Εκσυγχρονίζονται οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκσυγχρονίζονται οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά
Τι προβλέπει το μνημόνιο «Συναντίληψης και Συνεργασίας» της LAMDA Development με το υφυπουργείο Αθλητισμού.

«Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της LAMDA Development, για τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, υπέγραψαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

Σκοπός του Μνημονίου είναι η εξειδίκευση του τρόπου και της διαδικασίας υλοποίησης των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί σχετικά με την αντικατάσταση των υφιστάμενων σήμερα αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά με αντίστοιχες εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου, σύμφωνα με την από 19.07.2016 Τροποποιητική Σύμβαση (ν.4422/2016, ΦΕΚ Α’ 181/27.09.2016), όπου προβλέπεται ότι:

«Οι υφιστάμενες σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, με όλες τις δραστηριότητες, λειτουργίες και εγκαταστάσεις τους, παραμένουν σε λειτουργία έως την, υλοποιούμενη κατά στάδια, αντικατάστασή τους, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής».

«Ο θεματικός πόλος αθλητικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει και τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ) Αγίου Κοσμά, που θα εξυπηρετούν επιπλέον τόσο τους κατοίκους όμορων περιοχών, όσο και τους επισκέπτες του Πάρκου από το ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής. Οι παραπάνω αθλητικές εγκαταστάσεις συνοδεύονται από τις απαραίτητες υποδομές γραφείων, χώρων υγιεινής και αποδυτηρίων, καθώς και από αντίστοιχους χώρους αναψυχής, σημεία πληροφοριών, υπαίθρια καθιστικά και χώρους άσκησης, χώρους θέασης και ανοιχτούς χώρους πρασίνου με παιδικές χαρές».

Τι προβλέπει το Μνημόνιο Συναντίληψης

Στο Μνημόνιο περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι:

Η μετεγκατάσταση κάθε μίας από τις υπό αντικατάσταση αθλητικές εγκαταστάσεις θα υλοποιείται σταδιακά με την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε νέας εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Με τη θέση σε λειτουργία κάθε νέας αθλητικής εγκατάστασης εντός της Περιοχής Αθλητισμού του Μητροπολιτικού Πάρκου, οι χρήστες των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά οφείλουν να αποχωρήσουν και να παραδώσουν τη χρήση τους ελεύθερη στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» εντός μηνός από τη σχετική έγγραφη ειδοποίηση της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Η θέση σε λειτουργία κάθε αθλητικής εγκατάστασης εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου λαμβάνει χώρα αυτοτελώς για κάθε εγκατάσταση της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται και της οποίας η λειτουργία είναι τεχνικά και αδειοδοτικά δυνατή.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της σταδιακής αντικατάστασης των υφιστάμενων σήμερα αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και να συνδυαστεί με την εν γένει προσπάθεια του Ελληνικού Δημοσίου για διασπορά των αθλητικών δράσεων σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, η οποία θα συνδράμει και στην ελάφρυνση της χρήσης των εγκαταστάσεων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου, οι συμβαλλόμενοι προτίθενται να εξετάσουν προτάσεις του αρμόδιου υπουργείου με στόχο τον σχεδιασμό αξιοποίησης και ανακαίνισης κάποιων Ολυμπιακών και εν γένει Αθλητικών Εγκαταστάσεων της Αττικής.

Προς διασφάλιση της συνεργασίας και κατ’ επέκταση εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας των παραχωρούμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, συστήνεται Ειδική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από επτά μέλη, τρία εκ των οποίων θα διορίζονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αθανασίου: Θα δημιουργηθούν πρότυποι αθλητικοί χώροι

Για την υπογραφή του «Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας» ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου, δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, σε συνέχεια της εξαιρετικής δουλειάς που έχει πραγματοποιηθεί, σε άριστο πάντα κλίμα, με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, με το οποίο ορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας μας και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του κοινού μας στόχου: τη δημιουργία πρότυπων αθλητικών χώρων που θα αποτελέσουν πόλο έλξης, για τους επαγγελματίες αθλητές και το ευρύ κοινό, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και σε όλη την Αττική.

Το όραμά μας για το Ελληνικό είναι να αποτελέσει ένα νέο σημείο αναφοράς, έναν νέο προορισμό για την πόλη της Αθήνας και ο τομέας του αθλητισμού αποτελεί για εμάς ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα».

Αυγενάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να βρεθεί τομή στο ζήτημα των εγκαταστάσεων

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε για την υπογραφή του «Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας»: «Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την υλοποίηση μιας ακόμη κεντρικής δέσμευσης του Υπουργείου μας, που αφορά στις αθλητικές υποδομές της χώρας μας. Η Κυβέρνησή μας, ο Πρωθυπουργός της Χώρας, ήταν από την πρώτη στιγμή αποφασισμένοι να βρεθεί μια τομή στο ζήτημα των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά.

Σήμερα μπαίνει στις ράγες ένα ζήτημα πολύ ευαίσθητο που μας απασχολούσε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, καθώς ανησυχούσε ένα ιδιαίτερα ένα μεγάλο μέρος της αθλητικής οικογένειας και ειδικότερα Ομοσπονδίες, Σωματεία, αθλητές, προπονητές, εργαζόμενους, αλλά και αθλούμενους που χρησιμοποιούν καθημερινά και ζουν στις εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά.

Η υπογραφή του παρόντος μνημονίου είναι προϊόν μιας πολύμηνης, στενής συνεργασίας με στελέχη της εταιρείας Lamda Development και Ελληνικό Α.Ε., η οποία ξεκίνησε και καλλιεργήθηκε συστηματικά από τον περασμένο Οκτώβριο. Σε αυτόν τον νέο τεράστιο πνεύμονα πρασίνου που πρόκειται να δημιουργηθεί, ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού. Με το παρόν Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας τίθενται οι βάσεις, αλλά και τα σαφή όρια στο ελπιδοφόρο αυτό εγχείρημα.

Ξεκάθαρα λοιπόν, δίνουμε προτεραιότητα στους αθλητές, τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες που κάνουν χρήση των υφισταμένων γερασμένων εγκαταστάσεων και ξενώνων του Αγίου Κοσμά. Ο αθλητισμός στέκεται αρωγός στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στον κόσμο, αλλά αποτελεί και μέρος της νέας Ελλάδας που ανατέλλει. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι επιβεβλημένη και για την αξιοποίηση συνολικά των παραμελημένων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της χώρας μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider