«Αθώα» φαγητά που μπορεί να μας δηλητηριάσουν

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Αθώα» φαγητά που μπορεί να μας δηλητηριάσουν

Το φαγητό έξω αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια ειδικά το καλοκαίρι. Ωστόσο, κάποια πιάτα και ροφήματα δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ ανέφερε ότι σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα από το 2013 έως το 2016, το 36,6% των ενηλίκων στις ΗΠΑ κατανάλωσε γρήγορο φαγητό. Αλλά δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει ούτε με ποιόν τρόπο ακριβώς προετοιμάζονται τα πιάτα ούτε τι κάνουν τα εστιατόρια με τα υπολείμματα δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι καταλήγουν κάθε χρόνο σε τροφική δηλητηρίαση.

Το businessinsider.com, έκανε τη δική του έρευνα και ξεχώρισε κάποια φαγητά και ποτά τα οποία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να καταστούν επικίνδυνα.

Τα ακατέργαστα στρείδια μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά μπορεί να 
είναι φορείς τροφιμογενών νοσημάτων. Για το λόγο αυτό είναι καλό να καταναλώνονται μαγειρεμένα και όχι ωμά. 
 

Το φαγητό σε μπουφέ μπορεί να καταστεί επικίνδυνο ειδικά αν παραμένει χωρίς επιτήρηση ή αν δεν ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μένει έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το φαγητό μπορεί να αναπτύξει επικίνδυνα βακτήρια για αυτό είναι επικίνδυνο ακόμη και όταν αποφασίζουμε να το κουβαλήσουμε στο σπίτι καθώς παρατείνεται ο χρόνος διατήρησής του σε ακατάλληλο περιβάλλον.

Τα αβγά αποτελούν ένα συνηθισμένο, αγαπημένο πιάτο για πρωινό και όχι μόνο. Όταν όμως δεν είναι καλά μαγειρεμένα υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας. Ακόμη και τα τσόφλια μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες για αυτό είναι καλό να μην ξεφεύγουν κομμάτια τους μέσα στο φαγητό καθώς μαγειρεύουμε.

Το αγαπημένο φαγητό των παιδιών (και των μεγάλων), η πίτσα ή άλλα τρόφιμα όπως είναι οι πίτες μπορεί να μην είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν. Πολλές φορές οι στομαχικές διαταραχές μετά από την κατανάλωση τέτοιων φαγητών αποδίδονται σε άλλα συστατικά όπως είναι τα αβγά αλλά η αλήθεια είναι ότι το χύμα αλεύρι μπορεί να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια. 

Πολλά τυριά, ειδικά τα μαλακά, κρύβουν τους ίδιους κινδύνους με τους χυμούς. Η καλύτερη επιλογή είναι οι παστεριωμένες ποικιλίες τις οποίες συνήθως προμηθεύονται τα εστιατόρια. Και αν υπάρχει κάποια αμφιβολία, καλό είναι να ρωτάμε προτού τα παραγγείλουμε.

Τα παγάκια αποτελούν παγίδα ειδικά όταν ως τουρίστες βρισκόμαστε σε μέρη όπου το νερό δεν είναι πόσιμο (και δεν το γνωρίζουμε). Αν κάποιος δεν αντέχει να μην έχει παγάκια το ποτό του, μπορεί εναλλακτικά να παραγγείλει ένα κοκτέιλ ή ποτό το οποίο έχει τη δυνατότητα να "σκοτώσει" τέτοια βακτήρια.

Αν και μόνο το χρώμα ενός φυσικού χυμού αρκεί για να τον «λιμπιστούμε» και παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο ρόφημα περιέχει βιταμίνες, ο δικηγόρος Jory D. Lange μιλώντας στο businessinsider εκτιμά ότι, με βάση τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, οι μη παστεριωμένοι χυμοί δεν αποτελούν καλή ιδέα και για αυτό είναι καλύτερο να τους αποφεύγουμε όταν βρισκόμαστε έξω. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ισραήλ: Εξουδετέρωσε υψηλόβαθμο διοικητή της Χαμάς στη Γάζα

23:27

Πλεύρης: Πολύ σημαντικό ότι πλέον στην Ευρώπη υπάρχει αντίληψη της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής

23:16

Ερντογάν: Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν απέχει πολύ

22:49

ΗΠΑ: Το υπ. Υποθέσεων Βετεράνων προγραμματίζει τη μείωση θέσεων εργασίας στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών

22:17

Τασούλας: Επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα για την 82η επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος

21:48

Διάσωση 24 αλλοδαπών νότια του Ταίναρου με συνδρομή της Frontex

21:29

Έντονη ανησυχία των ξενοδόχων της Μαγνησίας απ' τη συνέχιση των αγροτικών μπλόκων

21:18

Βρετανία: Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις σε διοικητές των παραστρατιωτικών ΔΤΥ στο Σουδάν

20:58

Έλληνες αστρονόμοι ανατρέπουν θεμελιώδη παραδοχή για τον τρόπο που τρέφονται οι μαύρες τρύπες

20:54

Σκρέκας: Η ΝΔ είναι σήμερα πόλος έλξης για όλους τους πολίτες

20:49

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Μόσχα ότι έπληξε σήμερα με drone τουρκικό φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

20:42

Ολομέλεια προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος: Να θεσπιστεί κοινός Κώδικας Δεοντολογίας δικαστών - δικηγόρων

20:37

Αγαπηδάκη: Αυξημένος ο προϋπολογισμός για την υγεία το 2026 με 600 εκατ. ευρώ επιπλέον

20:27

Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Γαλλίας-Κύπρου

20:09

Τζιτζικώστας: Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια της αδράνειας

19:56

Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού- Εντοπίστηκαν 4 κινητά τηλέφωνα

19:45

Βουλή: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση για διάλογο του πρωθυπουργού στους αγρότες

19:41

Γερμανία: Ο Μάρκους Ζέντερ επανεξελέγη στην ηγεσία του CSU

19:36

Χαρακόπουλος: Με τους αγρότες δεν είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα

19:23

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών που στέλνουν στο Μαξίμου

19:10

Ρίσκο για τις αγορές το αυξημένο κόστος ζωής – Από τη Wall Street στο Χρηματιστήριο Αθηνών

19:05

Συρία: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν σε επίθεση του ΙΚ στην Παλμύρα

18:45

Πετραλιάς: Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου απ' την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων την επόμενη 4ετία

18:18

Κώτσηρας: Ο Προϋπολογισμός του 2026 θέτει τα θεμέλια για ένα ακόμα καλύτερο αύριο

18:10

Κεφαλογιάννη: Ο ελληνικός τουρισμός αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο σε ισχυρό τροχό ανάπτυξης

17:41

Μαρινάκης προς αγρότες: Ναι σε διάλογο, όχι στους κλειστούς δρόμους

17:25

Τσουκαλάς: Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αφήνει καμία σκιά ενώ ο κ. Μητσοτάκης παίζει κρυφτό

17:00

Τα SOS της ρύθμισης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Τα κριτήρια και ποιοι θα ωφεληθούν

16:47

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

16:41

Λευκορωσία: Αποφυλακίστηκαν 123 πολιτικοί κρατούμενοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider