Αυτά είναι τα 8 καλύτερα πιάτα στον κόσμο για το 2018

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτά είναι τα 8 καλύτερα πιάτα στον κόσμο για το 2018

Το 2018 δεν ήταν το καλύτερο για τον κόσμο της γαστρονομίας. Έφερες δύο σημαντικές απώλειες, αυτή του μεγάλου σεφ Anthony Bourdain και του κριτικού εστιατορίων και βραβευμένου με το βραβείο Πούλιτζερ Jonathan Gold. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν εξαιρετικά γευστικές δημιουργίες. Το Bloomberg ξεχώρισε τα 10 καλύτερα πιάτα του κόσμου και τα παρουσιάζει.

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Andrew Wong δημιουργεί χρυσούς, τραγανούς κρεμώδης κρόκους, και τους σερβίρει με τα ντάμπλιγνκς, τα οποία στο ρυζόφυλλο τους έχουν φυλακίσει συνδυασμό κιμά γαρίδας και χοιρινού, δημιουργώντας τα πιο νόστιμα ντάμπλινγκς του κόσμου! Στο τέλος προσθέτει κρεμμυδάκι, σουσάμι και καυτερό λάδι. 

Οι μπλε γαρίδες ή γαλάζιες πέρλες όπως ονομάζονται τρώγονται ολόκληρες. Με το κεφάλι. Αυτή είναι και η αποστολή του David Chang. Να εκπαιδεύσει τους νεοϋορκέζους να τρώνε ολόκληρη την τηγανιτή γαρίδα. Για το δεύτερο Noodle Bar στο Μανχάταν, ο David Chang έχει δημιουργήσει γαρίδες με πικάντικο κέλυφος, το οποίο κυριολεκτικά διαλύεται στο στόμα με την πρώτη δαγκωνιά. Στα μπαχαρικά περιλαμβάνονται κύμινο, τογκαράσι (ιαπωνική σκόνη τσίλι), ζάχαρι, αλλάτι και πιπέρι σετσουάν. Συνοδεύεται από μεγιονέζα με γιούζου.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες εστιατόρια με γεύσεις από τη Μέση Ανατολή που έχουν ανοίξει στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό, το Bevel στο κέντρο του Λος Άντζελες ξεχωρίζει. Ο σεφ Ori Menashe διαχειρίζεται άψογα τον αρνίσιο λαιμό, τον οποίο μαρινάρει με πάτσα σουμάκ και καραμελωμένα κρεμμύδια. Το κρέας ψήνεται για τέσσερις ώρες, μέχρι να αρχίσει να διαλύεται κυριολεκτικά. Σερβίρεται με πολλά συνοδευτικά όπως τουρσί λαχανικών, σπιτικό ταχίνι και αραβικές πίτες. 

Πριν 20 χρόνια το κοτόπουλο στη σούβλα ήταν το must του Μαχνάταν. Σήμερα, δύο σεφ οι Lee Hanson και Riad Nasr επανασυστήνουν τη light λιχουδιά στο αμερικανικό κοινό μέσα από το εστιατόριο Frenchette. Εξαιρετικά ζουμερό κοτόπουλο, τραγανή πέτσα, σερβιρισμένο σε βαθύ τηγάνι. Στο πλάι του βελούδινος πουρές πατάτας (ο μισός είναι βούτυρο) και μανιτάρια. 

Ξεχάστε τους αστακούς και τα στρείδια. Η κοιλιά τοπικού κόκκινου τόνου που έφερε στη μόδα ο σεφ Jordan Rubin, είναι το τελευταίο γαστρονομικό τρεντ στο Πόρτλαντ. Ο σεφ ζεσταίνει στην τοστιέρα το φύκι νόρι πριν τυλίξει το πολύτιμο ψάρι που λιώνει στο στόμα και το ελάχιστα όξινο και αλμυρό ρύζι. Το σούσι – σάντουιτς περιλαμβάνει επίσης γουασάμπι σός και κρεμμύδι.

Μερικά χρόνια πριν στο εστιατόριο Lilia, η σεφ Missy Robbins δημιουργούσε τεράστια, σγουρά noodle με ροζ πιπέρι και ήταν ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της Νέας Υόρκης. Στο νέο της πόστο, στο Misi, το καλύτερό της πιάτο είναι ντομάτες ψητές στο φούρνο. Ψήνοντάς τες για ώρες σε χαμηλή φωτιά, αναδεικνύει τη γλυκύτητά τους και προσθέτοντας μέλι Χιλής, τις προκαλεί να ζαρώσουν και να συγκεντρώσουν τη γευστική τους ένταση σε μια τόση δα μπουκιά. Το πιάτο συμπληρώνει κράκερ από σπόρους κόλιανδρου και μαραθόριζας με γλυκόριζα.

Σε ένα μικρό δωμάτιο, στο ξενοδοχείο Line και σε ένα χώρο που ήταν κάποτε εκκλησία, εκτείνονται από το πάσο του μάγειρα δύο πάγκοι για τους πελάτες. Το σκηνικό μοιάζει με χαλαρό δείπνο στο σπίτι με φίλους. Το πρώτο μενού περιλαμβάνει ντάμπλινγκς με τραγανή πέτσα κότας από τους σεφ Erik Bruner Yang και Matthew Crowley, όπως επίσης και την καλύτερη πάπια της χρονιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πουλερικό ζυμώνεται σε ζωμό από τσάι για 5 ημέρες και ακολούθως ψήνεται στον φούρνο. Τα μπούτια της πάπιας γίνονται κονφί (σε λάδι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και για πολλές ώρες) και μπαίνουν στη σαλάτα.]

Σε ένα μενού Omakase (ό,τι βγάλει ο σεφ) το χαβιάρι, σε αντίθεση με άλλα πιάτα, πρωταγωνιστεί και ακολουθούν ψητά λαχανικά και ωμό ψάρι σε καλή τιμή. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Junghyun Park «στρώνει» στο πιάτο την απαλή σελινόριζα πάνω σε απαλό, κρεμώδες τυρί, ελαφρός γλυκιά σος φουντουκιού, η οποία ολοκληρώνει και «δένει» το πιάτο.
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:18

Data4: Εγκαινίασε δεύτερο data center κοντά στη Βαρσοβία

13:11

Αυξήθηκε οριακά ο αριθμός των επισκεπτών σε μουσεία το 2025

13:10

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η μεταβλητότητα δεν φοβίζει τους επενδυτές

12:59

Κοντογεώργης: «Η τοξικότητα δεν συμφέρει την χώρα - Εκλογές το 2027»

12:56

Πλήθος επιχειρήσεων και ευρύ φάσμα ειδικοτήτων στην 55η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στην Πάτρα

12:29

Αναλυτές στο Bloomberg: «Δύσκολο» το υπόλοιπο του έτους για τις ευρωπαϊκές μετοχές

12:23

Ψηφιακό ευρώ: Στρατηγική αναγκαιότητα και όχι τεχνολογική επιλογή

12:21

Λίβανος: «Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» η Χεζμπολάχ σε περίπτωση ισραηλινών παραβιάσεων

12:04

Η Τράπεζα Πειραιώς ανανεώνει τη συνεργασία της με το YΠΕΘΑ

11:58

ING: Σενάριο για άνοδο των τιμών του αλουμινίου πάνω από τα 4.000 δολάρια

11:38

Μαρινάκης: «Δεν μπορούμε άλλο να κλείνουμε τα μάτια στον τοξικό λόγο, στα ψέματα και στην ανωνυμία»

11:36

Σκάνδαλο Μάντελσον- Έπστιν: Στο στόχαστρο και πάλι ο Βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ μετά τις νέες αποκαλύψεις

11:35

Αυτές οι εταιρείες κυριαρχούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη

11:19

Η Cisco προχωρά σε μια σημαντική διοικητική τοποθέτηση

11:10

Alstom: Μεγάλη βουτιά επιστρέφει τη μετοχή σε επίπεδα 2023

11:03

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εναλλαγές προσήμου κάτω από τις 2.300 μονάδες

10:56

Ήπιες διακυμάνσεις στις ευρωαγορές με focus στο Ιράν

10:55

Νέο ανακοινωθέν για τον Γιώργο Μυλωνάκη

10:46

Γερμανία: Πρώτη η AfD σε δημοσκόπηση

10:41

Ηγέτης των προσλήψεων του 2026 ο κατασκευαστικός τομέας - Μεγάλο «ερωτηματικό» η απασχόληση στον τουρισμό

10:40

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο: Πρακτικός οδηγός για γονείς

10:19

Ραγδαία συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας έως το 2100 - Στα 7,2 εκατ.

10:18

CEO Clubs Greece Forum Μάιος 2026: Ξεκλειδώνoντας τη Δύναμη των «Πολλαπλασιαστών» στο Ελληνικό Επιχειρείν

09:58

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Πυλώνας διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας η ελευθερία ναυσιπλοϊας

09:37

OnlyFans: Συζητά την πώληση μειοψηφικού μεριδίου με αποτίμηση 3 δισ. δολάρια

09:33

Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός αμέσως μετά την εφαρμογή της

09:14

Κικίλιας: Εγκρίθηκε το Master Plan του Λιμένα Πατρών - Νέα εποχή για ένα από τα βασικά λιμάνια της χώρας

09:10

Σε αναζήτηση νέων πηγών εσόδων οι εταιρείες πληροφορικής

09:02

Bloomberg: Οι οικονομολόγοι βλέπουν αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

08:56

Τραμπ: Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει «σύντομα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider