Αυτά είναι τα 8 καλύτερα πιάτα στον κόσμο για το 2018

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτά είναι τα 8 καλύτερα πιάτα στον κόσμο για το 2018

Το 2018 δεν ήταν το καλύτερο για τον κόσμο της γαστρονομίας. Έφερες δύο σημαντικές απώλειες, αυτή του μεγάλου σεφ Anthony Bourdain και του κριτικού εστιατορίων και βραβευμένου με το βραβείο Πούλιτζερ Jonathan Gold. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν εξαιρετικά γευστικές δημιουργίες. Το Bloomberg ξεχώρισε τα 10 καλύτερα πιάτα του κόσμου και τα παρουσιάζει.

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Andrew Wong δημιουργεί χρυσούς, τραγανούς κρεμώδης κρόκους, και τους σερβίρει με τα ντάμπλιγνκς, τα οποία στο ρυζόφυλλο τους έχουν φυλακίσει συνδυασμό κιμά γαρίδας και χοιρινού, δημιουργώντας τα πιο νόστιμα ντάμπλινγκς του κόσμου! Στο τέλος προσθέτει κρεμμυδάκι, σουσάμι και καυτερό λάδι. 

Οι μπλε γαρίδες ή γαλάζιες πέρλες όπως ονομάζονται τρώγονται ολόκληρες. Με το κεφάλι. Αυτή είναι και η αποστολή του David Chang. Να εκπαιδεύσει τους νεοϋορκέζους να τρώνε ολόκληρη την τηγανιτή γαρίδα. Για το δεύτερο Noodle Bar στο Μανχάταν, ο David Chang έχει δημιουργήσει γαρίδες με πικάντικο κέλυφος, το οποίο κυριολεκτικά διαλύεται στο στόμα με την πρώτη δαγκωνιά. Στα μπαχαρικά περιλαμβάνονται κύμινο, τογκαράσι (ιαπωνική σκόνη τσίλι), ζάχαρι, αλλάτι και πιπέρι σετσουάν. Συνοδεύεται από μεγιονέζα με γιούζου.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες εστιατόρια με γεύσεις από τη Μέση Ανατολή που έχουν ανοίξει στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό, το Bevel στο κέντρο του Λος Άντζελες ξεχωρίζει. Ο σεφ Ori Menashe διαχειρίζεται άψογα τον αρνίσιο λαιμό, τον οποίο μαρινάρει με πάτσα σουμάκ και καραμελωμένα κρεμμύδια. Το κρέας ψήνεται για τέσσερις ώρες, μέχρι να αρχίσει να διαλύεται κυριολεκτικά. Σερβίρεται με πολλά συνοδευτικά όπως τουρσί λαχανικών, σπιτικό ταχίνι και αραβικές πίτες. 

Πριν 20 χρόνια το κοτόπουλο στη σούβλα ήταν το must του Μαχνάταν. Σήμερα, δύο σεφ οι Lee Hanson και Riad Nasr επανασυστήνουν τη light λιχουδιά στο αμερικανικό κοινό μέσα από το εστιατόριο Frenchette. Εξαιρετικά ζουμερό κοτόπουλο, τραγανή πέτσα, σερβιρισμένο σε βαθύ τηγάνι. Στο πλάι του βελούδινος πουρές πατάτας (ο μισός είναι βούτυρο) και μανιτάρια. 

Ξεχάστε τους αστακούς και τα στρείδια. Η κοιλιά τοπικού κόκκινου τόνου που έφερε στη μόδα ο σεφ Jordan Rubin, είναι το τελευταίο γαστρονομικό τρεντ στο Πόρτλαντ. Ο σεφ ζεσταίνει στην τοστιέρα το φύκι νόρι πριν τυλίξει το πολύτιμο ψάρι που λιώνει στο στόμα και το ελάχιστα όξινο και αλμυρό ρύζι. Το σούσι – σάντουιτς περιλαμβάνει επίσης γουασάμπι σός και κρεμμύδι.

Μερικά χρόνια πριν στο εστιατόριο Lilia, η σεφ Missy Robbins δημιουργούσε τεράστια, σγουρά noodle με ροζ πιπέρι και ήταν ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της Νέας Υόρκης. Στο νέο της πόστο, στο Misi, το καλύτερό της πιάτο είναι ντομάτες ψητές στο φούρνο. Ψήνοντάς τες για ώρες σε χαμηλή φωτιά, αναδεικνύει τη γλυκύτητά τους και προσθέτοντας μέλι Χιλής, τις προκαλεί να ζαρώσουν και να συγκεντρώσουν τη γευστική τους ένταση σε μια τόση δα μπουκιά. Το πιάτο συμπληρώνει κράκερ από σπόρους κόλιανδρου και μαραθόριζας με γλυκόριζα.

Σε ένα μικρό δωμάτιο, στο ξενοδοχείο Line και σε ένα χώρο που ήταν κάποτε εκκλησία, εκτείνονται από το πάσο του μάγειρα δύο πάγκοι για τους πελάτες. Το σκηνικό μοιάζει με χαλαρό δείπνο στο σπίτι με φίλους. Το πρώτο μενού περιλαμβάνει ντάμπλινγκς με τραγανή πέτσα κότας από τους σεφ Erik Bruner Yang και Matthew Crowley, όπως επίσης και την καλύτερη πάπια της χρονιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πουλερικό ζυμώνεται σε ζωμό από τσάι για 5 ημέρες και ακολούθως ψήνεται στον φούρνο. Τα μπούτια της πάπιας γίνονται κονφί (σε λάδι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και για πολλές ώρες) και μπαίνουν στη σαλάτα.]

Σε ένα μενού Omakase (ό,τι βγάλει ο σεφ) το χαβιάρι, σε αντίθεση με άλλα πιάτα, πρωταγωνιστεί και ακολουθούν ψητά λαχανικά και ωμό ψάρι σε καλή τιμή. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Junghyun Park «στρώνει» στο πιάτο την απαλή σελινόριζα πάνω σε απαλό, κρεμώδες τυρί, ελαφρός γλυκιά σος φουντουκιού, η οποία ολοκληρώνει και «δένει» το πιάτο.
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:41

Νέα προϊόντα ρεύματος και χριστουγεννιάτικη προσφορά από Enerwave

17:36

Μακρόν και Ζελένσκι συνομίλησαν με τον Γουίτκοφ από το Ελιζέ

17:28

Μιχαηλίδου: Η προσιτή στέγαση είναι ουσιαστικό εργαλείο κοινωνικής συνοχής

17:21

8 σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος έχει υψηλή νοημοσύνη

17:16

Credit Suisse: Νέες κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος - Ποιο είναι το σκάνδαλο tuba bond στη Μοζαμβίκη

17:11

Παχυσαρκία: Οι πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες από τον ΠΟΥ για τα φάρμακα GLP-1

17:11

Μητσοτάκης από Λονδίνο: Αύξηση 22% στο πραγματικό εισόδημα σε έξι χρόνια - Εκλογές το 2027

17:10

Σχεδόν 800 νεκροί από τις πλημμύρες σε Ινδονησία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη

17:01

Είσοδος 2 δισ. δολαρίων στη Synopsys από Nvidia

17:00

Παπαθανάσης: 1.093 νέες θέσεις εργασίας στη Μεγαλόπολη - 80 εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια ύψους 332 εκατ. ευρώ

16:57

Wall Street: Πτωτικό ξεκίνημα στον Δεκέμβριο με βαρίδι τεχνολογία και Bitcoin

16:47

SAFE: Η Κομισιόν έλαβε τα εθνικά σχέδια 19 κρατών-μελών για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

16:32

Ζελένσκι: Ο πόλεμος πρέπει να τερματισθεί το συντομότερο

16:31

Σκέρτσος: Από τις πιο μελανές σελίδες η εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis

16:28

Airbus: Νέο πρόβλημα στα A320 - Στα πάνελ της ατράκτου

16:27

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς στραγγιστού γιαουρτιού

16:16

Στον Φενεό για την παραλαβή των έργων αποκατάστασης από τις πυρκαγιές ο Στ. Παπασταύρου

16:09

Κομισιόν: Εύσημα στην Ελλάδα για τη συμφωνία στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

16:04

Enaon EDA: Ενεργοποιήθηκε το πρώτο τμήμα του δικτύου φυσικού αερίου στο Καρπενήσι

15:55

Πιερρακάκης: Ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για να δημιουργήσουμε παγκόσμιους πρωταθλητές

15:41

Υπ. Παιδείας: Μέχρι τις 4/12 οι αιτήσεις για το ελληνικό «Erasmus»

15:38

Μασκ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα τερματίσει την κρίση χρέους της Αμερικής μέσα σε 3 χρόνια

15:21

«Rage bait» η λέξη της χρονιάς για το 2025 του Λεξικού της Οξφόρδης

15:01

BYD: «Βουτιά» στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων για 3ο σερί μήνα

14:59

Τρ. Πειραιώς: Ενισχυμένος κατά 4,68% ο δείκτης τιμών των αγροτικών προϊόντων τον Νοέμβριο

14:49

Κομισιόν: Ενισχύει την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα με 235 έργα - Fast track αδειοδότηση

14:42

Ο Νετανιάχου εμφανίστηκε στη δίκη για διαφθορά χωρίς να αναλαμβάνει ευθύνη

14:42

Μαρινάκης για αγρότες: Το ταχύτερο δυνατό και με τον καλύτερο επιχειρησιακά τρόπο πρέπει να ανοίξουν οι δρόμοι

14:32

Τσάπαλος για επιστροφή ενοικίου: Ενημέρωση των πολιτών από Τρίτη μέσω 1521

14:31

Κοπεγχάγη: Ανακαλύπτοντας μια παραμυθένια πόλη

gazzetta
gazzetta reader insider insider