«Αθώα» φαγητά που μπορεί να μας δηλητηριάσουν

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Αθώα» φαγητά που μπορεί να μας δηλητηριάσουν

Το φαγητό έξω αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια ειδικά το καλοκαίρι. Ωστόσο, κάποια πιάτα και ροφήματα δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ ανέφερε ότι σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα από το 2013 έως το 2016, το 36,6% των ενηλίκων στις ΗΠΑ κατανάλωσε γρήγορο φαγητό. Αλλά δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει ούτε με ποιόν τρόπο ακριβώς προετοιμάζονται τα πιάτα ούτε τι κάνουν τα εστιατόρια με τα υπολείμματα δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι καταλήγουν κάθε χρόνο σε τροφική δηλητηρίαση.

Το businessinsider.com, έκανε τη δική του έρευνα και ξεχώρισε κάποια φαγητά και ποτά τα οποία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να καταστούν επικίνδυνα.

Τα ακατέργαστα στρείδια μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά μπορεί να 
είναι φορείς τροφιμογενών νοσημάτων. Για το λόγο αυτό είναι καλό να καταναλώνονται μαγειρεμένα και όχι ωμά. 
 

Το φαγητό σε μπουφέ μπορεί να καταστεί επικίνδυνο ειδικά αν παραμένει χωρίς επιτήρηση ή αν δεν ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μένει έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το φαγητό μπορεί να αναπτύξει επικίνδυνα βακτήρια για αυτό είναι επικίνδυνο ακόμη και όταν αποφασίζουμε να το κουβαλήσουμε στο σπίτι καθώς παρατείνεται ο χρόνος διατήρησής του σε ακατάλληλο περιβάλλον.

Τα αβγά αποτελούν ένα συνηθισμένο, αγαπημένο πιάτο για πρωινό και όχι μόνο. Όταν όμως δεν είναι καλά μαγειρεμένα υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας. Ακόμη και τα τσόφλια μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες για αυτό είναι καλό να μην ξεφεύγουν κομμάτια τους μέσα στο φαγητό καθώς μαγειρεύουμε.

Το αγαπημένο φαγητό των παιδιών (και των μεγάλων), η πίτσα ή άλλα τρόφιμα όπως είναι οι πίτες μπορεί να μην είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν. Πολλές φορές οι στομαχικές διαταραχές μετά από την κατανάλωση τέτοιων φαγητών αποδίδονται σε άλλα συστατικά όπως είναι τα αβγά αλλά η αλήθεια είναι ότι το χύμα αλεύρι μπορεί να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια. 

Πολλά τυριά, ειδικά τα μαλακά, κρύβουν τους ίδιους κινδύνους με τους χυμούς. Η καλύτερη επιλογή είναι οι παστεριωμένες ποικιλίες τις οποίες συνήθως προμηθεύονται τα εστιατόρια. Και αν υπάρχει κάποια αμφιβολία, καλό είναι να ρωτάμε προτού τα παραγγείλουμε.

Τα παγάκια αποτελούν παγίδα ειδικά όταν ως τουρίστες βρισκόμαστε σε μέρη όπου το νερό δεν είναι πόσιμο (και δεν το γνωρίζουμε). Αν κάποιος δεν αντέχει να μην έχει παγάκια το ποτό του, μπορεί εναλλακτικά να παραγγείλει ένα κοκτέιλ ή ποτό το οποίο έχει τη δυνατότητα να "σκοτώσει" τέτοια βακτήρια.

Αν και μόνο το χρώμα ενός φυσικού χυμού αρκεί για να τον «λιμπιστούμε» και παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο ρόφημα περιέχει βιταμίνες, ο δικηγόρος Jory D. Lange μιλώντας στο businessinsider εκτιμά ότι, με βάση τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, οι μη παστεριωμένοι χυμοί δεν αποτελούν καλή ιδέα και για αυτό είναι καλύτερο να τους αποφεύγουμε όταν βρισκόμαστε έξω. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:23

Χαμηλή η παραγωγικότητα στην Ελλάδα - Χρειάζονται μεγάλες επιχειρήσεις, επενδύσεις και ορθή χρήση της ΤΝ

14:20

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ)

14:19

Η Ελλάδα στην κορυφή του παγκόσμιου τουρισμού και το 2026 - Τι δείχνει νέα έρευνα της Visa

14:11

Αρνητικός στον χανταϊό ο Έλληνας που βρίσκεται σε καραντίνα στο «Αττικόν»

14:07

Μιχαηλίδου: Δίνουμε λύση για παρεμβάσεις στο «Προσβασιμότητα κατ' οίκον»

13:47

Μπέσεντ: Συνομιλούμε με Κίνα γιατί είμαστε στην πρώτη γραμμή της ΑΙ

13:40

FedEx: Κανονικά οι υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρεται μόνο ο εκτελωνισμός

13:29

ΑΑΔΕ - ΔΕΟΣ: Κατασχέθηκαν 46 κιλά κοκαΐνης αξίας 1,7 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά

13:23

Κρεμλίνο: Ο πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» την Κίνα

13:22

Bain & Company: Ο Pierluigi Serlenga νέος Managing Partner για τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη

13:16

Microsoft Work Trend Index 2026: Συνεργασία με την AI, όχι απλώς χρήση

13:04

Τα πέντε βασικά σημεία της συνάντησης Τραμπ με Σι - Τι είπαν για Ορμούζ

12:53

Η HP και η Infinitum υλοποίησαν ένα Ασφαλές, Επεκτάσιμο και Βιώσιμο Οικοσύστημα MPS για τη Metron Energy

12:52

Πρώτες ετήσιες ζημίες εδώ και σχεδόν 70 χρόνια για τη Honda

12:45

Η EY Ελλάδος στηρίζει τη νέα γενιά μηχανικών μέσα από την ομάδα Aristurtle

12:41

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 4,6% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Απρίλιο εφέτος

12:40

Η Ρωσία προχωρά στη δημιουργία «πλήρους εταιρικής σχέσης» με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

12:32

Λετονία: Παραιτείται η πρωθυπουργός με αφορμή τη διαχείριση περιστατικών με ουκρανικά drones

12:24

Αύξηση 11,5% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Μάρτιο

12:21

Κεραμέως: Η αύξηση μισθών μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ανάχωμα στην ακρίβεια

12:09

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα στο Aristotle Innovation Forum 2026

12:07

Τζιτζικώστας: «Όλα είναι στο τραπέζι για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας»

11:59

ΠΟΥ: Επιβραδύνεται η πρόοδος στην υγεία - Προειδοποίηση για τους στόχους του 2030

11:56

Alpha Bank: Τριπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα Economic Research

11:56

Η Viva.com επεκτείνει το ευρωπαϊκό αποτύπωμά της σε πέντε νέες χώρες

11:50

Παπασταύρου: Ενεργειακή μετάβαση με ρεαλισμό - Προχωρουν οι διασυνδέσεις φυσικού αερίου στα Βαλκάνια

11:50

Στο «κατώφλι» του 1 τρισ. δολαρίων η SK Hynix - Η αλματώδης πορεία σε 16 μήνες

11:47

CrediaBank: Το μεγαλύτερο δίκτυο ATM στην Ελλάδα σε συνεργασία με τη Euronet

11:40

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος με «οδηγό» τις τράπεζες

11:39

Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα Chios και Kythira Pass 2026

gazzetta
gazzetta reader insider insider