«Αθώα» φαγητά που μπορεί να μας δηλητηριάσουν

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Αθώα» φαγητά που μπορεί να μας δηλητηριάσουν

Το φαγητό έξω αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια ειδικά το καλοκαίρι. Ωστόσο, κάποια πιάτα και ροφήματα δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ ανέφερε ότι σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα από το 2013 έως το 2016, το 36,6% των ενηλίκων στις ΗΠΑ κατανάλωσε γρήγορο φαγητό. Αλλά δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει ούτε με ποιόν τρόπο ακριβώς προετοιμάζονται τα πιάτα ούτε τι κάνουν τα εστιατόρια με τα υπολείμματα δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι καταλήγουν κάθε χρόνο σε τροφική δηλητηρίαση.

Το businessinsider.com, έκανε τη δική του έρευνα και ξεχώρισε κάποια φαγητά και ποτά τα οποία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να καταστούν επικίνδυνα.

Τα ακατέργαστα στρείδια μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά μπορεί να 
είναι φορείς τροφιμογενών νοσημάτων. Για το λόγο αυτό είναι καλό να καταναλώνονται μαγειρεμένα και όχι ωμά. 
 

Το φαγητό σε μπουφέ μπορεί να καταστεί επικίνδυνο ειδικά αν παραμένει χωρίς επιτήρηση ή αν δεν ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μένει έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το φαγητό μπορεί να αναπτύξει επικίνδυνα βακτήρια για αυτό είναι επικίνδυνο ακόμη και όταν αποφασίζουμε να το κουβαλήσουμε στο σπίτι καθώς παρατείνεται ο χρόνος διατήρησής του σε ακατάλληλο περιβάλλον.

Τα αβγά αποτελούν ένα συνηθισμένο, αγαπημένο πιάτο για πρωινό και όχι μόνο. Όταν όμως δεν είναι καλά μαγειρεμένα υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας. Ακόμη και τα τσόφλια μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες για αυτό είναι καλό να μην ξεφεύγουν κομμάτια τους μέσα στο φαγητό καθώς μαγειρεύουμε.

Το αγαπημένο φαγητό των παιδιών (και των μεγάλων), η πίτσα ή άλλα τρόφιμα όπως είναι οι πίτες μπορεί να μην είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν. Πολλές φορές οι στομαχικές διαταραχές μετά από την κατανάλωση τέτοιων φαγητών αποδίδονται σε άλλα συστατικά όπως είναι τα αβγά αλλά η αλήθεια είναι ότι το χύμα αλεύρι μπορεί να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια. 

Πολλά τυριά, ειδικά τα μαλακά, κρύβουν τους ίδιους κινδύνους με τους χυμούς. Η καλύτερη επιλογή είναι οι παστεριωμένες ποικιλίες τις οποίες συνήθως προμηθεύονται τα εστιατόρια. Και αν υπάρχει κάποια αμφιβολία, καλό είναι να ρωτάμε προτού τα παραγγείλουμε.

Τα παγάκια αποτελούν παγίδα ειδικά όταν ως τουρίστες βρισκόμαστε σε μέρη όπου το νερό δεν είναι πόσιμο (και δεν το γνωρίζουμε). Αν κάποιος δεν αντέχει να μην έχει παγάκια το ποτό του, μπορεί εναλλακτικά να παραγγείλει ένα κοκτέιλ ή ποτό το οποίο έχει τη δυνατότητα να "σκοτώσει" τέτοια βακτήρια.

Αν και μόνο το χρώμα ενός φυσικού χυμού αρκεί για να τον «λιμπιστούμε» και παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο ρόφημα περιέχει βιταμίνες, ο δικηγόρος Jory D. Lange μιλώντας στο businessinsider εκτιμά ότι, με βάση τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, οι μη παστεριωμένοι χυμοί δεν αποτελούν καλή ιδέα και για αυτό είναι καλύτερο να τους αποφεύγουμε όταν βρισκόμαστε έξω. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:19

Δένδιας: Θα παραστεί στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ

21:47

Μία σύλληψη για παραβάσεις που αφορούν σε ναρκωτικές ουσίες και όπλα, στα Χανιά

21:18

Γρεβενά: Συνελήφθη 53χρονος-μέλος σπείρας που εξαπατούσε τηλεφωνικά ανυποψίαστους πολίτες

20:48

Επίθεση με μολότοφ στο Α.Τ. Κυψέλης

20:44

Κουτσούμπας προς αγρότες: Εμείς στηρίζουμε όλα τα αιτήματα σας

20:33

Έκλεισαν οι κάλπες στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών - Συνεχίζεται αύριο η ψηφοφορία

20:12

Ισραήλ: Ο αρχηγός του στρατού δηλώνει ότι η γραμμή οριοθέτησης εντός της Γάζας είναι το νέο σύνορο με το Ισραήλ

20:01

Ελβετία: Προτείνει o ΟΑΣΕ να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επιτήρηση μιας εκεχειρίας στην Ουκρανία

19:49

Θεοχάρης: Μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να συμμετέχει στο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link

19:28

Βόρεια Μακεδονία: Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανεξελέγη αρχηγός του VMRO-DPMNE

19:13

Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά το τελωνείο Προμαχώνα

19:00

Global X: Έρχεται πολυετής άνοδος στις αναδυόμενες αγορές – Η Ελλάδα στις κορυφαίες επιλογές

18:51

Τραμπ τζούνιορ: Οι πλούσιοι Ουκρανοί έβαλαν τους χωρικούς να πολεμάνε

18:35

Παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή ο δήμος Λαρισαίων για τη στάθμη των νερών στον Πηνειό

18:27

Κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων στην «Εγνατία Οδό» μεταξύ των κόμβων Βαφέικων και Ιάσμου

18:10

Αισιόδοξος για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δηλώνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

17:59

Αποκαταστάθηκε πλήρως η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Λάρισα - Λειανοκλάδι - Λάρισα

17:24

ΠΟΜΙΔΑ: Σε νέο «ΕΝΦΙΑ» υπέρ των δήμων θα εξελιχθεί το νέο τέλος ΤΤΑ

17:00

Φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα «μιλάει» ξένες γλώσσες και θα κοστίσει ακριβά…

17:00

Κατοικίες και μεγάλα έργα εκτόξευσαν τις επενδύσεις – Τι θα κρίνει τη συνέχεια

16:53

ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε βδομάδα ο κ. Μητσοτάκης όλο και πιο μακριά από την κοινωνία και τα προβλήματα των πολιτών

16:22

Κέλογκ: Μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία βρίσκεται πραγματικά κοντά

16:11

Προς νέα ρεκόρ η βραχυχρόνια μίσθωση το 2025

16:01

Σαμαράς για αγρότες: Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει επιτέλους ότι δεν είναι όλα επικοινωνία

15:57

Βρετανία: Επίθεση με σπρέι πιπεριού έγινε στο αεροδρόμιο του Χίθροου

15:42

Ντάιμον (JPMorgan): Η Ευρώπη έχει πραγματικό πρόβλημα

15:27

Τσουκαλάς: Οι έντιμοι αγρότες δικαιολογημένα φοβούνται και ζουν τα επίχειρα της πολιτικής της ΝΔ

15:10

ΗΠΑ: Χάνουν το πλεονέκτημα χρηματοδότησης καθώς η Ασία δανείζεται σε ευρώ

14:55

Κικίλιας: Απαιτείται πίεση στην Ευρώπη για νέο οδικό χάρτη

14:49

Στο Πεκίνο μεταβαίνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ για σπάνιες γαίες και χάλυβα

gazzetta
gazzetta reader insider insider