Αυτά είναι τα 8 καλύτερα πιάτα στον κόσμο για το 2018

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτά είναι τα 8 καλύτερα πιάτα στον κόσμο για το 2018

Το 2018 δεν ήταν το καλύτερο για τον κόσμο της γαστρονομίας. Έφερες δύο σημαντικές απώλειες, αυτή του μεγάλου σεφ Anthony Bourdain και του κριτικού εστιατορίων και βραβευμένου με το βραβείο Πούλιτζερ Jonathan Gold. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν εξαιρετικά γευστικές δημιουργίες. Το Bloomberg ξεχώρισε τα 10 καλύτερα πιάτα του κόσμου και τα παρουσιάζει.

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Andrew Wong δημιουργεί χρυσούς, τραγανούς κρεμώδης κρόκους, και τους σερβίρει με τα ντάμπλιγνκς, τα οποία στο ρυζόφυλλο τους έχουν φυλακίσει συνδυασμό κιμά γαρίδας και χοιρινού, δημιουργώντας τα πιο νόστιμα ντάμπλινγκς του κόσμου! Στο τέλος προσθέτει κρεμμυδάκι, σουσάμι και καυτερό λάδι. 

Οι μπλε γαρίδες ή γαλάζιες πέρλες όπως ονομάζονται τρώγονται ολόκληρες. Με το κεφάλι. Αυτή είναι και η αποστολή του David Chang. Να εκπαιδεύσει τους νεοϋορκέζους να τρώνε ολόκληρη την τηγανιτή γαρίδα. Για το δεύτερο Noodle Bar στο Μανχάταν, ο David Chang έχει δημιουργήσει γαρίδες με πικάντικο κέλυφος, το οποίο κυριολεκτικά διαλύεται στο στόμα με την πρώτη δαγκωνιά. Στα μπαχαρικά περιλαμβάνονται κύμινο, τογκαράσι (ιαπωνική σκόνη τσίλι), ζάχαρι, αλλάτι και πιπέρι σετσουάν. Συνοδεύεται από μεγιονέζα με γιούζου.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες εστιατόρια με γεύσεις από τη Μέση Ανατολή που έχουν ανοίξει στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό, το Bevel στο κέντρο του Λος Άντζελες ξεχωρίζει. Ο σεφ Ori Menashe διαχειρίζεται άψογα τον αρνίσιο λαιμό, τον οποίο μαρινάρει με πάτσα σουμάκ και καραμελωμένα κρεμμύδια. Το κρέας ψήνεται για τέσσερις ώρες, μέχρι να αρχίσει να διαλύεται κυριολεκτικά. Σερβίρεται με πολλά συνοδευτικά όπως τουρσί λαχανικών, σπιτικό ταχίνι και αραβικές πίτες. 

Πριν 20 χρόνια το κοτόπουλο στη σούβλα ήταν το must του Μαχνάταν. Σήμερα, δύο σεφ οι Lee Hanson και Riad Nasr επανασυστήνουν τη light λιχουδιά στο αμερικανικό κοινό μέσα από το εστιατόριο Frenchette. Εξαιρετικά ζουμερό κοτόπουλο, τραγανή πέτσα, σερβιρισμένο σε βαθύ τηγάνι. Στο πλάι του βελούδινος πουρές πατάτας (ο μισός είναι βούτυρο) και μανιτάρια. 

Ξεχάστε τους αστακούς και τα στρείδια. Η κοιλιά τοπικού κόκκινου τόνου που έφερε στη μόδα ο σεφ Jordan Rubin, είναι το τελευταίο γαστρονομικό τρεντ στο Πόρτλαντ. Ο σεφ ζεσταίνει στην τοστιέρα το φύκι νόρι πριν τυλίξει το πολύτιμο ψάρι που λιώνει στο στόμα και το ελάχιστα όξινο και αλμυρό ρύζι. Το σούσι – σάντουιτς περιλαμβάνει επίσης γουασάμπι σός και κρεμμύδι.

Μερικά χρόνια πριν στο εστιατόριο Lilia, η σεφ Missy Robbins δημιουργούσε τεράστια, σγουρά noodle με ροζ πιπέρι και ήταν ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της Νέας Υόρκης. Στο νέο της πόστο, στο Misi, το καλύτερό της πιάτο είναι ντομάτες ψητές στο φούρνο. Ψήνοντάς τες για ώρες σε χαμηλή φωτιά, αναδεικνύει τη γλυκύτητά τους και προσθέτοντας μέλι Χιλής, τις προκαλεί να ζαρώσουν και να συγκεντρώσουν τη γευστική τους ένταση σε μια τόση δα μπουκιά. Το πιάτο συμπληρώνει κράκερ από σπόρους κόλιανδρου και μαραθόριζας με γλυκόριζα.

