Τον διχασμό μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκαλούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. 

Και αυτό γιατί, ελεύθερη πώληση και χρήση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ, θέλει το Ευρωκοινοβούλιο... να αποφασίζουν τα κράτη μέλη, θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, το Ευρωκοινοβούλιο καταψήφισε, την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, την πρόταση κανονισμού που επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να περιορίζει ή να απαγορεύει την πώληση και τη χρήση των εγκεκριμένων από την ΕΕ γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ή ζωοτροφών (ΓΤΟ).

Η Επιτροπή πρότεινε να εφαρμοστεί η πρόταση αυτή κατά τα πρότυπα του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους ΓΤΟ που προορίζονται για καλλιέργεια, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Απριλίου του 2015. Ο κανονισμός αυτός επιτρέπει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν την καλλιέργεια εγκεκριμένων από την ΕΕ, ΓΤΟ στην επικράτειά τους.

Η ειδοποιός διαφορά, ωστόσο, είναι ότι ενώ η καλλιέργεια λαμβάνει αναγκαστικά χώρα στο έδαφος ενός κράτους μέλους, το εμπόριο των ΓΤΟ διασχίζει τα σύνορα, πράγμα που σημαίνει ότι μία εθνική απαγόρευση της πώλησης και χρήσης θα ήταν δύσκολο ή και αδύνατο να εφαρμοστεί χωρίς την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στις εισαγωγές.
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ο κανονισμός θα αποδεικνυόταν ανεφάρμοστος και θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών που τάσσονται υπέρ και αυτών που τάσσονται κατά των ΓΤΟ.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να αποσύρει τη νομοθετική πρόταση.

Τι είναι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Tα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ο σπόρος ή ο οργανισμός ο οποίος φέρει στο γενετικό του υλικό γονίδια από έναν άλλο οργανισμό ή έχει γονίδια, τα οποία δεν ενεργούν φυσικά.
Περισσότερα από 80 διαφορετικά τρόφιμα έχουν τροποποιηθεί γενετικά από το 1994. Τα πιο γνωστά σε όλους είναι η πατάτα, η σόγια, το καλαμπόκι, το ρύζι, το βαμβάκι κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και καλλιέργεια ζαχαρότευτλου, αλευριού, μελιτζάνας, παπάγιας, κανόλας, ντομάτας, φακής, πεπονιού. Η ίδια διαδικασία έχει λάβει χώρα σε εργαστήρια και για ζωικά προϊόντα, τα οποία όμως δεν έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά.
Τα ΓΤΟ έχουν ενταχθεί στις αγορές με την πρόφαση ότι δεν υπάρχει αφθονία αλλά ανεπάρκεια τροφής και πολύς κόσμος υποφέρει από ασιτία. Από την άλλη αυτά τα τρόφιμα είναι ανθεκτικά στα παράσιτα και τις αρρώστιες κι έτσι οι γεωργοί μπορούν να έχουν μεγάλη παραγωγή, δίχως απώλειες. Αυτό συνεπάγεται κέρδος για τον παραγωγό, για τον καταναλωτή που θα αγοράσει σε πολύ χαμηλή τιμή, αλλά και όφελος για την οικονομία του κάθε κράτους.

Όσον αφορά την επικινδυνότητα τους, διεθνείς οργανισμοί υγείας υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα αυτά είναι ακίνδυνα και η χρήση τους είναι ασφαλής για όλες τις ηλικίες και όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Τα ΓΤΟ, όπως όλα τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες όμως, ενέχουν κίνδυνο για τροφική αλλεργία.