Προσωπικός ιατρός: Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας 

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσωπικός ιατρός: Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας 
Η εγγραφή αρχικά θα είναι προαιρετική, με σύστημα εφαρμογής κινήτρων και συνεπειών

Την καθιέρωση του Προσωπικού Ιατρού για την παροχή των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, με σχέδιο νόμου το οποίο αναρτήθηκε για διαβούλευση τη Δευτέρα (4/4).

Στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος η εγγραφή κάθε πολίτη στον προσωπικό του ιατρό θα είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, αρχικά θα είναι προαιρετική με σύστημα εφαρμογής κινήτρων για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών αλλά και συνεπειών για όσους δεν το κάνουν.

Οι υπηρεσίες των Προσωπικών Ιατρών θα παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων αλλά και κατ’ οίκον.

Ελεύθερη η επιλογή από τον πολίτη

Τον προσωπικό τους ιατρό θα μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν ελεύθερα και μπορεί να είναι:

• ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
• ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
• ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) με εγγεγραμμένο πληθυσμό.

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Ωστόσο, μπορεί να είναι και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Σε αυτήν την περίπτωση δύναται οι ιατροί αυτοί να είναι και απλοί ιδιώτες και να μην ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις.

Πώς θα εγγράφεται ο πληθυσμός

Ο ενήλικος πληθυσμός θα εγγράφεται υποχρεωτικά στον προσωπικό ιατρό. Οι ανασφάλιστοι, καθώς και οι άλλοι δικαιούχοι, θα έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται σε ιατρό συμβεβλημένο του ΕΟΠΥΥ, εφόσον δεν μπορούν να καλυφθούν από τις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Τοπικές Ομάδες Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία).

Κάθε άτομο θα έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό ιατρό και η μετεγγραφή σε άλλο θα επιτρέπεται μία φορά ανά έτος.

Ο πολίτης θα επιλέγει τον προσωπικό του ιατρό, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή διαμονής από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους σχετικούς καταλόγους.

Το πρόγραμμα και τα ραντεβού

Το πρόγραμμα των προσωπικών ιατρών θα διαμορφώνεται ανάλογα με το πλήθος των εγγεγραμμένων πολιτών και με αντίστοιχη μηνιαία δέσμευση συγκεκριμένου αριθμού ραντεβού, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους εγγεγραμμένους πολίτες. Ως ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός καθορίζεται η αναλογία 1 ιατρός ανά 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες.

Η διαθεσιμότητα θα δηλώνεται από τον προσωπικό ιατρό ή τον αρμόδιο για την ενημέρωση του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού στο ηλεκτρονικό σύστημα των ραντεβού της ΗΔΙΚΑ. Το ημερήσιο πρόγραμμα των ιατρών στα Κέντρα Υγείας θα περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες επισκέψεις και την αντιμετώπιση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών.

Σύστημα παραπομπών

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό ιατρό ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στα νοσοκομεία.

Ο προσωπικός ιατρός θα καθοδηγεί και θα λειτουργεί ως «πύλη εισόδου» για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και υπηρεσίες Yγείας. Ωστόσο, το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό δεν θα ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα παρέχονται και από ιδιώτες παρόχους. Δηλαδή, οι δημόσιες δομές θα μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες παρόχους, πολυϊατρεία και ιδιώτες ιατρούς, για τη διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το πλαίσιο συνεργασίας, οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στη συνεργασία αυτή και κάθε αναγκαία σχετική λεπτομέρεια θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση.

Νοσηλεία κατ' οίκον

Με το άρθρο 39 προβλέπεται κατ’ οίκον νοσηλεία από Μονάδες Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Οι υπηρεσίες θα παρέχονται από Διατομεακά Τμήματα ή από Μη Αυτόνομες Ειδικές Μονάδες, που υπάγονται οργανικά και λειτουργικά στα Διατομεακά Τμήματα Βραχείας - Ημερήσιας Νοσηλείας, τα οποία λειτουργούν στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και από δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι ιατροί και οι λοιποί επαγγελματίες Υγείας που ορίζονται, με αποφάσεις της οικείας Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας, να υπηρετούν ή να συνεργάζονται στις υπηρεσίες κατ' οίκον νοσηλείας, θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην οικία των ασθενών, που έχουν ενταχθεί στις σχετικές υπηρεσίες και για τους οποίους έχει εγκριθεί από το ασφαλιστικό τους ταμείο η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας.

Το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε διαβούλευση μέχρι τις 18 Απριλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider