Κατά 10% με 15% αναμένεται να αυξηθεί η τιμή της μπύρας από την νέα χρονιά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
 
Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που κατατέθηκε στην Βουλή, από την 1 Ιανουαρίου 2016 θα αυξηθεί ο μειωμένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα προϊόντα μπύρας που παράγουν μικρές ανεξάρτητες ζυθοποιίες.
 
Συγκεκριμένα καταργείται η διάταξη που ίσχυε και προέβλεπε μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 50% για όλα τα μικρά ζυθοποιεία εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερέβαινε τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας το χρόνο. 

Με τη νέα διάταξη οι μειωμένοι συντελεστές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον όγκο της ετήσιας παραγωγής των ζυθοποιείων φτάνοντας έως και το 75% του ισχύοντος συντελεστή. Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει το 2016 ποσό ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι νέοι μειωμένοι συντελεστές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας που παράγεται στη χώρα μας ή στα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία καθορίζονται ως εξής:
  • συντελεστής ΕΦΚ μπύρας μειωμένος στο 50% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή στα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 15.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 1,30 ευρώ.
  • συντελεστής ΕΦΚ μπύρας μειωμένος στο 55% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους κυμαίνεται από 15.000 έως 50.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 1,43 ευρώ.
  • συντελεστής ΕΦΚ μπύρας μειωμένος 60% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 1,56 ευρώ.
  • συντελεστής ΕΦΚ μειωμένος στο 75% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 1,95 ευρώ.