Σε ένα μικρό δωμάτιο, στο ξενοδοχείο Line και σε ένα χώρο που ήταν κάποτε εκκλησία, εκτείνονται από το πάσο του μάγειρα δύο πάγκοι για τους πελάτες. Το σκηνικό μοιάζει με χαλαρό δείπνο στο σπίτι με φίλους. Το πρώτο μενού περιλαμβάνει ντάμπλινγκς με τραγανή πέτσα κότας από τους σεφ Erik Bruner Yang και Matthew Crowley, όπως επίσης και την καλύτερη πάπια της χρονιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πουλερικό ζυμώνεται σε ζωμό από τσάι για 5 ημέρες και ακολούθως ψήνεται στον φούρνο. Τα μπούτια της πάπιας γίνονται κονφί (σε λάδι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και για πολλές ώρες) και μπαίνουν στη σαλάτα.]

Σε ένα μενού Omakase (ό,τι βγάλει ο σεφ) το χαβιάρι, σε αντίθεση με άλλα πιάτα, πρωταγωνιστεί και ακολουθούν ψητά λαχανικά και ωμό ψάρι σε καλή τιμή. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Junghyun Park «στρώνει» στο πιάτο την απαλή σελινόριζα πάνω σε απαλό, κρεμώδες τυρί, ελαφρός γλυκιά σος φουντουκιού, η οποία ολοκληρώνει και «δένει» το πιάτο.
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:13

Χιλιάδες κόσμου στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση για την επέτειο των Τεμπών

13:00

Μετρό Αθήνας – Γραμμή 3: Τα σενάρια για «σπάσιμο» της διαδρομής από Αεροδρόμιο έως Λιμάνι Πειραιά

12:52

Μαρινάκης: Να αφήσουμε επιτέλους τη Δικαιοσύνη να δώσει τις απαντήσεις της για τα Τέμπη

12:47

Η ανάπτυξη drones φέρνει νέες επενδυτικές και επιχειρηματικές προοπτικές για το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα

12:30

ΗΠΑ: Η δράση κατά του Ιράν άρχισε - Οι στόχοι παραμένουν αβέβαιοι

11:54

«Μπλόκο» στις κρυφές ανατιμήσεις στα ράφια – Έρχεται ειδική σήμανση και βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες

11:36

Η Μέση Ανατολή στις φλόγες - Ιρανικές επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου

11:17

Μητσοτάκης για τη συμπλήρωση τριών ετών από τα Τέμπη: Θυμόμαστε και διδασκόμαστε

11:09

Βολιβία: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους

10:55

Μαξίμου: Έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

10:39

Greenpeace: Αντιμέτωπη με υπαρξιακή απειλή μετά την απόφαση δικαστή στις ΗΠΑ για πρόστιμο 345 εκατ. δολαρίων

10:14

Η Ευρώπη «ρουφά» το αμερικανικό LNG - Tην ίδια ώρα εκτινάσσονται οι ναύλοι στον Ατλαντικό

10:06

Στην τελική ευθεία τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2026

09:52

Έσοδα σχεδόν 1 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές ρεύματος το 2025

09:42

Δυτική Όχθη: Ισραηλινές ΜΚΟ καταγγέλλουν ακόμη μια επίθεση εποίκων

09:33

Η ΕΕ ζητεί αποκλιμάκωση των μαχών Αφγανιστάν-Πακιστάν

09:19

Αργεντινή: Η Βουλή ενέκρινε τη μεταρρύθμιση Μιλέι για ευέλικτη εργασία

09:13

ΟΗΕ: Το ΣΑ αίρει τις κυρώσεις σε βάρος της ΧΤΣ, στην οποία ανήκε ο de facto πρόεδρος της Συρίας Σάρα

09:08

ΗΠΑ: Υποστηρίζουν το «δικαίωμα» του Πακιστάν «να αμύνεται» έναντι των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν

08:47

Το Ισραήλ και ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράν - Διεξάγουμε μαζική επιχείρηση δηλώνει ο Τραμπ

08:36

Αυξήσεις έως 120 ευρώ το μήνα και αναδρομικά για 5.500 απόστρατους - Τι αλλάζει στις συντάξεις των ενστόλων

08:28

Ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά: Μπαίνουν με φόρα στο 2026 παρά το εκρηκτικό «κοκτέιλ» προκλήσεων

08:23

Φυσικές καταστροφές: Νέο πλαίσιο αποζημιώσεων - Η μάχη με τον χρόνο και το δημοσιονομικό βάρος

08:11

«Μπράλος – Άμφισσα» (ΑΒΑΞ): Συμπληρωματική σύμβαση 69 εκατ. για τις σήραγγες, το 2028 έτοιμο το οδικό έργο

08:06

Νέοι ΚΑΔ: Τι αλλάζει από 1η Μαρτίου για 1,9 εκατ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις

08:00

Τράπεζες: «Χρυσώνουν» τους μετόχους με 2,82 δισ. ευρώ από κέρδη του 2025

23:55

Νορβηγία: Συνελήφθη ανήλικος που κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση σε κέντρο του ΝΑΤΟ

23:46

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες της Αττικής στις 4 Μαρτίου

23:34

ΗΠΑ: Η NASA αναθεωρεί την αποστολή Artemis για την επιστροφή στη Σελήνη

23:27

Απασφάλισε κατά της Anthropic o Τραμπ: «Διακόπτεται κάθε χρήση από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες»

gazzetta
gazzetta reader insider insider