Υγεία
04-11-2021 | 11:43

Τρομάζει η κατάσταση των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα – Διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων

Newsroom
Μοιράσου το
Τρομάζει η κατάσταση των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα – Διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για σκηνές νοσοκομείων εμπόλεμης ζώνης κάνουν λόγο πηγές από τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), μιλώντας για την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση τρομάζει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.Πε), αυτή τη στιγμή, στα νοσοκομεία της 3ης Υ.Πε. νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 92 ασθενείς (82 ανεμβολίαστοι), ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στα νοσοκομεία της 4ης Υ.Πε. ανέρχεται σε 67 (61 ανεμβολίαστοι). 

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μιλούν για ασφυκτικά γεμάτες Μονάδες και διασωληνωμένους σε θαλάμους και αίθουσες χειρουργείων.

Ειδικότερα, η κατάσταση των ΜΕΘ, βάσει των στοιχείων που διαθέτει η Ομοσπονδία, έχει ως εξής:

Το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, κατά τη χθεσινή εφημερία του, θύμιζε νοσοκομείο εμπόλεμης ζώνης.
Εισήχθησαν 56 ασθενείς με κορονοιό.  Στις τρεις τελευταίες  εφημερίες παρατηρείται αύξηση 20% των εισαγωγών  κορονοιού, ανά εφημερία.
Η ΜΕΘ 15 κλινών γεμάτη και 5 διασωληνωμένοι βρίσκονταιπροσωρινά στα χειρουργεία, σε λίστα αναμονής.
Η ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ 15 κλινών είναι γεμάτη και  6 διασωληνωμένοι βρίσκονται σε θαλάμους. 
Η ΜΕΘ 23 κλινών του ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι γεμάτη και 5 διασωληνωμένοι  ασθενείς βρίσκονται σε προσωρινή Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ),  σε λίστα αναμονής.
Η ΜΕΘ 30 κλινών του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ είναι γεμάτη και οι ανάγκες πολλαπλάσιες, καθώς τα κρεβάτια γεμίζουν αμέσως μόλις αδειάζουν. 
Στον ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ δόθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ για κορονοιό και γέμισαν αμέσως.
Στον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ οι 7 κλίνες  ΜΕΘ είναι γεμάτες.
Στα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας επικρατεί η ίδια κατάσταση.
Γεμάτες είναι οι ΜΕΘ στη ΚΑΤΕΡΙΝΗ 4 κλινών, στα ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 8 κλινών  στις ΣΕΡΡΕΣ 7 κλινών, στη ΒΕΡΟΙΑ 6  κλινών και στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 5 κλινών. Μάλιστα, στη Χαλκιδική διασωληνωμένος ασθενής βρίσκεται επί ημέρες εκτός ΜΕΘ.

«Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας  που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, καθώς διασωληνώνονται ασθενείς και δεν έχουν που να τους πάνε. Για παράδειγμα στο ΚΙΛΚΙΣ ένας 76 χρόνος  διασωληνωμένος πέθανε  και ένας 54χρονος μεταφέρθηκε μετά από ημέρες στον ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ που άνοιξε και γέμισε αμέσως», αναφέρουν πηγές από την ΠΟΕΔΗΝ.

Στη Δυτική Μακεδονία οι 8 κλίνες  ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσοκομεία ΚΟΖΑΝΗΣ και ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ είναι γεμάτες.

Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

Στη Θεσσαλία οι 44 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσοκομεία   ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΒΟΛΟΥ και τα δύο της ΛΑΡΙΣΑΣ είναι γεμάτες, πλην των ΤΡΙΚΑΛΩΝ  που διαθέτει 3 κενές.

Στη Στερεά Ελλάδα  οι 18 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία ΛΑΜΙΑΣ και ΧΑΛΚΙΔΑΣ είναι γεμάτες.

«Λειτουργούν συνολικά 530 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού   στα νοσοκομεία της χώρας και γεμάτες χθες βράδυ  3/11 ήταν οι 432. Κενές οι 98.

Στην αρχή του χρόνου λειτουργούσαν 973 ΜΕΘ για κορονοιό κανονικές, προσωρινές και αυτοσχέδιες.  Λόγω ελλείψεων προσωπικού δεν μπορούμε πια να αναπτύξουμε  τόσες.  7.000   συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας που δεν αναπληρώθηκαν. Οι συνάδελφοι που εργάζονται  έχουν γίνει λάστιχο. Από τμήμα σε τμήμα, χωρίς ρεπό και άδειες», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Με 1.000 θανάτους το μήνα θα «τρέχει» η επιδημία – Σοκάρουν οι προβλέψεις

Κορονοϊός: Σε υψηλό διμήνου οι νοσηλευόμενοι με Covid στις ΜΕΘ της Β. Ελλάδας

Τσακρής: Μονόδρομος η τρίτη δόση του εμβολίου