αύξηση διεθνώς της τιμής του πετρελαίου περνάει σχεδόν άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις στη λιανική. 

Αναλυτικά οι προσφορές των τραπεζών 

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, η επιβράβευση των κατόχων πιστωτικών καρτών γίνεται μέσα από το πρόγραμμα WIN FOR YOU, σε συνεργασία με τα πρατήρια AVIN. Χάρη στο πρόγραμμα αυτό, οι πελάτες της τράπεζας που χρησιμοποιούν την πιστωτική τους κάρτα, έκδοσης Πειραιώς, στα επιλεγμένα πρατήρια, κερδίζουν άμεσα έκπτωση 2%, το ποσό της οποίας αφαιρείται απευθείας από το μηνιαίο λογαριασμό. Μάλιστα, κατά καιρούς, το ποσοστό αυξάνεται στο 5%. 

Παράλληλα, και πέραν αυτού, οι αγορές που πραγματοποιούνται «μετρούν» και για το εκάστοτε πρόγραμμα επιβράβευσης της κάρτας που χρησιμοποιείται, δίνοντας επιπλέον μπόνους στους κάτοχό της. Σημειώνεται ότι το ποσοστό της έκπτωσης κατά διαστήματα αυξάνεται στο 5%, προσφέροντας επιπλέον κέρδος στον κάτοχο της κάρτας. 

Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα συνεργάζεται με τα πρατήρια καυσίμων Shell, EKO και Revoil στα πλαίσια του νέου προγράμματος επιβράβευσης GO4more. Η συνεργασία προβλέπει ότι οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών παίρνουν 8 πόντους για κάθε 1 ευρώ αγορών σε Shell και EKO και 4 πόντους στη Revoil. 

Γενικότερα στο πρόγραμμα GO4More, οι πελάτες ανταμείβονται με πόντους με βάση τη συνολική σχέση τους με την τράπεζα, όσο και με τις αγορές που πραγματοποιούνται στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Εν συνεχεία, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, οι πόντοι αυτοί μπορούν να εξαργυρωθούν υπό τη μορφή ευρώ στα παραπάνω πρατήρια αλλά και σε άλλες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. 

Όσο για την Alpha Bank, η συνεργασία αφορά τα πρατήρια BP και προβλέπει ότι οι κάτοχοι των καρτών κερδίζουν 4 πόντους για κάθε 1 ευρώ αγορών στα επιλεγμένα πρατήρια. Στη συνέχεια, και ανεξάρτητα με την προέλευση των πόντων, εξαργυρώνουν τους πόντους και κερδίζουν την αξία του ΦΠΑ ως εξής: 

   - Με 2.000 πόντους: για καύσιμα κίνησης αξίας έως 30€
   - Με 3.500 πόντους: για καύσιμα κίνησης αξίας από 30,01€ έως 60€
   - Με 5.000 πόντους: για καύσιμα κίνησης αξίας από 60,01€ έως 100€ 

Τέλος, από την πλευρά της η Eurobank αξιοποιεί το πρόγραμμα «Επιστροφή» ούτως ώστε να προσφέρει στους κατόχους τόσο των πιστωτικών όσο και των χρεωστικών καρτών που συμμετέχουν σε αυτό, επιστροφή μετρητών 3%. Με βάση το πρόγραμμα, οι αγορές καυσίμων μπορούν να πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένα πρατήρια των ακολούθων εταιρειών: ΕΚΟ, ΕΛΙΝ, Aegean. Το ποσό της επιστροφής μπορεί να το χρησιμοποιήσει είτε για αγορές καυσίμων είτε για άλλες αγορές σε οποιαδήποτε από τις 6.500 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.