ΕΣΥ: Αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα των γιατρών – Τι προβλέπει η σχετική εγκύκλιος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΥ: Αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα των γιατρών – Τι προβλέπει η σχετική εγκύκλιος
Το νέο μισθολογικό καθεστώς,  αφορά σε περίπου 20.000 γιατρούς, οδοντιάτρους και έμμισθους ειδικευόμενους  και επικουρικούς γιατρούς του ΕΣΥ.

Αυξήσεις της τάξεως του 10% σε μισθούς και επιδόματα, με αναδρομική ισχύ 6 μηνών, θα εισπράξουν οι γιατροί του ΕΣΥ, όπως προβλέπει η υπ’ αριθμόν 2/362/ΔΕΠ/5-1-2023 εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Με την δημοσίευση της εγκυκλίου, ενσωματώνονται οι αυξήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 4999/2022, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 από τη Βουλή και θα καταβληθούν αναδρομικά από 28 Ιουνίου 2022.

Παράλληλα, από 1.1.2023 θα καταβληθεί επιπλέον προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος των γιατρών που υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) των νοσοκομείων, με ή χωρίς εξειδίκευση.

Με το νέο νόμο υλοποιείται ουσιαστικά η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ.

Το νέο μισθολογικό καθεστώς, αφορά σε περίπου 20.000 γιατρούς, οδοντιάτρους και έμμισθους ειδικευόμενους και επικουρικούς γιατρούς του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, τα ποσά των βασικών μισθών όλων των ιατρών του ΕΣΥ αυξάνονται αναδρομικά κατά 4% έως 5%, δηλαδή, κατά 60 έως 155 ευρώ το μήνα, ενώ τα επιδόματα νοσοκομειακής απασχόλησης και θέσης ευθύνης αυξάνονται συνολικά κατά 150 έως και 165 ευρώ το μήνα. Οι συνολικές αποδοχές αυξάνονται κατά 10% περίπου μεσοσταθμικά.

Παροχές ανά μήνα

Πέραν του βασικού μισθού, παρέχονται επιπλέον τα εξής επιδόματα, κίνητρα, παροχές και αποζημιώσεις ανά μήνα:

• Επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου, κλιμακούμενο από 350 έως 460 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό . Τα ποσά αυτά είναι αυξημένα κατά 120 ευρώ σε σύγκριση με αυτά που προέβλεπε το προηγούμενο μισθολόγιο.

Από την 1η-1-2023 το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου χορηγείται προσαυξημένο:

κατά 50% σε ιατρικό προσωπικό που απασχολείται αποκλειστικά σε ΜΕΘ ή ΜΕΝΝ των νοσοκομείων και έχει την αντίστοιχη εξειδίκευση (κατέχει πιστοποιητικό εξειδίκευσης)
κατά 40% σε ιατρικό προσωπικό που απασχολείται αποκλειστικά σε ΜΕΘ ή ΜΕΝΝ των νοσοκομείων και δεν έχει την αντίστοιχη εξειδίκευση
κατά 40% στους ιατρούς που ασκούνται προκειμένου να αποκτήσουν την εξειδίκευση στην εντατική θεραπεία και την εντατική νοσηλεία νεογνών, καθώς και σε αυτούς που παρατείνουν το χρόνο παραμονής τους στα εκπαιδευτικά κέντρα που ασκούνται και μετά την ολοκλήρωση του νόμιμου χρόνου άσκησης για την απόκτηση της εξειδίκευσης.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

• Η μισθολογική κατάταξη των ιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), των έμμισθων ειδικευόμενων ιατρών και των επικουρικών ιατρών γίνεται ως εξής:
• Ορίζονται δεκαέξι (16) μισθολογικά κλιμάκια (Μ.Κ.) για κάθε βαθμίδα με εισαγωγικό το Μ.Κ. 1 και καταληκτικό το Μ.Κ. 16.
• Για τη μετάβαση στο εκάστοτε επόμενο, ανώτερο, Μ.Κ. απαιτείται υπηρεσία ενός (1) έτους στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο (Μ.Κ.1) και δύο (2) ετών σε κάθε επόμενο.
• Από το κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο στο αμέσως ανώτερο απαιτείται να έχει συμπληρωθεί ο καθορισμένος χρόνος υπηρεσίας στο κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο. Σε περίπτωση βαθμολογικής εξέλιξης, όλος ο διανυθείς στους προηγούμενους βαθμούς χρόνος υπηρεσίας, καθώς και ο χρόνος της τυχόν αναγνωρισθείσας προϋπηρεσίας τους σε άλλους φορείς λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια που αντιστοιχούν στον νέο βαθμό.

ΠΙΝΑΚΕΣ

Επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου

Προσαυξήσεις επιδόματος από 1/1/2023

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυριακίδου: Πακέτο μέτρων τους επόμενους δύο μήνες για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων

Γρίπη και ιώσεις: Το αδιαχώρητο στις εφημερίες των νοσοκομείων - Αισθητή η πίεση στις ΜΕΘ

Ελλείψεις φαρμάκων: Δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος για την χορήγηση μόνο με ηλεκτρονική συνταγή – Οι εξαιρέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider