Υγεία
30-09-2021 | 09:32

Πρόεδρος Καρδιολογικής Εταιρείας: Η πανδημία έφερε ψηφιακές λύσεις στην παρακολούθηση των ασθενών

Newsroom
Μοιράσου το
Πρόεδρος Καρδιολογικής Εταιρείας: Η πανδημία έφερε ψηφιακές λύσεις στην παρακολούθηση των ασθενών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων προκάλεσε η πανδημία Covid-19, με σοβαρές επιπτώσεις στην πρόγνωση των ασθενών. 

Στο πλαίσιο αυτό, ισχυρό σύμμαχο αποτέλεσαν τα ψηφιακά μέσα, τα οποία «γεφύρωσαν» το κενό μεταξύ ασθενών και υπηρεσιών Υγείας, που δημιούργησε η υγειονομική κρίση και συστήνονται πλέον και από τις κατευθυντήριες οδηγίες.

«Η έλευση της πανδημίας COVID-19 αποτέλεσε ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Από την αρχή της πανδημίας, οι ασθενείς με καρδιακή νόσο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά σε περίπτωση επαφής με τον ιό SARS-Cov-2. Παράλληλα παρατηρήσαμε κατά την διάρκεια της πανδημίας ότι οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, απέφυγαν την επαφή με το νοσοκομείο αλλά συγχρόνως παρέλειπαν την τακτική ιατρική παρακολούθηση (check- up)», ανέφερε ο Διευθυντής Καρδιολογίας Θεραπευτικής Κλινικής Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Ιωάννης Κανακάκης, σε συνέντευξη τύπου της ΕΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ασθενείς με εικόνα οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου αναζητούσαν ιατρική βοήθεια καθυστερημένα με αποτέλεσμα μόνιμες βλάβες με δυσμενή πρόγνωση

Είναι ενδεικτικό ότι έρευνα του ΓΝΑ Αλεξάνδρα, που διεξήχθη από τις 20/3/2020 έως τις 30/6/2020 κατέδειξε ότι ο μέσος χρόνος από την έναρξη συμπτωμάτων μέχρι την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας ήταν 369 λεπτά το 2020, έναντι των 113 το 2020.

Ο μέσος χρόνος από την προσέλευση στο νοσοκομείο μέχρι τη διανέργεια στεφανιογραφίας ήταν 38 και 40 λεπτά, αντίστοιχα, ενώ μέσος χρόνος από την από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διενέργεια στεφανιογραφίας 502 λεπτά το 2020, έναντι των 142 το 2019.

«Τα παραπάνω οδήγησαν στην ανάγκη να προστρέξουμε στις λύσεις που μας δίνει η ψηφιακή τεχνολογία για να καλύψουμε αυτό το κενό επικοινωνίας μεταξύ ασθενών και ιατρικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, μιλώντας για την Καρδιολογία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψηφιακά εργαλεία για την καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και θεραπευτική φροντίδα των κλινικών καταστάσεων που σχετίζονται με την καρδιά…», σημείωσε ο κ. Κανακάκης και έκανε ειδική αναφορά στην εφαρμογή της ΕΚΕ:

«Η ΕΚΕ έχει ξεκινήσει προγράμματα τηλεπαρακολούθησης ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια (εφαρμογή KARDIA HF) μέσω χρήσης έξυπνων εφαρμογών στο κινητό τηλέφωνο. Οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, να στέλνουν πληροφορίες για τα συμπτώματα, το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση και να δέχονται οδηγίες για συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή, την άσκηση και την διατροφή».

Τούτουζας: Μείωση των εισαγωγών με έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Για μία μόνιμη πανδημία, έκανε λόγο ο Καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Γ. Γραμματέας της ΕΚΕ, Κωνσταντίνος Τούτουζας, μιλώντας για τα καρδιακά νοσήματα. Όπως ανέφερε, τα νούμερα είναι αμείλικτα, με 18 εκατ. θανάτους το χρόνο, παγκοσμίως, ενώ η πανδημία Covid-19 αύξησε τη θνητότητα κατά 8%, βάζοντας «φρένο» στη βελτίωση της εικόνας που είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.

«Καθώς η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να καταπολεμήσει την πανδημία της νόσου COVID-19, ποτέ δεν είχαμε μεγαλύτερη επίγνωση της σημασίας της υγείας μας καθώς και της υγείας των οικείων προσώπων μας. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα κινδύνευσαν να μπουν σε δεύτερη μοίρα παρότι αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως με περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ετησίως. Επομένως μιλάμε για μια μόνιμη πανδημία…», είπε.

Εικόνα

Ο κ. Τούτουζας αναφέρθηκε σε πρόσφατη μεγάλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε σε 141 χώρες, σε 6 ηπείρους. Όπως αποκαλύπτει, κατά τη διάρκεια των «lockdown» περισσότερο από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού υπέστη κάποιας μορφής περιοριστικά μέτρα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε καθυστερημένη προσέλευση και μείωση κατά 40% των εισαγωγών σε νοσοκομεία ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια.

«Απόρροια της πανδημίας ήταν η αναβολή των προγραμματισμένων ιατρικών εξετάσεων, η έλλειψη επαφής με το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και η μείωση της σωματικής άσκησης. Οι αιτίες για αυτή τη μείωση και την καθυστερημένη προσέλευση δεν σχετίζονται μόνο με την αλλαγή της συμπεριφοράς των ασθενών και τον φόβο πιθανής μόλυνσής τους αλλά αφορούν και στην υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας καθώς και στη χρήση των ασθενοφόρων για περιστατικά του κορονοϊού».

Γουδέβενος: Τα τέσσερα «σημεία» της πρόληψης

Στη διά βίου πρόληψη καθώς και τα διαχρονικά και νέα εμπόδια αναφέρθηκε ο τέως πρόεδρος ΕΚΕ, Ομ. Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιωάννης Γουδέβενος, επισημαίνοντας τους 4 παράγοντες στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί.

«H καλύτερη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων (εμφράγματα, αγγειακά εγκεφαλικά, παθήσεις αρτηριών των ποδιών και καρωτίδων, καρδιακή ανεπάρκεια) είναι η δια βίου πρόληψή τους.

Η αθηροθρόμβωση που αποτελεί το υπόβαθρο των καρδιαγγειακών παθήσεων, ξεκινάει νωρίς στη ζωή, είναι Πολυπαραγοντική, Χρόνια (φλεγμονώδης), Εξελισσόμενη (με μακροχρόνια λανθάνουσα περίοδο),  Γενικευμένη (σε πολλές αρτηρίες του σώματος) και Απρόβλεπτη (αιφνίδια θανατηφόρος)», είπε ο κ. Γουδέβενος.

Όπως τόνισε, η δια βίου πρόληψη των Καρδιαγγειακών παθήσεων πρέπει να επικεντρωθεί σε τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς (Lifestyle): κάπνισμα, φτωχή δίαιτα, αυξημένο βάρος σώματος, καθιστικός τρόπος ζωής και σε τρεις κύριους  παράγοντες κινδύνου: δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη.

«Πρέπει  η αγωγή στα θέματα συνεπειών του καπνίσματος (όσο νωρίς το αρχίσουν τόσο δύσκολά διακόπτεται),  διατροφή (τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη, άσκηση (καθόμαστε λίγο, ασκούμαστε πολύ) να αρχίσει από τη σχολική ηλικία. Προς αυτό το σκοπό η ΕΚΕ φροντίζει με σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σημαντικότατο είναι να τονιστεί αηανάγκη για τοποθέτηση απινιδωτών που πραγματικά μπορεί να σώσουν ζωές σε κάθε δημόσιο χώρο», υπογράμμισε.

Το μήνυμα της Ε.Κ.Ε για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι: 

•    Υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο  ζωής. 

•    Έλεγξε  τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. 

•    Χρησιμοποίησε τις δυνατότητες που δίνουν τα ψηφιακά δίκτυα, καθώς βοηθούν στην επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους συγγενείς και με τους φίλους, αλλά το –κυριότερο- στην επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς τους. 

•    Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος, είτε υπάρχει πανδημία είτε όχι. 

•    Χρησιμοποίησε την τεχνολογία για καλύτερη φροντίδα και υγεία της καρδιάς: USE HEART TO CONNECT .

Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Pfizer. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μείωση εισαγωγών με καρδιαγγειακά επεισόδια και κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας– Στοιχεία από την Ελλάδα

Ελληνική μελέτη: Καρδιαγγειακά προβλήματα τέσσερείς μήνες μετά την αποδρομή της Covid 

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η πανδημία του 21ου αιώνα – Τα «ύποπτα» συμπτώματα