Ψυχική υγεία: Πώς αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού στους νέους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψυχική υγεία: Πώς αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού στους νέους
Τα άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών με διαταραχές ψυχικής υγείας έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών με διαταραχές ψυχικής υγείας έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Στη μελέτη, η οποία εξέτασε περισσότερους από 6 εκατομμύρια ανθρώπους, 1 στους 8 στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 39 ετών είχε κάποιου είδους πάθηση ψυχικής υγείας. Τα ζητήματα περιλάμβαναν κατάθλιψη, άγχος και αϋπνία. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης ο τρόπος ζωής δεν εξηγεί τον αυξημένο κίνδυνο.

«Τα ψυχολογικά προβλήματα ήταν κοινά στους νεαρούς ενήλικες και είχαν ισχυρή σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο Eue-Keun Choi, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Ιατρικής της Σεούλ, στη Νότια Κορέα.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτά τα άτομα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις και να λαμβάνουν φάρμακα, εάν χρειάζεται, για την πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του εγκεφαλικού», πρόσθεσε ο Choi. «Αν και οι συμπεριφορές στον τρόπο ζωής δεν εξηγούν τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιο υγιεινές συνήθειες δεν θα βελτίωναν την πρόγνωση. Επομένως, η τροποποίηση του τρόπου ζωής θα πρέπει να συνιστάται σε νεαρούς ενήλικες με ψυχικές διαταραχές για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς».

Η μελέτη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη βάση δεδομένων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Υγείας της Κορέας, η οποία καλύπτει ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας.

Εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ των διαταραχών ψυχικής υγείας σε ενήλικες ηλικίας 20 έως 39 ετών και των κινδύνων εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις μεταξύ 2009 και 2012 και δεν είχαν ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού. Η μέση ηλικία ήταν 31 ετών και το 58% των συμμετεχόντων ήταν 30 ετών και άνω.

Πάνω από το 13% των συμμετεχόντων είχαν τουλάχιστον μία πάθηση ψυχικής υγείας. Μεταξύ αυτών, σχεδόν το 48% είχαν άγχος, το 21% κατάθλιψη, το 20% αϋπνία, σχεδόν το 28% εμφάνιζε διαταραχές σωματικού συστήματος (κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει υπερβολικές σκέψεις και συναισθήματα που σχετίζονται με σωματικά συμπτώματα) και περισσότεροι από το 2% είχαν διαταραχή χρήσης ουσιών. Λιγότεροι από το 2% είχαν διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, διατροφική διαταραχή, διαταραχή προσωπικότητας και/ή διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο νέας έναρξης. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης άνω των 7 ετών, καταγράφηκαν 16.133 εμφράγματα του μυοκαρδίου και 10.509 εγκεφαλικά επεισόδια.

Συσχετίζοντας τις διαταραχές ψυχικής υγείας και καρδιαγγειακών εκβάσεων μετά από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, οι συγγραφείς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες με οποιαδήποτε διαταραχή ψυχικής υγείας είχαν 58% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου και 42% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν πάθηση ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τον Dr. Ryan Sultan, ψυχίατρο και ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, οι καταστάσεις ψυχικής υγείας επηρεάζουν το υπόλοιπο ανθρώπινο σώμα.

«Η σχέση μεταξύ των καταστάσεων ψυχικής υγείας και των προβλημάτων σωματικής υγείας δεν οφείλεται μόνο στην παραμέληση ή στην κακή αυτοφροντίδα. Οφείλεται, επίσης, σε βιολογικούς παράγοντες, όπως η φλεγμονή και οι ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να προκληθούν από το χρόνιο στρες και άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας», δήλωσε στο Medical News Today.

Πρόσθεσε ότι η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη, που αντιμετωπίζει τόσο ψυχικά όσο και σωματικά ζητήματα.

Η επίδραση του στρες στην υγεία

Ο dr Rigved Tadwalkar, καρδιολόγος στο Providence Saint John's Health Center στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει πως το άγχος από διαταραχές ψυχικής υγείας μπορεί να αυξήσει σωματικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

«Το άγχος μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, προκαλώντας την απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες φυσιολογικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου οξειδωτικού στρες, της υψηλότερης φλεγμονώδους επιβάρυνσης και της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, προάγοντας την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης και καρδιακών παθήσεων».

«Τα υψηλά επίπεδα στρες παράγουν υψηλές ποσότητες κορτιζόλης και αδρεναλίνης», δήλωσε η Kimberly Parker, θεραπεύτρια στο Healthy Mind Counseling & Nutrition στο Newport News της Βιρτζίνια.

«Όταν ο εγκέφαλος ενεργοποιεί τη λειτουργία “πάλης ή φυγής” (σ.σ. φυσιολογική αντίδραση που εμφανίζεται ως απόκριση σε ένα αντιληπτό επιβλαβές γεγονός), με την πάροδο του χρόνου προκαλείται συναισθηματική και σωματική κόπωση. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν αυτήν την κατάσταση είναι η έλλειψη ύπνου, η οποία προκαλεί ένταση στο μυαλό και το σώμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamborghini: Εξαιρετική «εκκίνηση» στο 2023

Qatargate: Η ιταλική δικαιοσύνη δεν θα εκδώσει στο Βέλγιο την φοροτεχνικό του Παντσέρι

Intracom Defense: Πουλήθηκε στην Israel Aerospace Industries έναντι 60 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider