Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Την επιπλέον οικονομική στήριξη των ζευγαριών επεξεργάζεται η Κυβέρνηση

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Την επιπλέον οικονομική στήριξη των ζευγαριών επεξεργάζεται η Κυβέρνηση
Εγκυμοσύνη
Αναφορικά με την εξωσωματική, πρόθεση είναι η διευρυμένη κάλυψη των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ.

Σχέδιο για επιπλέον οικονομική στήριξη των ζευγαριών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και την παροχή οικονομικών κινήτρων για κρυοσυντήρηση ωαρίων σε νεαρές γυναίκες εξετάζει η Κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Αναφορικά με την εξωσωματική, πρόθεση είναι η διευρυμένη κάλυψη των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες γυναίκες και για περισσότερες φορές να υποβληθούν στη διαδικασία.

«Δεν έχουμε καταλήξει κάπου, αλλά επεξεργαζόμαστε την καλύτερη οικονομική στήριξη των ζευγαριών. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στήριξη και στα φάρμακα τα οποία γράφονται, υπάρχει και ένα επίδομα, για μία προσπάθεια. Πρέπει να πάμε σε περισσότερες φορές και με καλύτερη στήριξη», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Αναφερόμενος στην κρυοσυντήρηση («κατάψυξη») ωαρίων είπε:

«Υπάρχει και ένα σκεπτικό για το κομμάτι της κρυοσυντήρησης, η οποία είναι μία επώδυνη και ακριβή διαδικασία. Μία γυναίκα σε μικρή ηλικία, η οποία δεν ξέρει στη ζωή της τι θέλει να κάνει, θέλουμε να έχει την επιλογή να έχει κάνει κρυοσυντήρηση έτσι ώστε εάν μετά, σε μία μεγαλύτερη ηλικία, επιλέξει να τεκνοποιήσει, να μην έχει στερηθεί αυτήν την δυνατότητα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία οικονομική κάλυψη και θέλουμε να στοχεύσουμε στο κομμάτι αυτό για κοινωνικούς λόγους. Θέλουμε να δώσουμε οικονομικά κίνητρα και σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Οι ζυμώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια του νομοσχεδίου για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο και έφερε ριζικές αλλαγές στο σχετικό πλαίσιο, δίνοντας τη δυνατότητα και σε μεγαλύτερες γυναίκες να δοκιμάσουν να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Με τον ίδιο νόμο άλλαξε και το πλαίσιο για την κρυοσυντήρηση ωαρίων, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα της γυναίκας.

Οι αλλαγές

Ειδικότερα, με το νέο νόμο αυξήθηκε το όριο ηλικίας στα 54 έτη, ενώ επιτρέπεται πλέον η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν. Παράλληλα, καταργήθηκε η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντηρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί, ενώ επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της, χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου. Τέλος, διασφαλίστηκε η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι τα τελευταία 40 χρόνια, έχουν γεννηθεί παγκοσμίως 8 εκατ. παιδιά με τις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο περίπου 2,5 εκατ. κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γεννιούνται περίπου 500.000 παιδιά. Στην Ελλάδα τα επίσημα δεδομένα του 2018 που κατέθεσε η Εθνική Αρχή στον Ευρωπαϊκό Φορέα ESHRE, έδειξαν ότι έγιναν περισσότεροι από 15.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γεννήθηκαν περισσότερα από 2.500 παιδιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider