Pfizer: Από το 2024 ο κορονοϊός θα γίνει ενδημική ασθένεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Pfizer: Από το 2024 ο κορονοϊός θα γίνει ενδημική ασθένεια
Pfizer
Ο ιός θα προκαλεί περιφερειακές εστίες σε όλο τον κόσμο - όπως και η γρίπη.

Ο κορονοϊός θα γίνει ενδημική ασθένεια ήδη από το 2024, δήλωσαν την Παρασκευή στελέχη της Pfizer, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο ιός θα μετατραπεί από μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε έναν ιό με συνεχή παρουσία, που θα προκαλεί περιφερειακές εστίες σε όλο τον κόσμο - όπως και η γρίπη.

«Πιστεύουμε ότι ο Covid θα μετατραπεί σε ενδημική κατάσταση, πιθανώς μέχρι το 2024», δήλωσε η Nanette Cocero, παγκόσμια πρόεδρος του τμήματος εμβολίων της Pfizer, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με επενδυτές την Παρασκευή, αναφέρει το CNBC.

Ο Covid-19 θα μπορούσε να φτάσει στο ενδημικό επίπεδο όταν οι πληθυσμοί έχουν αρκετή ανοσία από εμβόλια ή από προηγούμενες λοιμώξεις για να κρατούν υπό έλεγχο τις μεταδόσεις, τις νοσηλείες και τους θανάτους ακόμη και όταν ο ιός κυκλοφορεί.

«Το πότε και πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της νόσου, το πόσο αποτελεσματικά η κοινωνία αναπτύσσει εμβόλια και θεραπείες και τη δίκαιη κατανομή σε μέρη όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά», δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Pfizer, Mikael Dolsten. «Η εμφάνιση νέων παραλλαγών θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται».

Τέλος, ο χρόνος μετάβασης του κορονοϊού σε μια ενδημική κατάσταση μπορεί να διαφέρει από μέρος σε μέρος, πρόσθεσε ο Dolsten.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Pfizer: «Η πανδημία μπορεί να κρατήσει έως το 2024» - Ετοιμάζει εμβόλια για παιδιά έως 5 ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider