Μικρές αυξήσεις για ένα μεγάλο κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων, προανήγγειλε ο αναπληρωτής Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, εν όψει της κατάθεσης στη βουλή του σχεδίου νόμου για νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο στο Δημόσιο.

Mιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm για τις αλλαγές στο Δημόσιο και τις διαπραγματεύσεις, o αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως σύμφωνα με το σενάριο που έχει επεξεργαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν θα υπάρξουν μειώσεις στους κατώτατους μισθούς, αντιθέτως για περίπου 314.000 υπαλλήλους θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις από το 2016, της τάξης των 30,40 και 50 ευρώ.

Επιπλέον, εξήγησε ότι μελλοντικός στόχος είναι να «ξεπαγώσουν» και οι τριετίες από την 1η Ιανουαρίου, ενώ έκανε λόγο για αποσύνδεσή τους από τα μισθολογικά κλιμάκια. 

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η αναδιανομή θα χρηματοδοτηθεί με την σταδιακή απομείωση ορισμένων μισθών μέχρι το 2021, μέχρι να «σβήσει» η προσωπική διαφορά που υπάρχει στους μισθούς, και διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα υπάρξουν μειώσεις.

Όσοσν αφορά στις δαπάνες του Δημοσίου, αφού σημείωσε ότι έχει γίνει σημαντική μείωση μισθών και περικοπές των δαπανών, τόνισε ότι το Δημόσιο αυτά τα πέντε χρόνια έχει χάσει 350.000 υπαλλήλους, με αποτέλεσμα πολλές δομές του να παρουσιάζονται υποστελεχωμένες. «Όταν έχει μειωθεί το 30% των υπαλλήλων και 30% των μισθών σε όσους έχουν απομείνει μιλάμε για δραματική μείωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση, ανέφερε ότι η πληροφόρηση που έχει είναι ότι στη συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι πιθανώς ένα από τα ισοδύναμα να είναι η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών.