Φάρμακα: Έρχονται νέοι «κόφτες» για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης – Τι αλλάζει

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φάρμακα: Έρχονται νέοι «κόφτες» για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης – Τι αλλάζει
Η εφαρμογή μιας νέας διαδικασίας συνταγογράφησης φαρμάκων αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, για σκευάσματα τα οποία αφορούν σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες.

Η εφαρμογή μιας νέας διαδικασίας συνταγογράφησης φαρμάκων αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, τα φάρμακα θα χορηγούνται πλέον αφού έχει «διασταυρωθεί» με τα αποτελέσματα των αντίστοιχων εξετάσεων ότι ο ασθενής έχει την εκάστοτε ένδειξη. Η διασταύρωση θα γίνεται μέσω των ψηφιακών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ, όπου θα εμφανίζονται άμεσα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Το νέο μοντέλο εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες σε συνέδριο για την υγεία. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα υψηλά επίπεδα της φαρμακευτικής δαπάνης, δήλωσε:

«Δεν παραγγέλνει η Κυβέρνηση φάρμακα. Οι γιατροί παραγγέλνουν. Εκείνοι γράφουν και η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές γράφουν όχι πολύ σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Αυτή δεν είναι δική μου δουλειά, αυτή είναι δουλειά της ιατρικής κοινότητας. Όποιοι μας δίνουν θεραπευτικά πρωτόκολλα, εμείς τα εφαρμόζουμε. Από την αρχή του Ιουνίου που θα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όλες οι εξετάσεις σε ψηφιακή μορφή στην ΗΔΙΚΑ, θα μπορούμε να κλειδώνουμε και τα πρωτόκολλα και να ελέγχουμε καλύτερα και τη δαπάνη».

Το παράδειγμα του αντιδιαβητικού φαρμάκου

Με τη νέα διαδικασία, αναμένεται να μειωθεί η υπερσυνταγογράφηση που παρατηρείται σε ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί γνωστό αντιδιαβητικό σκεύασμα, το οποίο καταπολεμά επίσης την παχυσαρκία. Όπως έχει γίνει γνωστό, γιατροί το συνταγογραφούσαν σε άτομα που επιθυμούσαν να χάσουν βάρος, δηλώνοντας ότι χορηγείται σε διαβητικούς. Πλέον η διάγνωση θα πρέπει να τεκμηριώνεται με τα αποτελέσματα των αντίστοιχων εξετάσεων, τα οποία θα εμφανίζονται άμεσα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα μπορεί να διασταυρωθεί η διάγνωση του διαβήτη. Σε περίπτωση που στο σύστημα δεν υπάρχουν τα αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν τη διάγνωση, τότε αυτό θα «κλειδώνει» και ο γιατρός δεν θα μπορεί να συνταγογραφήσει το φάρμακο στον συγκεκριμένο ασθενή.

Στην παρούσα φάση, η ΗΔΙΚΑ αναμένει κατευθύνσεις από τις επιστημονικές επιτροπές του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με τα νοσήματα τα οποία θα ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία και τους απαιτούμενους εργαστηριακούς δείκτες που θα καθορίζουν τη διάγνωση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πρώτο στάδιο, η διαδικασία θα αφορά μόνο σε εργαστηριακές εξετάσεις (όχι απεικονιστικές), ενώ από αυτήν θα εξαιρούνται ορισμένες παθήσεις.

Προβλεψιμότητα για τα καινοτόμα φάρμακα

Μιλώντας για τα καινοτόμα φάρμακα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός για τη συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων, ούτως ώστε να υπάρχει προβλεψιμότητα για τις εταιρείες που τα εισάγουν.

«Το 2025, θα φτιάξουμε ένα ξεχωριστό κανάλι καινοτομίας μέσα στον προϋπολογισμό μας, έτσι ώστε να μπορούν οι εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να φέρουν κάποια φάρμακα στην Ελλάδα, να ξέρουν ότι αν έρθουν στην Ελλάδα, αυτά είναι τα λεφτά που έχει η χώρα να διαθέσει για αυτό το κομμάτι, τόσα είναι τα καινούργια φάρμακα που έχουν κάνει αίτηση να μπουν, άρα περίπου τόσο θα είναι αυτό που θα έχουν ως επιστροφή. Για να μπορούν να είναι προστατευμένοι από την υπόλοιπη αγορά, όπου καμιά φορά το clawback φτάνει σε πραγματικά πολύ υψηλά επίπεδα. Σε μερικά φάρμακα, το 2023, πήγε σε μη βιώσιμα επίπεδα. Άρα λοιπόν, ναι, πιστεύουμε αυτό το μοντέλο, το θεωρώ σωστό, παρότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, γιατί τα καινούργια φάρμακα που μπαίνουν μέσα καταναλίσκουν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο στη δαπάνη, διότι είναι ακριβά φάρμακα. Υπάρχουν θεραπείες που είναι πραγματικά πάρα πολύ ακριβές», ανέφερε ο Υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Εγώ θέλω να φτιάξω ένα σύστημα πολύ διαφανές που να συμφωνούμε όλοι, το οποίο θα οδηγήσει σε μία δαπάνη που θα ξέρει περίπου η κάθε πλευρά της βιομηχανίας τι να περιμένει την επόμενη χρονιά. Έτσι θα μπορούμε και να πείσουμε τις εταιρείες να φέρουν τα καινοτόμα φάρμακα, χωρίς να βλάψουμε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, την οποία χρειαζόμαστε. Τη χρειαζόμαστε και ως χώρα, με την έννοια των εξαγωγών και των θέσεων εργασίας, τη χρειαζόμαστε και επί της ουσίας, γιατί παράγουν καλά φάρμακα που καταναλώνουν οι ασθενείς μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider