05-05-2019 | 18:59

Έξι πράγματα που –πιθανότατα- δεν γνωρίζατε για τη Σαουδική Αραβία 

Μοιράσου το
Έξι πράγματα που –πιθανότατα- δεν γνωρίζατε για τη Σαουδική Αραβία 

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ιδρύθηκε το 1932 και μέσα σε μερικές δεκαετίες έγινε ένα από τα πιο πλούσια κράτη του κόσμου, κυρίως λόγω του πετρελαίου. 

Δείτε όμως έξι πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά για τη Σαουδική Αραβία 
 

Η φάρμα Almarai είναι μια από τις μεγαλύτερες φάρμες με περισσότερες από 93.000 αγελάδες που παράγουν καθημερινά γάλα
 

Σε ποσοστό ως προς το ΑΕΠ μόνο το Ομάν ξεπερνά τη Σαουδική Αραβία στις στρατιωτικές δαπάνες. Περίπου το 10% του ετήσιου προϋπολογισμού της Σ. Αραβίας ή περί τα 69 δισ. δολάρια πάει για εξοπλισμό. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν 610 δισ. δολάρια κάθε χρόνο αλλά αυτό είναι περίπου 3,1% του ΑΕΠ της. 

Αν και πολλοί θεωρούν πως είναι η πιο πλούσια χώρα στη Μέση Ανατολή είναι μόλις τέταρτη πλουσιότερη στα έσοδα ανά άνθρωπο, πίσω από το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο Κατάρ το μέσο εισόδημα είναι 129.700 δολάρια ανά χρονιά και στη Σαουδική Αραβία είναι 54.100 δολάρια. 
 

Αν και στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου του κόσμου, κανένα κοίτασμα δεν είχε ανακαλυφθεί εκεί μέχρι το 1938. Εκείνη τη χρονιά ερευνητές πετρελαίου που δούλευαν για την καλιφορνέζικη Standard Oil, τελικά ανακάλυψαν ένα κοίτασμα. Η Standard Oil διαχειριζόταν την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μέχρι το 1980, όπου ανέλαβε τις πετρελαιοπηγές απευθείας η οικογένεια Σαούδ. 

Με τα κέρδη της να ξεπερνούν τα 111 δισ. δολάρια το 2018 η Saudi Aramco θεωρείται η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο. Τα κέρδη της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας ήταν μεγαλύτερα από τα κέρδη των Apple, Amazon και Alphabet μαζί.  Η Saudi Aramco προορίζεται για να εισαχθεί σε κάποιο χρηματιστήριο εδώ και χρόνια. Όμως τα σχέδια αυτά βρίσκονται αυτό τον καιρό στον «πάγο». 

Η Σαουδική Αραβία κάθεται πάνω στο περίπου 20% των γνωστών αποθεμάτων πετρελαίου του πλανήτη. Και απ΄ αυτό ακριβώς το πετρέλαιο προέρχεται το μεγαλύτερο κομμάτι του πλούτου του βασιλείου. Όμως το κράτος διαθέτει και σημαντικά αποθέματα χαλκού, ασημιού και άλλων μεταλλευμάτων. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.