Συγγενείς καρδιοπάθειες: Ενήλικες πάσχουν χωρίς να το γνωρίζουν - Η σύγχρονη αντιμετώπιση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συγγενείς καρδιοπάθειες: Ενήλικες πάσχουν χωρίς να το γνωρίζουν - Η σύγχρονη αντιμετώπιση
Oι συγγενείς καρδιοπάθειες αφορούν όλο τον πληθυσμό, αφού δεν είναι τόσο σπάνιο να διαπιστωθεί σε έναν έφηβο ή ενήλικο ότι πάσχει χωρίς να το ξέρει από κάποια τέτοια πάθηση που να απαιτεί χειρουργική παρέμβαση ή επεμβατική για την θεραπεία της. 

συγγενείς καρδιοπάθειες αφορούν όλο τον πληθυσμό, αφού δεν είναι τόσο σπάνιο να διαπιστωθεί σε έναν έφηβο ή ενήλικο ότι πάσχει χωρίς να το ξέρει από κάποια τέτοια πάθηση που να απαιτεί χειρουργική παρέμβαση ή επεμβατική για την θεραπεία της.

Όπως αναφέρει η η Καρδιολόγος, Αντιπρόεδρος Ομάδας Εργασίας Συγγενών Καρδιοπαθειών της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Αρετή Κομνού, η διάγνωση των συγγενών καρδιοπαθειών και, σε ορισμένες περιπτώσεις η αντιμετώπισή τους, μπορεί να γίνει πλέον από την εμβρυϊκή ζωή, γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη νεογνική ζωή. Μπορεί να αποφευχθεί έτσι το άγχος και η αγωνία της νεογνικής διάγνωσης για τους γονείς, που πρέπει γρήγορα να πάρουν ζωτικές αποφάσεις.

Επίσης, εξασφαλίζεται με τη συνεργασία των μαιευτήρων, νεογνολόγων και παιδοκαρδιολόγων και με την κατάλληλη οργάνωση του τοκετού και την αντιμετώπιση σε ειδικά κέντρα με εμπειρία στην νεογνική καρδιοχειρουργική και επεμβατική καρδιολογία, η καλύτερη δυνατή κλινική πορεία των νεογνών, ακόμα και με πολύ σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

«Οι πρόοδοι, στην Καρδιοχειρουργική, στην επεμβατική Καρδιολογία και στην υποστήριξη στις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς και η συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει αυτή την στιγμή, έχουν ως αποτέλεσμα -με σωστή παρακολούθηση- να φθάνουν στην ενήλικη ζωή οι περισσότεροι μικροί ασθενείς, ακόμα και με σύμπλοκες καρδιοπάθειες», τονίζει η ειδικός.

Περισσότεροι οι ενήλικες

Οι ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες ξεπερνούν πλέον τον αριθμό των παιδιών με τις παθήσεις αυτές. Δεν είναι σημαντική, όμως, μόνο η επιβίωση, αλλά και η ποιότητα ζωής τους.

Οι ανάγκες αυτών των ατόμων μπορεί να είναι πολλές και ποικίλες, τόσο για τη γενικότερη φροντίδα της υγείας τους και όχι μόνο της καρδιάς τους, όσο και για την εξασφάλιση της διαβίωσής τους. «Η ύπαρξη των κέντρων με εμπειρία και έλεγχο ποιότητας, καθώς και ενός δικτύου ειδικών διαφόρων ειδικοτήτων με καλή συνεργασία μεταξύ τους, μπορεί να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή πορεία της υγείας τους. Η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα κέντρα, που μπορεί να είναι δύσκολη για οικονομικούς λόγους ή λόγω απόστασης, πρέπει να διευκολυνθεί από την Πολιτεία, αλλά και από τους γιατρούς, που πρέπει να γνωρίζουν πότε και πώς να παραπέμπουν τους ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Έτσι όλα τα άτομα με Συγγενείς Καρδιοπάθειες θα βρίσκουν την καλύτερη φροντίδα και θα αναδεικνύουν τις ικανότητες και δυνατότητές τους, όπως και ο μεγάλος αριθμός των πετυχημένων ατόμων στους οποίους η πάθηση αυτή δεν έγινε τροχοπέδη στην επιτυχημένη εξέλιξη της ζωής τους», επισημαίνει η κ. Κομνού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Ανάπτυξης: Αναβαθμίζονται και επεκτείνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες προστασίας καταναλωτή

Γενόσημα: Σε ισχύ από σήμερα το «πλαφόν» των 3 ευρώ στην επιπλέον επιβάρυνση

Κλινικές μελέτες: Τα οφέλη για τους ογκολογικούς ασθενείς και οι κρίσιμες ερωτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider