Τονωτική «ένεση» στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ δίνουν κράτη, ανεξάρτητοι φορείς και πολίτες

Αλεξία Σβώλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τονωτική «ένεση» στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ δίνουν κράτη, ανεξάρτητοι φορείς και πολίτες
Εμβληματική για την διασφάλιση της βιωσιμότητας στην υγεία, ήταν η απόφαση των κρατών - μελών του ΠΟΥ να αυξήσουν κατά 20% τις συνεισφορές τους, εγκρίνοντας τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το διάστημα 2026-27, ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα κράτη - μέλη του ΠΟΥ, ανεξάρτητοι φορείς (όπως Ιδρύματα) και απλοί πολίτες συνεισφέρουν στην χρηματοδότηση του Οργανισμού, προκειμένου να μην διακινδυνέψει η υλοποίηση ζωτικής σημασίας προγραμμάτων υγείας, από τις περικοπές της κυβέρνησης Τραμπ. Εμβληματική για την διασφάλιση της βιωσιμότητας στην υγεία, ήταν η απόφαση των κρατών - μελών του ΠΟΥ να αυξήσουν κατά 20% τις συνεισφορές τους, εγκρίνοντας τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το διάστημα 2026-27, ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για την δεύτερη κατά σειρά αύξηση κατά 20% των συνεισφορών των κρατών-μελών μετά την πρώτη η οποία είχε εγκριθεί κατά την συμφωνία του προηγούμενου προϋπολογισμού (για το διάστημα 2024-25).

Η νέα αύξηση έρχεται στην πιο κρίσιμη συγκυρία, να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του ΠΟΥ και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών σε δύσκολες εποχές, με τις περικοπές χρηματοδότησης των προγραμμάτων υγείας από την κυβέρνηση Τραμπ να εντείνουν την παγκόσμια ανησυχία.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διαβεβαίωσε πως ο ρόλος του Οργανισμού είναι να εργάζεται ακατάπαυστα για την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, την θωράκιση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας και την βελτίωση της παγκόσμιας ετοιμότητας για την αντιμετώπιση νέων υγειονομικών κρίσεων.

«Άλμα» στην οικονομική συνεισφορά των κρατών - μελών

Το 2022, τα μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν σε μια ιστορική αύξηση των συνεισφορών τους, μέσω ενός κλιμακωτού ποσοστού, ώστε οι εισφορές τους να καλύψουν το 50% του προϋπολογισμού για το διάστημα 2030–2031.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα «άλμα» στη χρηματοδότηση καθώς κατά το αντίστοιχο διάστημα 2020–2021 οι συνεισφορές των κρατών-μελών αντιστοιχούσαν μόλις στο 16% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Επιπλέον διάσωση 40 εκατ. ζωών από την πρόσθετη χρηματοδότηση

Παρότι η προσπάθεια ξεκίνησε πριν χρόνια (και εντάθηκε από το 2017 και μετά) οι πρόσφατες οικονομικές αλλαγές που επήλθαν μετά την εκλογή Τραμπ καθιστούν την αύξηση στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων υγείας του ΠΟΥ πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Το αρχικό πρόγραμμα του Οργανισμού για το διάστημα 2026-27 υπέστη περικοπές της τάξης του 22%, πέφτοντας από τα αρχικά 5.3 δισεκατομμύρια δολάρια στα 4.2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ηγέτες των κρατών - μελών δεσμεύτηκαν για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 170 εκατ. δολαρίων κατά την 78η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη, ενώ νωρίτερα είχε εγκριθεί επιπλέον ετήσια εισφορά 90 εκατ. δολαρίων για την βιωσιμότητα της χρηματοδότησης του Οργανισμού.

Τα επιπλέον κονδύλια που μπορούν να εξασφαλιστούν μέσω επενδυτικού κύκλου θα συμβάλλουν ώστε να διασωθούν περισσότερες από 40 εκατ. ζωές από υγειονομικούς κινδύνους, με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς κάθε κράτος-μέλος και κάθε εταίρο που συμβάλει με τον δικό του «οβολό». Κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση, το Ίδρυμα Children’s Investment Fund ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση του Οργανισμού ύψους 13 εκατ. δολαρίων και δεσμεύτηκε για ακόμα μεγαλύτερες μελλοντικές συνεισφορές.

Και οι πολίτες συμμετέχουν με τον δικό τους οβολό

Η χρηματοδότηση του ΠΟΥ δεν γίνεται πλέον μόνο μέσω κρατών-μελών και εταίρων (ιδρυμάτων, κοινωφελών οργανισμών κτλ) αλλά και μέσω της ατομικής συνεισφοράς των πολιτών.

Μέσα από το Κίνημα Ένας Κόσμος (One World Movement), περίπου 8.000 άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου συνυπέγραψαν ως πολίτες μέλη (Member Citizens), συμβάλλοντας στα προγράμματα υγείας του ΠΟΥ 600.000 δολάρια τον μήνα! Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ισχυρή έκφραση της παγκόσμιας αλληλεγγύης και της συστράτευσης στην αποστολή «Ένας Κόσμος για την Υγεία» (“One World for Health”).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ε. Ψιλοπούλου: «Η άσκηση περιλαμβάνεται στα πρωτόκολλα της θεραπείας των ασθενών με καρκίνο»

Τέσσερις χώρες στην πρώτη γραμμή για εξάλειψη των τρανς λιπαρών στα τρόφιμα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider