Υγεία
23-12-2021 | 09:31

Τουρκία-εμβόλιο: Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του Turkovac

Newsroom
Μοιράσου το
Τουρκία-εμβόλιο: Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του Turkovac
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Τουρκία ενέκρινε για επείγουσα χρήση εμβόλιο για τον κορονοϊό Turkovac και ανακοίνωσε ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου, που κατασκευάζεται τοπικά, θα παραδοθούν στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι το τέλος του έτους.

Σε ζωντανή τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά είπε ότι η μαζική παραγωγή του εμβολίου ξεκίνησε σε μια εγκατάσταση στη Σανλιούρφα και ότι οι τελικές δοκιμές αναμένεται να διαρκέσουν περίπου μια εβδομάδα.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Kayseri Erciyes και Ινστιτούτα Υγείας της Τουρκίας. Οι δοκιμές σε ανθρώπους φάσης 3 ξεκίνησαν τον Ιούνιο.

Το Turkovac χρησιμοποιεί αδρανοποιημένους ιούς για την ενίσχυση της ανοσίας, αντί της τεχνολογίας αγγελιαφόρου RNA στο οποίο στηρίζονται τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech SE και Moderna Inc. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η Τουρκία άρχισε να παρασκευάζει το Turkovac φέτος, αλλά η ημερομηνία κυκλοφορίας του εμβολίου έχει πληγεί από καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.