«Αθώα» φαγητά που μπορεί να μας δηλητηριάσουν

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Αθώα» φαγητά που μπορεί να μας δηλητηριάσουν

Το φαγητό έξω αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια ειδικά το καλοκαίρι. Ωστόσο, κάποια πιάτα και ροφήματα δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ ανέφερε ότι σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα από το 2013 έως το 2016, το 36,6% των ενηλίκων στις ΗΠΑ κατανάλωσε γρήγορο φαγητό. Αλλά δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει ούτε με ποιόν τρόπο ακριβώς προετοιμάζονται τα πιάτα ούτε τι κάνουν τα εστιατόρια με τα υπολείμματα δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι καταλήγουν κάθε χρόνο σε τροφική δηλητηρίαση.

Το businessinsider.com, έκανε τη δική του έρευνα και ξεχώρισε κάποια φαγητά και ποτά τα οποία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να καταστούν επικίνδυνα.

Τα ακατέργαστα στρείδια μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά μπορεί να 
είναι φορείς τροφιμογενών νοσημάτων. Για το λόγο αυτό είναι καλό να καταναλώνονται μαγειρεμένα και όχι ωμά. 
 

Το φαγητό σε μπουφέ μπορεί να καταστεί επικίνδυνο ειδικά αν παραμένει χωρίς επιτήρηση ή αν δεν ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μένει έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το φαγητό μπορεί να αναπτύξει επικίνδυνα βακτήρια για αυτό είναι επικίνδυνο ακόμη και όταν αποφασίζουμε να το κουβαλήσουμε στο σπίτι καθώς παρατείνεται ο χρόνος διατήρησής του σε ακατάλληλο περιβάλλον.

Τα αβγά αποτελούν ένα συνηθισμένο, αγαπημένο πιάτο για πρωινό και όχι μόνο. Όταν όμως δεν είναι καλά μαγειρεμένα υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας. Ακόμη και τα τσόφλια μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες για αυτό είναι καλό να μην ξεφεύγουν κομμάτια τους μέσα στο φαγητό καθώς μαγειρεύουμε.

Το αγαπημένο φαγητό των παιδιών (και των μεγάλων), η πίτσα ή άλλα τρόφιμα όπως είναι οι πίτες μπορεί να μην είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν. Πολλές φορές οι στομαχικές διαταραχές μετά από την κατανάλωση τέτοιων φαγητών αποδίδονται σε άλλα συστατικά όπως είναι τα αβγά αλλά η αλήθεια είναι ότι το χύμα αλεύρι μπορεί να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια. 

Πολλά τυριά, ειδικά τα μαλακά, κρύβουν τους ίδιους κινδύνους με τους χυμούς. Η καλύτερη επιλογή είναι οι παστεριωμένες ποικιλίες τις οποίες συνήθως προμηθεύονται τα εστιατόρια. Και αν υπάρχει κάποια αμφιβολία, καλό είναι να ρωτάμε προτού τα παραγγείλουμε.

Τα παγάκια αποτελούν παγίδα ειδικά όταν ως τουρίστες βρισκόμαστε σε μέρη όπου το νερό δεν είναι πόσιμο (και δεν το γνωρίζουμε). Αν κάποιος δεν αντέχει να μην έχει παγάκια το ποτό του, μπορεί εναλλακτικά να παραγγείλει ένα κοκτέιλ ή ποτό το οποίο έχει τη δυνατότητα να "σκοτώσει" τέτοια βακτήρια.

Αν και μόνο το χρώμα ενός φυσικού χυμού αρκεί για να τον «λιμπιστούμε» και παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο ρόφημα περιέχει βιταμίνες, ο δικηγόρος Jory D. Lange μιλώντας στο businessinsider εκτιμά ότι, με βάση τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, οι μη παστεριωμένοι χυμοί δεν αποτελούν καλή ιδέα και για αυτό είναι καλύτερο να τους αποφεύγουμε όταν βρισκόμαστε έξω. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:59

Κοντογεώργης: Τιτάνιο το έργο του πυροσβεστικού σώματος, υπάρχει συντονισμός με την αυτοδιοίκηση

17:54

Στον ανακριτή ο υπεύθυνος λειτουργίας του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου

17:45

BYD: Αύξηση παγκόσμιων πωλήσεων EV για τρίτο διαδοχικό μήνα

17:36

ΓΓΠΠ: Σε Red Code την Κυριακή για Αττική, Βοιωτία, και Εύβοια

17:30

Πυρκαγιά σε έκταση με χαμηλή βλάστηση στην Καμηλόβρυση Φθιώτιδας - Μήνυμα του 112

17:00

Νέες πηγές εσόδων αναζητούν τα σούπερ μάρκετ – Οι επενδύσεις της επόμενης μέρας

16:52

SpaceX: Τι ρώτησαν οι επενδυτές τον Έλον Μασκ ενόψει των πρώτων οικονομικών αποτελεσμάτων

16:41

Ανοιχτός ο Λόφος Λυκαβηττού από σήμερα τα μεσάνυχτα

16:37

Πτολεμαϊδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση εμπορίας 57 ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή και οικονομική τους εκμετάλλευση

16:25

Τσουκαλάς: Το κόμμα ΕΛΑΣ κάνει light αντιπολίτευση στη ΝΔ και διεξάγει μονομέτωπο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ

16:06

Τουρκία-Ιράκ: Υπογραφή συμφωνίας ενός έτους για διασφάλιση χρήσης του πετρελαϊκού αγωγού μεταξύ των δύο χωρών

15:39

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια

15:25

Τι είναι η πολιτιστική συνταγογράφηση και πώς βοηθά στην αναμονή για την λήψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας

15:06

Μεγάλη φωτιά στο Σκάλωμα Φωκίδας - Απανωτά μηνύματα από το 112

14:53

Τουρνάς: Αποφεύγετε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά

14:44

Ζελένσκι: Πλήγματα σε ρωσικές πετρελαϊκές υποδομές και ένα εμπορικό πλοίο

14:41

Λάρισα: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Κυρά Φαρσάλων

14:26

Indian Oil Corp.: Στροφή στην αγορά πετρελαίου σε τιμές spot market

14:07

UEFA: Χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στη FIFA

13:41

Ουκρανία: Η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Κίεβο υπέστη ζημιές καθώς πύραυλος έπεσε δίπλα στην περίφραξή της

13:00

Τουρισμός: Οι τιμές κρατούν την ανάπτυξη των ξενοδοχείων - Οι δύο αστερίσκοι για τη συνέχεια

12:57

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Παράταση της προσωρινής διαμονής των πυρόπληκτων της φωτιάς στο Ρέθυμνο

12:46

Meteo: Στα 130 χλμ/ώρα έφτασαν οι ριπές ανέμου στην Κάρυστο - Στα 112 χλμ/ώρα στην Πεντέλη

12:39

Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ - Πλήρης απορρόφηση της αύξησης πάνω από 18% στη χονδρική

12:28

Ιράν: Οι ΗΠΑ τροφοδοτούν την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

12:22

ExxonMobil - Chevron: Προειδοποιούν ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα διατηρήσει τις τιμές των καυσίμων σε υψηλά επίπεδα

11:57

Μητσοτάκης: Μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο για την εξέλιξη των πυρκαγιών

11:51

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 3 έως 7 Αυγούστου

11:43

ΠΑΘΕ: Ένας νεκρός μετά από σύγκρουση δύο φορτηγών

11:34

Χούθι: Διαψεύδουν ότι σχεδιάζουν την επιβολή τελών στα πλοία που διασχίζουν τη νότια Ερυθρά Θάλασσα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider