Σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η υπέρταση στον ελληνικό πληθυσμό και κυρίως στους άνδρες, οι οποίοι πρέπει να φτάσουν στο απροχώρητο για να πάνε στο γιατρό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης. Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι γυναίκες είναι πολύ πιο συνεπείς στο να κάνουν τις πρέπουσες εξετάσεις για τέτοιου είδους θέματα υγείας.
3 εκατομμύρια Έλληνες με υπέρταση
Τα επιδημιολογικά στοιχεία για την υπέρταση είναι ανησυχητικά καθώς περισσότερο πλέον από 3 εκατομμύρια Έλληνες έχουν υπέρταση, ενώ περισσότερο από 1 εκατομμύριο ασθενείς δεν έχουν καν διαγνωστεί, οπότε βρίσκονται σε ζώνη κινδύνου για επιπλοκές με το εγκεφαλικό επεισόδιο να αποτελεί τέτοια επιπλοκή. Άλλο 1 εκατομμύριο ασθενείς παραμένουν με αρρύθμιστη πίεση και συνεπώς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών. Δυστυχώς η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης δεν είναι εύκολη υπόθεση και αρκετές φορές χρειάζεται να αλλάξει αγωγή ο ασθενής στην πάροδο του χρόνου.
Πιο συχνά νοσούν οι άνδρες
Όπως εξηγεί ο καθηγητής παθολογίας και υπέρτασης, Γιώργος Στεργίου στο κέντρο υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Πανεπιστημιακής παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», πρόεδρος της διεθνούς εταιρείας υπέρτασης και συντονιστής της δράσης ΜΜΜ (May Measurement Month) στην Ελλάδα, το 40% των ανδρών που προσέρχονται σε ένα ιατρείο για να εξεταστούν έχουν αρτηριακή υπέρταση αλλά έχουν πλήρη άγνοια για αυτό- γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, κυρίως για εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία. Ωστόσο, υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος που δεν είναι τόσο γνωστός στο κοινό και αφορά τη συσχέτιση της υπέρτασης με τις όλες τις μορφές άνοιας, όπως είναι και η νόσος Αλτσχάιμερ. Ο καθηγητής Γιώργος Στεργίου εξηγεί πως η υπέρταση δρα πολυδιάστατα αναφορικά με το κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, καθώς παράλληλα μειώνει και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι οι άνοιες δεν θεραπεύονται στο σύνολο τους και οι πιο πρόσφατες –ακριβού κόστους- θεραπείες που έχουν ενισχύσει το ιατρικό «οπλοστάσιο» αφορούν τα νέα μονοκλωνικά αντισώματα που μπορούν να δράσουν μόνο εφόσον δοθούν στα πρώιμα στάδια της νόσου. Ωστόσο, η υπέρταση -εφόσον υπάρχει - αντιτίθεται στη θεραπευτική τους δράση και ακυρώνει το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Η υπέρταση πλήττει και εφήβους
Η υπέρταση δεν αφορά μόνο τον ενήλικο πληθυσμό αλλά και έναν πληθυσμό παιδιών και εφήβων από τα παραπεμπόμενα ιατρεία των νοσοκομείων Παίδων. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης, Καθηγητής Καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τσιούφης ένα στα τέσσερα παιδιά που έρχεται σε γραφεία ιατρών για υπέρταση χρειάζεται αγωγή ενώ τα περισσότερα έχουν φυσιολογική πίεση -παρότι ένα ποσοστό τους εμφανίζει «υπέρταση λευκής μπλούζας» δηλαδή αυξημένη αρτηριακή πίεση που όμως αποδίδεται στο άγχος της μέτρησης. Πάντως σε αυτούς τους πληθυσμούς που παραπέμπονται από τα παιδιατρικά νοσοκομεία υπάρχουν αρκετοί έφηβοι οι οποίοι χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή και για τη χοληστερόλη και για την αρτηριακή πίεση και πλέον οι κατευθυντήριες οδηγίες επιβάλλουν να ξεκινά η θεραπεία από την ηλικία της πρώτης διάγνωσης, ακόμα και αν πρόκειται για εφήβους 16-17 ετών και να μην περιμένουμε να μεγαλώσει ο έφηβος και να γίνει ένας ενήλικος τριαντάρης για να ξεκινήσει τα φάρμακα.
Κακώς δεν μετριέται η αρτηριακή πίεση στα τσεκαπ
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μισοί θάνατοι στην Ευρώπη οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα με την υπέρταση να ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό των πρόωρων θανάτων. Οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης υπογραμμίζουν πως κάθε τσεκάπ υγείας πρέπει να περιλαμβάνει μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και κάθε επίσκεψη στον παιδίατρο πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τη μέτρηση της πίεσης, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται στη πράξη, καθώς αποτελεί μια χρονοβόρο διαδικασία.
Τι ισχύει για τη νευροπίεση, πριν τις Πανελλήνιες
Αναφορικά με την επικείμενη περίοδο των σχολικών εξετάσεων (προαγωγικών και Πανελληνίων), ο καθηγητής καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τσιούφης εξηγεί πως το αυξημένο στρες μπορεί να προκαλέσει μία παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Δεν είναι κάτι που χρειάζεται να μας φοβίσει, είναι η λεγόμενη νευροπίεση και γι’ αυτό τα παιδιά θα πρέπει να κοιμούνται καλά. Είναι πολύ σημαντικός ο ύπνος, οι μαθητές που διαβάζουν αυτή την εποχή και προετοιμάζονται για τις εξετάσεις πρέπει να ξεκουράζονται, να έχουν στιγμές χαλάρωσης και να μην πιέζονται περισσότερο από την οικογένεια τους και το οικείο περιβάλλον. Η νευροπίεση-αν κι εφόσον εμφανιστεί- θα περάσει μόλις περάσει και η στρεσογόνος περίοδος.