Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών: Ο πιο θανατηφόρος γυναικολογικός καρκίνος

Newsroom
Μοιράσου το
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών: Ο πιο θανατηφόρος γυναικολογικός καρκίνος
Ο καρκίνος των ωοθηκών παρόλο που είναι λιγότερα συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή τον καρκίνο του ενδομητρίου, είναι ο πιο θανατηφόρος, χωρίς να υπάρχει για αυτόν αξιόπιστο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο καρκίνος των ωοθηκών παρόλο που είναι λιγότερα συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή τον καρκίνο του ενδομητρίου, είναι ο πιο θανατηφόρος, χωρίς να υπάρχει για αυτόν αξιόπιστο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου. Πολλές φορές τα συμπτώματα συγχέονται με άλλες, λιγότερο σοβαρές ασθένειες (όπως το ευερέθιστο έντερο) και οι περισσότερες γυναίκες αναζητούν βοήθεια αφού ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία.

Κάθε γυναίκα στον κόσμο κινδυνεύει να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών, ο οποίος αποτελεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την 8η συχνότερη αιτία θνητότητας από καρκίνο στις γυναίκες, ενώ είναι ο 7ος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. 314.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο ενώ 207.000 γυναίκες θα πεθάνουν από αυτόν το καρκίνο κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της GLOBOCAN για το 2020, μέχρι το 2040 ο αριθμός των γυναικών σε όλο τον κόσμο που θα διαγνωστούν με καρκίνο των ωοθηκών θα αυξηθεί σχεδόν κατά 37% φτάνοντας τις 428.966. Ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο των ωοθηκών κάθε χρόνο προβλέπεται να αυξηθεί σε 313.617, μια αύξηση άνω του 50% από το 2020.Τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο των ωοθηκών ποικίλλουν μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, τα τρέχοντα ποσοστά κυμαίνονται από 36% έως 46%, όπου αντίστοιχα τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού αγγίζουν το 90%.

Περισσότεροι από 30 τύποι

Ο «καρκίνος των ωοθηκών» δεν είναι ένας μόνο τύπος, μάλλον είναι ένας γενικός όρος για μια σειρά διαφορετικών τύπων καρκίνου που επηρεάζουν τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και την πρωτογενή περιτοναϊκή κοιλότητα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 30 διαφορετικοί τύποι καρκίνου των ωοθηκών και υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία στη συχνότητα εμφάνισης και τις προοπτικές όσον αφορά τους διαφορετικούς τύπους.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική για την σωστότερη θεραπεία.Η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία αλλά και ο συνδυασμός των δύο οδηγούν σε καλύτερα ποσοστά επιβίωσης. Για αυτό το λόγο η ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου, η γνώση των συμπτωμάτων και των ενδείξεων, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό είναι όλα εξίσου σημαντικά για τον εντοπισμό της νόσου νωρίτερα.

Τα συμπτώματα

Εάν μια γυναίκα αντιμετωπίζει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό της για περαιτέρω αξιολόγηση:
• Επίμονο αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά
• Αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση μικρού γεύματος
• Πόνος στην πύελο ή την κοιλιά
• Αλλαγές στο ουροποιητικό σύστημα (Επείγουσα ούρηση, ή συχνοουρία).
Άλλα συμπτώματα είναι
• Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.
• Μη φυσιολογική αιμορραγία – Οποιαδήποτε μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία θα πρέπει πάντα να ελέγχεται από τον γιατρό σας.
• Υπερβολική κούραση χωρίς αιτία
• Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Οι παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι η ηλικία, ο τρόπος ζωής, το ιστορικό αναπαραγωγής και το οικογενειακό ιστορικό.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε γυναίκες με συγκεκριμένες κληρονομικές γενετικές ανωμαλίες, όπως μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2, ή άλλες αλλοιώσεις στο γενετικό προφίλ, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του.

Οι τρόποι διάγνωσης είναι συνδυαστικά η πυελική εξέταση, το διακολπικό ή πυελικό υπερηχογράφημα και η εξέταση αίματος για την πρωτεΐνη CA-125. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αξονική τομογραφία ή PETscan ως μέρος της διαγνωστικής διαδικασίας. Όμως ο μόνος σίγουρος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν μία ασθενής έχει καρκίνο των ωοθηκών είναι μέσω της βιοψίας.

Σε μια παγκόσμια έρευνα που έκανε η https://worldovariancancercoalition.org/ η οποία βασίζεται στις απαντήσεις από περισσότερες από 1.500 γυναίκες που ζουν με καρκίνο των ωοθηκών, διαπίστωσε ότι 9 στις 10 γυναίκες παρουσίασαν πολλαπλά συμπτώματα πριν από τη διάγνωση, ανεξάρτητα από το στάδιο της διάγνωσης ή τον τύπο του καρκίνου των ωοθηκών. Ανησυχητικά, η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των γυναικών δεν είχαν ακούσει για τον καρκίνο των ωοθηκών ή δεν γνώριζαν τίποτα για αυτόν, πριν από τη διάγνωσή τους.

Απαραίτητος ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο των ωοθηκών και τα συμπτώματά του με τις γυναίκες –και τους κλινικούς γιατρούς– είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να μειώσουμε τις καθυστερήσεις στη διάγνωση.

Καθώς δεν υπάρχει κανένα συνηθισμένο, απλό τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αμελούμε το ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο όπου θα συζητήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή βλέπουμε ή νιώθουμε στο αναπαραγωγικό μας σύστημα. Πρέπει να ακούμε το σώμα μας και να το εμπιστευόμαστε και να ζητήσουμε βοήθεια από τον ειδικό γιατρό που θα μπορέσει να αναγνωρίσει τα σημάδια.

Το Γ.Ν.Α Αλεξάνδρα στην Αθήνα καθώς και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη είναι αναγνωρισμένα κέντρα αναφοράς για τον καρκίνο των Ωοθηκών από το ESGO την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων,ESGO.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών, με σκοπό την επαρκή και αξιόπιστη ενημέρωση των γυναικών αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για αυτή την ασθένεια.

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. και η Ομάδα Ασθενών Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη»Κ.Ε.Φ.Ι., συμμετέχουν στην παγκόσμια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που γίνεται από τoν Παγκόσμιο Συνασπισμό για τον Καρκίνο των Ωοθηκών,WorldOvarianCancerCoalition https://worldovariancancercoalition.org, από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Ομάδων Γυναικολογικού Καρκίνου, ENGAGE https://engage.esgo.org και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων ESGO https://esgo.org, με τίτλο «Καμιά Γυναίκα Να Μην Μείνει Πίσω» “Νo Woman Left Behind” μέσω ποστ στα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης και με μία εκδήλωση ενδυνάμωσης στα γραφεία του Συλλόγου για τα μέλη του με καρκίνο Ωοθηκών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:46

Η Ε.Ε. επανεξετάζει το αντιμονοπωλιακό πλαίσιο στις κοινοπραξίες των liners

08:41

Flyway: 10 εκατ. δολάρια σήκωσε η νέα startup του Ν. Δρανδάκη - Τα επόμενα βήματα

08:40

Πολιτική κρίση στο Μαυροβούνιο - Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός

08:33

Αέριο: «Γκάζι» από τη ΡΑΕ σε έργα θωράκισης της ενεργειακής ασφάλειας

08:31

Οι δυναμικές επιδόσεις προμηνύουν παράταση της τουριστικής περιόδου

23:54

Ευλογιά των πιθήκων: Ο EMA εγκρίνει νέα τεχνική για τη χορήγηση του εμβολίου

23:36

Πλεύρης: Οι ασθενείς με διαβήτη θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ

23:28

Ινδονησία: Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θα παραστούν στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί

23:18

ΥΠΟΙΚ: Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις φωτιές στην Αττική

23:07

Wall Street: Κυριάρχησε το αρνητικό πρόσημο - Απώλειες 2,5% για τον Nasdaq

22:43

WTI: Η σημερινή άνοδος περιόρισε στο 1,4% τις εβδομαδιαίες απώλειες

22:31

ΝΑΤΟ: Αντιπροσωπείες της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν στο Ελσίνκι

22:09

Σολτς: «Δεν υπήρχε τίποτα» δήλωσε ο καγκελάριος για το σκάνδαλο Cum-Ex

21:51

Πεντάγωνο: Ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 775 εκατ. δολαρίων

21:35

Επιχειρηματικά Πάρκα: Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου μέχρι τις 2/9

21:13

Χρυσός: Άγγιξε χαμηλό τριών εβδομάδων - 5η συνεχόμενη ημέρα απωλειών

20:56

Συνολικά 35 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:51

Walmart: Επεκτείνει την κάλυψη ταξιδιωτικών εξόδων των εργαζομένων για ιατρικούς λόγους όπως η άμβλωση

20:39

Washington Post: Η FSB έπειθε τη ρωσική ηγεσία ότι η Ουκρανία είναι αδύναμη

20:21

Ισπανία: 14 πτήσεις της Easyjet ακυρώθηκαν λόγω απεργίας των πιλότων

20:07

Attica Bank: Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης

20:05

Σπάει τα φρένα η τιμή του φυσικού αερίου – Υπό αίρεση οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό 9% φέτος

19:47

Σερβία: Έπεσε η στάθμη του Δούναβη, έκαναν την εμφάνισή τους γερμανικά πολεμικά πλοία από το 1944

19:39

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ο Δημήτρης Θεοδωρακάτος νέος Επικεφαλής της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μετόχων

19:35

Bloomberg: Η Τράπεζα Κύπρου απέρριψε πρόταση εξαγοράς από την Lone Star Funds έναντι 1,51 ευρώ ανά μετοχή

19:23

Gazprom: Ο Nord Stream 1 θα διακόψει τη λειτουργία του τρεις μέρες στα τέλη Αυγούστου

19:07

Οι αυξημένες τιμές παραγωγού στη Γερμανία «έριξαν» τις ευρωπαϊκές αγορές

19:02

Σουηδία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Μάλμε - Δύο τραυματίες

18:57

Φινλανδία: Η Σάνα Μάρι υποβλήθηκε σε τεστ για ναρκωτικά, διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε έκανε χρήση

18:44

Ελιζέ: Ο Πούτιν συμφωνεί για αποστολή της ΙΑΕΑ στη Ζαπορίζια - Προειδοποιεί για τον κίνδυνο «καταστροφής»