Θεμιστοκλέους: Η αξιολόγηση δεν είναι δημοσκόπηση, είναι εργαλείο διοίκησης για να γίνουμε καλύτεροι

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θεμιστοκλέους: Η αξιολόγηση δεν είναι δημοσκόπηση, είναι εργαλείο διοίκησης για να γίνουμε καλύτεροι
«Ο πολίτης θέλει ένα ισχυρό, δωρεάν και δημόσιο σύστημα να δίνει καλές, ποιοτικές, αξιοπρεπείς υπηρεσίες, σαν μία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα, η πρόσβασή του να είναι εύκολη και απρόσκοπτη και να προσαρμοστούμε σε αυτό που έρχεται».

Σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τομέα της υγείας στη χώρα, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στα βήματα που πραγματοποιούνται προς ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας: «Να πούμε που θέλουμε να πάμε, ποιος είναι ο οδικός χάρτης και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουμε. Τι θέλει ο πολίτης; Θέλει να είναι ένα ισχυρό, δωρεάν και δημόσιο σύστημα να δίνει καλές, ποιοτικές, αξιοπρεπείς υπηρεσίες, σαν μία προηγμένη Ευρωπαϊκή χώρα, η πρόσβασή του να είναι εύκολη, απρόσκοπτη και να προσαρμοστούμε σε αυτό που έρχεται.

Να εκσυγχρονιστεί το σύστημα υγείας, να δίνουμε τις θεραπείες τελευταίας αιχμής και να προσανατολιστεί πέρα από την ασθένεια, στην πρόληψη, στην εξατομίκευση σε κάθε πολίτη. Αυτά είναι οι βασικές αρχές για το που θέλουμε να πάμε. Για να πάμε εκεί, ειδικά σε ένα σύστημα που προέρχεται από δύο κρίσεις, η μία είναι τα χρόνια των μνημονίων που στέρησαν πόρους, προσωπικό και ήρθε αμέσως και η κρίση της πανδημίας, αφήνοντας το προσωπικό στα όρια της εξάντλησης, αλλά βγάζοντας τον κορονοϊό. Ένα σύστημα με όλα τα προβλήματα που λέμε, τα έβγαλε πέρα εκεί που δεν τα καταφέραν άλλα. Για να γίνει αυτό, υπάρχει ένας οδικός χάρτης, με προσπάθειες οι οποίες ξεκινούν, εδώ θα πω λίγο τους άξονες για να τα βάλουμε όλα κάτω. Το πρώτο είναι να ενισχυθεί το προσωπικό, το δεύτερο είναι οι υποδομές, το τρίτο είναι η ψηφιακή αναβάθμιση».

Για το προσωπικό σημείωσε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει το περισσότερο μόνιμο και επικουρικό προσωπικό που είχε ποτέ: «Αυτήν τη στιγμή, έχουμε στους γιατρούς 10% αύξηση, 7% στο νοσηλευτικό προσωπικό και αντίστοιχο ποσοστό στο διοικητικό προσωπικό. Ο "Ευαγγελισμός" μπορεί να έχει μία αύξηση στους γιατρούς 15%, έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα, αναβαθμίζονται οι ιατρικές υπηρεσίες μέσα στο νοσοκομείο». Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, έχουν δοθεί πάρα πολλά κίνητρα στους γιατρούς: «Έχουμε νέα φορολόγηση εφημεριών, έχουμε αύξηση μισθών, έχουν δοθεί κίνητρα στις άγονες περιοχές. Με όλα αυτά, ακόμη και στις περιοχές που ήταν προβληματικές τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, καταφέρνουμε να καλύψουμε τις θέσεις και από τις 300 θέσεις που έχουμε προκηρύξει στις άγονες περιοχές έχουν καλυφθεί οι 200. Και αυτό έχει γίνει, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας. Το νοσοκομείο στην Κω είχε πρόβλημα με τους παθολόγους. Αυτήν τη στιγμή έχουμε υποψηφιότητες και θα προσλάβουμε μόνιμους παθολόγους στην Κω».

Σε ό,τι αφορά τις κτιριακές υποδομές, ο υφυπουργός Υγείας μίλησε για δύο μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Αυτήν τη στιγμή αναγείρεται ένα υπερσύγχρονο ογκολογικό κέντρο στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Έχουμε καταφέρει στον χρόνο της ακτινοθεραπείας να είμαστε στον μέσο ευρωπαϊκό χρόνο, με τα μηχανήματα που θα προσθέσουμε θα πάμε και λίγο καλύτερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το κτίριο αυτό θα είναι έτοιμο σε έναν χρόνο από σήμερα. Είναι ακόμα ένα ολόκληρο κτίριο και ανακαινίζουμε άλλες τρεις κλινικές 3.000 τ.μ. στο "Σωτηρία". Αυτήν τη στιγμή έχουμε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο σε καινούργια νοσοκομεία με ανακαινίσεις Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, δημιουργία νέων κτιρίων, όπως το κτίριο του "Σωτηρία", το κτίριο στο "Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη, το Ογκολογικό Νοσοκομείο της Λαμίας. Όλα αυτά θα φέρουνε ένα άλλο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε.

Σχετικά με τον νοσοκομειακό χάρτη, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε πως θα ξεκινήσει και εκεί υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο: «Έχουμε ένα τελείως διαφορετικό οδικό δίκτυο, σε σύγκριση με πριν από σαράντα-πενήντα χρόνια και έχουμε και άλλες τοπικές συνθήκες. Θα υπάρξουν διάφορες φάσεις. Η πρώτη θα περιλαμβάνει και μεταφορές τμημάτων και κλινικών στην Αττική. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό πνευμονολογικών κλινικών, όπως το νοσοκομείο "Σωτηρία", ενώ στο "Ασκληπιείο" της Βούλας δεν έχουμε πνευμονολογική κλινική και δεν καλύπτουμε πλήρως την εφημερία».

Επίσης, ο υφυπουργός μίλησε για το ηλεκτρονικό σύστημα ιχνηλάτησης των ασθενών: «Με το βραχιολάκι έχουμε, πλέον, σαφή εκτίμηση του χρόνου αναμονής στα "Επείγοντα" και έχουμε παρατηρήσει μείωση του χρόνου αυτού. Το επείγον περιστατικό δεν έχει αναμονή. Ένα περιστατικό το οποίο είναι ελαφρύ, στον "Ευαγγελισμό", από τις 9 ώρες έχει φτάσει στις 5 ώρες και θα εξηγήσω λίγο τις 5 ώρες ως γιατρός, ο οποίος έχω εργαστεί σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για αρκετά χρόνια. Όταν το περιστατικό φτάνει στο νοσοκομείο, η διαλογή το εξετάζει, δίνει μια σειρά αναμονή και ο γιατρός λέει ότι θα πρέπει να εξεταστεί από παθολόγο, από καρδιολόγο, από νευρολόγο, να κάνει απεικονιστικές εξετάσεις, να κάνει καρδιογράφημα και αιματολογικές εξετάσεις. Δεν είναι λοιπόν, χρόνος αναμονής, είναι χρόνος παραμονής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών».

Για την αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους ασθενείς, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα αφορά όλους όσοι νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 10.000 SMS. Έχει απαντηθεί περισσότερο από το 30%. Οι ερωτήσεις είναι 35, χρόνος συμπλήρωσης είναι τα 3 λεπτά. Τα πρώτα στοιχεία θα τα έχουμε τις επόμενες μέρες, γιατί πρέπει να σχηματιστεί ικανοποιητικός αριθμός για να μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Τα στοιχεία βεβαίως και θα ανακοινωθούν. Η αξιολόγηση δεν είναι καταγραφή γνώμης ή δημοσκόπηση, είναι εργαλείο διοίκησης. Αναφέρουμε πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα: Μας λένε σε ένα νοσοκομείο ότι η καθαριότητα δεν είναι ικανοποιητική. Ο διοικητής θα πρέπει να το βελτιώσει άμεσα. Αν δεν το κάνει, έχει και ποινές, είναι συνδεδεμένο με την αξιολόγησή του και μπορεί να φτάσουμε μέχρι την παύση».

Τέλος, για τις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου και την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε: «Ένα παραπάνω αεροπλάνο από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ένα περισσότερο ελικόπτερο στην Πάρο με το Βελέντζειο Ίδρυμα και θα προστεθεί και τις επόμενες μέρες, από τη δωρεά της Εθνικής Τράπεζας, ένα ελικόπτερο στη Ρόδο. Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη ενίσχυση των πτητικών δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ. Έχουμε αυξήσει τις δυνατότητες του ΕΚΑΒ περίπου 20%. Στη Χαλκιδική έχουμε 7 βάσεις και μηχανές ταχείας ανταπόκρισης. Οι χρόνοι έχουν πέσει στα 7 με 8 λεπτά. Στα μεγάλα νησιά που δέχονται τουρισμό, Κως, Ρόδος, τα νησιά των Κυκλάδων, από το ένα ασθενοφόρο στη βάρδια έχουμε δύο και μηχανές ταχείας ανταπόκρισης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Συντάξεις Αυγούστου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Αυτά είναι τα 14 επαγγέλματα που θα σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία στην Ελλάδα

Φοιτητική Στέγη: Στα «ύψη» τα ενοίκια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη - Χαμηλή διαθεσιμότητα για προσιτή κατοικία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider