Αυτά είναι τα 8 καλύτερα πιάτα στον κόσμο για το 2018

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτά είναι τα 8 καλύτερα πιάτα στον κόσμο για το 2018

Το 2018 δεν ήταν το καλύτερο για τον κόσμο της γαστρονομίας. Έφερες δύο σημαντικές απώλειες, αυτή του μεγάλου σεφ Anthony Bourdain και του κριτικού εστιατορίων και βραβευμένου με το βραβείο Πούλιτζερ Jonathan Gold. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν εξαιρετικά γευστικές δημιουργίες. Το Bloomberg ξεχώρισε τα 10 καλύτερα πιάτα του κόσμου και τα παρουσιάζει.

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Andrew Wong δημιουργεί χρυσούς, τραγανούς κρεμώδης κρόκους, και τους σερβίρει με τα ντάμπλιγνκς, τα οποία στο ρυζόφυλλο τους έχουν φυλακίσει συνδυασμό κιμά γαρίδας και χοιρινού, δημιουργώντας τα πιο νόστιμα ντάμπλινγκς του κόσμου! Στο τέλος προσθέτει κρεμμυδάκι, σουσάμι και καυτερό λάδι. 

Οι μπλε γαρίδες ή γαλάζιες πέρλες όπως ονομάζονται τρώγονται ολόκληρες. Με το κεφάλι. Αυτή είναι και η αποστολή του David Chang. Να εκπαιδεύσει τους νεοϋορκέζους να τρώνε ολόκληρη την τηγανιτή γαρίδα. Για το δεύτερο Noodle Bar στο Μανχάταν, ο David Chang έχει δημιουργήσει γαρίδες με πικάντικο κέλυφος, το οποίο κυριολεκτικά διαλύεται στο στόμα με την πρώτη δαγκωνιά. Στα μπαχαρικά περιλαμβάνονται κύμινο, τογκαράσι (ιαπωνική σκόνη τσίλι), ζάχαρι, αλλάτι και πιπέρι σετσουάν. Συνοδεύεται από μεγιονέζα με γιούζου.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες εστιατόρια με γεύσεις από τη Μέση Ανατολή που έχουν ανοίξει στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό, το Bevel στο κέντρο του Λος Άντζελες ξεχωρίζει. Ο σεφ Ori Menashe διαχειρίζεται άψογα τον αρνίσιο λαιμό, τον οποίο μαρινάρει με πάτσα σουμάκ και καραμελωμένα κρεμμύδια. Το κρέας ψήνεται για τέσσερις ώρες, μέχρι να αρχίσει να διαλύεται κυριολεκτικά. Σερβίρεται με πολλά συνοδευτικά όπως τουρσί λαχανικών, σπιτικό ταχίνι και αραβικές πίτες. 

Πριν 20 χρόνια το κοτόπουλο στη σούβλα ήταν το must του Μαχνάταν. Σήμερα, δύο σεφ οι Lee Hanson και Riad Nasr επανασυστήνουν τη light λιχουδιά στο αμερικανικό κοινό μέσα από το εστιατόριο Frenchette. Εξαιρετικά ζουμερό κοτόπουλο, τραγανή πέτσα, σερβιρισμένο σε βαθύ τηγάνι. Στο πλάι του βελούδινος πουρές πατάτας (ο μισός είναι βούτυρο) και μανιτάρια. 

Ξεχάστε τους αστακούς και τα στρείδια. Η κοιλιά τοπικού κόκκινου τόνου που έφερε στη μόδα ο σεφ Jordan Rubin, είναι το τελευταίο γαστρονομικό τρεντ στο Πόρτλαντ. Ο σεφ ζεσταίνει στην τοστιέρα το φύκι νόρι πριν τυλίξει το πολύτιμο ψάρι που λιώνει στο στόμα και το ελάχιστα όξινο και αλμυρό ρύζι. Το σούσι – σάντουιτς περιλαμβάνει επίσης γουασάμπι σός και κρεμμύδι.

Μερικά χρόνια πριν στο εστιατόριο Lilia, η σεφ Missy Robbins δημιουργούσε τεράστια, σγουρά noodle με ροζ πιπέρι και ήταν ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της Νέας Υόρκης. Στο νέο της πόστο, στο Misi, το καλύτερό της πιάτο είναι ντομάτες ψητές στο φούρνο. Ψήνοντάς τες για ώρες σε χαμηλή φωτιά, αναδεικνύει τη γλυκύτητά τους και προσθέτοντας μέλι Χιλής, τις προκαλεί να ζαρώσουν και να συγκεντρώσουν τη γευστική τους ένταση σε μια τόση δα μπουκιά. Το πιάτο συμπληρώνει κράκερ από σπόρους κόλιανδρου και μαραθόριζας με γλυκόριζα.

Σε ένα μικρό δωμάτιο, στο ξενοδοχείο Line και σε ένα χώρο που ήταν κάποτε εκκλησία, εκτείνονται από το πάσο του μάγειρα δύο πάγκοι για τους πελάτες. Το σκηνικό μοιάζει με χαλαρό δείπνο στο σπίτι με φίλους. Το πρώτο μενού περιλαμβάνει ντάμπλινγκς με τραγανή πέτσα κότας από τους σεφ Erik Bruner Yang και Matthew Crowley, όπως επίσης και την καλύτερη πάπια της χρονιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πουλερικό ζυμώνεται σε ζωμό από τσάι για 5 ημέρες και ακολούθως ψήνεται στον φούρνο. Τα μπούτια της πάπιας γίνονται κονφί (σε λάδι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και για πολλές ώρες) και μπαίνουν στη σαλάτα.]

Σε ένα μενού Omakase (ό,τι βγάλει ο σεφ) το χαβιάρι, σε αντίθεση με άλλα πιάτα, πρωταγωνιστεί και ακολουθούν ψητά λαχανικά και ωμό ψάρι σε καλή τιμή. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Junghyun Park «στρώνει» στο πιάτο την απαλή σελινόριζα πάνω σε απαλό, κρεμώδες τυρί, ελαφρός γλυκιά σος φουντουκιού, η οποία ολοκληρώνει και «δένει» το πιάτο.
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:50

Αυτοκίνητο: Πόσες κινεζικές μάρκες κυκλοφορούν στην Ελλάδα

17:47

Κικίλιας για μεταναστευτικές ροές: Αν δεν αλλάξει κάτι, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πιο σκληρά μέτρα

17:43

Ισραήλ: Αξιωματούχος του στρατού παραδέχεται ότι το Ιράν έπληξε στρατιωτικές τοποθεσίες

17:39

ΧΑ: Άλμα 3,2% στις τράπεζες, εξαήμερο ράλι για τον ΓΔ

17:39

«Υγεία» και «Μητέρα»: Ένα campus υγείας που το διασχίζει ο περίπατος του Ιπποκράτη

17:38

Γαλλία: Η πυρκαγιά στα βόρεια της Μασσαλίας κινείται προς την πόλη

17:31

Πλεύρης: Θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες

17:31

Κατανοώντας το Λεμφοίδημα: Ένας οδηγός για τους ασθενείς

17:27

Aegean Airlines: Διατηρεί το ΑΑ στην πιστοληπτική ικανότητα από την Icap Crif Ratings

17:21

Η Daimler Truck καταργεί 5.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία έως το 2030

17:16

Τουρκία: Στις 11 Σεπτεμβρίου η δίκη του Ιμάμογλου για πλαστογράφηση πτυχίου

17:14

ΔΥΠΑ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προπληρωμένη κάρτα επιδομάτων - Τα πλεονεκτήματα

17:07

Χατζηδάκης: Εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων

17:00

ΟΛΠ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ μέρισμα - ρεκόρ 1,92 ευρώ ανά μετοχή

16:57

EKT: Η Βουλγαρία επισήμως στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2026

16:52

Wall Street: Ήπιες διακυμάνσεις μετά τις απώλειες της Δευτέρας

16:52

Παπασταύρου: Πρόγραμμα 80 εκατ. για ενίσχυση των περιβαλλοντικών δράσεων των δήμων

16:51

Προφύλαξη κατοικίας αξιόπιστα και ολοκληρωμένα με μία κίνηση

16:41

Μητσοτάκης: Ταχύτερη η απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο

16:38

Ναύπακτος: Η πολιτιστική και γαστρονομική μαγεία ενός τόπου ανάμεσα σε θάλασσα και βουνό

16:35

Δασμοί Τραμπ: Η αλυσιδωτή αντίδραση που απειλεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

16:22

Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας αύριο λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

16:18

Έρευνα Pepco: Γυναίκες οι πιο πιστοί καταναλωτές σε 18 χώρες

16:13

Γαλλία: Κλειστό το αεροδρόμιο της Μασσαλίας λόγω πυρκαγιάς σε κοντινή περιοχή

16:08

Νέα εποχή του Υγεία - Μητέρα: Η μετεξέλιξη του μεγαλύτερου νοσηλευτικού συγκροτήματος της χώρας

16:07

ΠΣΕ: Άνοδος των ελληνικών εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή: +9,1% τον Μάιο, +5,8% στο 5μηνο

15:55

Χανιά: Σύλληψη 2 διακινητών στους Καλούς Λιμένες - Μετέφεραν 68 αλλοδαπούς

15:52

Πιερρακάκης: Στρατηγική νίκη για την Ελλάδα η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής

15:35

Ecofin: Ενέκρινε την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες για την Ελλάδα και άλλα 14 κράτη-μέλη

15:31

Άνοιξε επίσημα το Adia Aluma Athens - Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Curio Collection by Hilton

gazzetta
gazzetta reader insider insider