Κορονοϊός: Αυξάνονται επικίνδυνα οι νοσηλείες – «Άλμα» 213% τον Ιούνιο

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Αυξάνονται επικίνδυνα οι νοσηλείες – «Άλμα» 213% τον Ιούνιο
Κατά την τελευταία εβδομάδα (20-26 Ιουνίου) οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορονοϊό ανήλθαν στις 1.362.

Μεγάλη αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid -19 στα νοσοκομεία καταγράφεται κατά τον τελευταίο μήνα, ακολουθώντας την ευρεία διασπορά των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ από τις από τις 83 εισαγωγές την 1η Ιουνίου, χθες, 29 Ιουνίου, καταγράφηκαν 260, σημειώνοντας «άλμα» 213%.

Κατά την τελευταία εβδομάδα (20-26 /6) οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορονοϊό ανήλθαν στις 1.362, σημειώνοντας αύξηση 44%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (945). O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης είναι πάνω από τη μονάδα (1.44), γεγονός που αποτελεί αρνητικό προγνωστικό δείκτη για την πίεση στο σύστημα Υγείας.

Την αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid19 στα νοσοκομεία επισημαίνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, το Σάββατο, στο Νοσοκομείο «Ερυθρός» εισήχθησαν 16 ασθενείς με κορονοϊό εκ των οποίων οι δύο διασωληνώθηκαν και διακομίσθηκαν σε ΜΕΘ covid. Από έναν με δύο ασθενείς που εισάγονταν σε προηγούμενες εφημερίες, συνολικά νοσηλεύονται 22 ασθενείς με κορονοϊό. Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» που εφημέρευε την Τρίτη εισήχθησαν 11 θετικά περιστατικά και 3 ύποπτα όταν στις προηγούμενες εφημερίες εισάγονταν 6 με 7 ασθενείς με κορονοϊό.

Στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» την περασμένη Παρασκευή εισήχθησαν 31 ασθενείς με κορονοϊό, τη περασμένη Δευτέρα 19 και την τελευταία Παρασκευή 13 ασθενείς. Στο «Σισμανόγλειο» την Τρίτη εισήχθησαν 6 ασθενείς με Covid19 και στο σύνολο νοσηλεύονται 25.

«Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται αύξηση των εισαγωγών περιστατικών κορονοϊού στα νοσοκομεία, η οποία σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού είναι ανησυχητική. Ευτυχώς, όχι σε όλα τα νοσοκομεία και με αυξομειώσεις. Ανησυχία προκαλεί η σημαντική μείωση του προσωπικού. Δουλεύουμε εφέτος το καλοκαίρι με 10.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι το καλοκαίρι λόγω συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων, νοσήσεις προσωπικού και των άδικων, χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος, αναστολών εργασίας. Το νοσηλευτικό προσωπικό αποδεκατίσθηκε», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επεσήμανε την Τετάρτη πως ενώ αυξάνονται τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις έχουν σταθεροποιηθεί. «Προφανώς και θα ανέβουν, αλλά είναι σε ένα χαμηλό επίπεδο, κι έχουμε αναπτύξει 600 κλίνες ΜΕΘ Covid. Σε ό,τι αφορά στις απλές κλίνες ναι μεν υπάρχει αύξηση, αλλά παραμένει χαμηλή η πληρότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς επανέλαβε ότι αυτοί που δεν εμβολιάζονται, δεν θα πρέπει να υπηρετούν στο ΕΣΥ και ότι όσο διαρκεί η πανδημία θα είναι σε αναστολή. Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης μέτρων μέσα στο καλοκαίρι, έστω σε τοπικό επίπεδο, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται, καθώς το ΕΣΥ δεν πιέζεται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κάλυψη απλών κλινών Covid βρίσκεται στο 40,2%, ενώ η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα (29,6%). Για τις απλές κλίνες η αύξηση ήταν αναμενόμενη, ως αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων. Ειδικά ως προς τις ΜΕΘ, όμως, η τρέχουσα εβδομάδα είναι καθοριστική καθώς θεωρείται ότι η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης για τη συνέχεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: Δεν θα λάβουμε μέτρα - Σε συνύπαρξη με τον ιό και από το φθινόπωρο

Κορονοϊός: Καθοριστική για τις εξελίξεις η τρέχουσα εβδομάδα

Κορονοϊός: 16.115 νέα κρούσματα και 3.023 επαναλοιμώξεις - Στους 95 οι διασωληνωμένοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider