«Αθώα» φαγητά που μπορεί να μας δηλητηριάσουν

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Αθώα» φαγητά που μπορεί να μας δηλητηριάσουν

Το φαγητό έξω αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια ειδικά το καλοκαίρι. Ωστόσο, κάποια πιάτα και ροφήματα δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ ανέφερε ότι σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα από το 2013 έως το 2016, το 36,6% των ενηλίκων στις ΗΠΑ κατανάλωσε γρήγορο φαγητό. Αλλά δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει ούτε με ποιόν τρόπο ακριβώς προετοιμάζονται τα πιάτα ούτε τι κάνουν τα εστιατόρια με τα υπολείμματα δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι καταλήγουν κάθε χρόνο σε τροφική δηλητηρίαση.

Το businessinsider.com, έκανε τη δική του έρευνα και ξεχώρισε κάποια φαγητά και ποτά τα οποία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να καταστούν επικίνδυνα.

Τα ακατέργαστα στρείδια μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά μπορεί να 
είναι φορείς τροφιμογενών νοσημάτων. Για το λόγο αυτό είναι καλό να καταναλώνονται μαγειρεμένα και όχι ωμά. 
 

Το φαγητό σε μπουφέ μπορεί να καταστεί επικίνδυνο ειδικά αν παραμένει χωρίς επιτήρηση ή αν δεν ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μένει έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το φαγητό μπορεί να αναπτύξει επικίνδυνα βακτήρια για αυτό είναι επικίνδυνο ακόμη και όταν αποφασίζουμε να το κουβαλήσουμε στο σπίτι καθώς παρατείνεται ο χρόνος διατήρησής του σε ακατάλληλο περιβάλλον.

Τα αβγά αποτελούν ένα συνηθισμένο, αγαπημένο πιάτο για πρωινό και όχι μόνο. Όταν όμως δεν είναι καλά μαγειρεμένα υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας. Ακόμη και τα τσόφλια μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες για αυτό είναι καλό να μην ξεφεύγουν κομμάτια τους μέσα στο φαγητό καθώς μαγειρεύουμε.

Το αγαπημένο φαγητό των παιδιών (και των μεγάλων), η πίτσα ή άλλα τρόφιμα όπως είναι οι πίτες μπορεί να μην είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν. Πολλές φορές οι στομαχικές διαταραχές μετά από την κατανάλωση τέτοιων φαγητών αποδίδονται σε άλλα συστατικά όπως είναι τα αβγά αλλά η αλήθεια είναι ότι το χύμα αλεύρι μπορεί να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια. 

Πολλά τυριά, ειδικά τα μαλακά, κρύβουν τους ίδιους κινδύνους με τους χυμούς. Η καλύτερη επιλογή είναι οι παστεριωμένες ποικιλίες τις οποίες συνήθως προμηθεύονται τα εστιατόρια. Και αν υπάρχει κάποια αμφιβολία, καλό είναι να ρωτάμε προτού τα παραγγείλουμε.

Τα παγάκια αποτελούν παγίδα ειδικά όταν ως τουρίστες βρισκόμαστε σε μέρη όπου το νερό δεν είναι πόσιμο (και δεν το γνωρίζουμε). Αν κάποιος δεν αντέχει να μην έχει παγάκια το ποτό του, μπορεί εναλλακτικά να παραγγείλει ένα κοκτέιλ ή ποτό το οποίο έχει τη δυνατότητα να "σκοτώσει" τέτοια βακτήρια.

Αν και μόνο το χρώμα ενός φυσικού χυμού αρκεί για να τον «λιμπιστούμε» και παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο ρόφημα περιέχει βιταμίνες, ο δικηγόρος Jory D. Lange μιλώντας στο businessinsider εκτιμά ότι, με βάση τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, οι μη παστεριωμένοι χυμοί δεν αποτελούν καλή ιδέα και για αυτό είναι καλύτερο να τους αποφεύγουμε όταν βρισκόμαστε έξω. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:28

Ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά: Μπαίνουν με φόρα στο 2026 παρά το εκρηκτικό «κοκτέιλ» προκλήσεων

08:23

Φυσικές καταστροφές: Νέο πλαίσιο αποζημιώσεων - Η μάχη με τον χρόνο και το δημοσιονομικό βάρος

08:11

«Μπράλος – Άμφισσα» (ΑΒΑΞ): Συμπληρωματική σύμβαση 69 εκατ. για τις σήραγγες, το 2028 έτοιμο το οδικό έργο

08:06

Νέοι ΚΑΔ: Τι αλλάζει από 1η Μαρτίου για 1,9 εκατ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις

08:00

Τράπεζες: «Χρυσώνουν» τους μετόχους με 2,82 δισ. ευρώ από κέρδη του 2025

23:55

Νορβηγία: Συνελήφθη ανήλικος που κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση σε κέντρο του ΝΑΤΟ

23:46

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες της Αττικής στις 4 Μαρτίου

23:34

ΗΠΑ: Η NASA αναθεωρεί την αποστολή Artemis για την επιστροφή στη Σελήνη

23:27

Απασφάλισε κατά της Anthropic o Τραμπ: «Διακόπτεται κάθε χρήση από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες»

23:11

Ο πληθωρισμός «πλήγωσε» την Wall Street στο κλείσιμο του Φεβρουαρίου

22:57

Ταξιδιωτική οδηγία ΥΠΕΞ: Αποφύγετε επισκέψεις σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Ιράν

22:45

Σε πολύμηνα υψηλά το πετρέλαιο εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή

22:33

Το Ιράν πρότεινε να μεσολαβήσει για να «διευκολύνει τον διάλογο» μεταξύ Πακιστάν - Αφγανιστάν

22:20

Στον «αέρα» 4.000 θέσεις εργασίας στους γερμανικούς σιδηροδρόμους

22:01

Έβδομος συναπτός μήνας κερδών για τον χρυσό - Ράλι 7,6% τον Φεβρουάριο

21:43

Στα χέρια της Paramount η Warner Bros - Έκλεισε το giga deal των 110 δισ. δολαρίων

21:34

Ο Γκουτέρες ζητεί άμεση εκεχειρία μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν

21:24

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 73 εκατ. ευρώ

21:10

Ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις από Κωνσταντινούπολη προς Τεχεράνη

20:58

Για «ειρηνική κατάληψη» της Κούβας κάνει λόγο ο Τραμπ

20:47

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 6 Μαρτίου

20:38

ΑΑΔΕ: Μετάθεση προθεσμιών διορθώσεων για ΕΑΕ 2024 και 2025

20:31

«Ανοιχτός πόλεμος» Πακιστάν - Αφγανιστάν: Το καθεστώς Ταλιμπάν στο στόχαστρο

20:25

Ανεβαίνει το γεωπολιτικό θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή - Νέες δηλώσεις Τραμπ για Ιράν

20:12

Πρωθυπουργός Σουηδίας: «Σε περίπτωση πολέμου δεν αποκλείεται η ανάπτυξη πυρηνικών στη χώρα»

20:00

Έσοδα 33,38 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο και ισχυρό guidance από Dell - Ράλι 21% για τη μετοχή

19:56

Βενεζουέλα: Απευθείας στο αμερικανικό ΥΠΟΙΚ τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου

19:38

Κικίλιας: Ποινικές διώξεις σε μέλη κυκλώματος διακινητών που εμπλέκονται στην τραγωδία στη Χίο

19:30

Μπιλ Κλίντον για Τζέφρι Έπστιν: «Δεν είδα τίποτα, ούτε έκανα κάτι μεμπτό»

19:24

Trastor: Στα 822,6 εκατ. ευρώ η αξία χαρτοφυλακίου το 2025 - Προχωρά σε ΑΜΚ 150 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider