Υγεία
03-09-2021 | 15:58

Yποχρεωτικός εμβολιασμός: Νέες κινητοποιήσεις από την ΠΟΕΔΗΝ – Λειτουργικό αδιέξοδο στο ΕΣΥ

Newsroom
Μοιράσου το
Yποχρεωτικός εμβολιασμός: Νέες κινητοποιήσεις από την ΠΟΕΔΗΝ – Λειτουργικό αδιέξοδο στο ΕΣΥ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενάντια στην υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό των υγειονομικών. Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε λειτουργικό αδιέξοδο με την απομάκρυνση των ανεμβολίαστων εργαζομένων, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται λόγω κορονοϊού.

Παράλληλα εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους υποψηφίους για τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και ζητά την κατάργηση του νόμου της υποχρεωτικότητας και του μέτρου της αναστολής καθηκόντων.

«Με τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή αποκαλύπτεται το Επιχειρησιακό Σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας (Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Πρωτοβάθμιες Μονάδες) και της Πρόνοιας, μετά τις περίπου 10.000 αναστολές εργασίας σε συναδέλφους.

Σε περίοδο πανδημίας που τα Νοσοκομεία γεμίζουν με περιστατικά κορονοϊού αντί να προσθέτουν δυνάμεις στο σύστημα, έχουμε την πιο μαζική φυγή εργαζομένων με αναστολή εργασίας στην ιστορία του Υγειονομικού Συστήματος, εξαιτίας του μη εμβολιασμού και μάλιστα πολλοί εξ’ αυτών είναι εξειδικευμένο προσωπικό πρώτης γραμμής που δεν μπορεί να αντικατασταθεί, χωρίς ένα ευρώ μισθό.

Αυτό είναι το «ευχαριστώ» της πολιτείας μετά από 18 μήνες συνεχούς εργασίας, χωρίς άδειες στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου.

Η κυβέρνηση έλεγε ότι έχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο για τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας από 1 Σεπτεμβρίου και αυτό αποκαλύπτεται από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις τρίμηνες προσλήψεις προσωπικού με άνοιγμα των επικουρικών πινάκων, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από υποψήφιους, καθότι είναι ήδη ανοικτοί από τον Ιανουάριο 2021 οι επικουρικοί πίνακες για προσωπικό με δύο χρόνια σύμβαση και έχουν εξαντληθεί στις βασικές ειδικότητες.

Ακόμη όμως και εάν υπάρξει ενδιαφέρον, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν μπορεί το υπό πρόσληψη προσωπικό να καλύψει τμήματα όπου απαιτείται εξειδίκευση.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι ήδη στα Νοσοκομεία επικρατεί λειτουργικό αδιέξοδο. Με κλινικές να συμπτύσσονται και να καταργούνται, χειρουργεία να αναστέλλονται, εργαζομένους να μετακινούνται, εξετάσεις να αναβάλλονται. Επιπλέον, συρρικνώνεται η λειτουργία μονάδων, περικόπτονται κανονικές άδειες, ακόμη και ρεπό για να βγουν τα προγράμματα. 

Ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, με τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή σε σχέδιο νόμου «αποκαλύπτονται σχέδια κατάργησης, συγχώνευσης Υγειονομικών Μονάδων, επιστροφή των εργολάβων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, ιδιωτικοποίηση του Συστήματος με ανάθεση υπηρεσιών στον Ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα, τονίζει ότι τέλος Οκτωβρίου λήγουν οι συμβάσεις χιλιάδων συμβασιούχων, χωρίς ακόμη η κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ενώ για το Σεπτέμβριο υπήρχε δέσμευση για 4000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά ακόμη δεν έχει εκκινήσει η διαδικασία.

Κατάργηση της υποχρεωτικότητας και της αναστολής καθηκόντων

Αναφορικά με την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας ότι θα καταθέσει τροπολογία με την οποία θα επιτρέπεται στους υγειονομικούς αμέσως μετά τον εμβολιασμό της πρώτης δόσης να επανέρχονται στη δουλειά χωρίς να περιμένουν να παρέλθουν 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, τονίζει ότι «αυτό πρακτικά σημαίνει 1,5μήνας εκτός υπηρεσίας μετά την πρώτη δόση». 

«Χθες ο Υπουργός εκδήλωσε την πρόθεσή του επίσημα να μας δεχθεί στην αρχή της επόμενης εβδομάδας αφού ενημερωθεί και μάλιστα είπε ότι θα γίνονται τακτικές συναντήσεις. 

Θέλουμε τον διάλογο πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι επί 1 ½ χρόνο οι προηγούμενοι υπουργοί Υγείας αρνούνταν να μας συναντήσουν. Εμείς καλούμε όλους τους συναδέλφους να εμβολιαστούν. Δεν μπορούμε όμως να δεχθούμε την υποχρεωτικότητα, την αναστολή καθηκόντων με ούτε ένα ευρώ μισθό, την απορύθμιση και ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας την κατάργηση του νόμου της υποχρεωτικότητας και του μέτρου της αναστολής καθηκόντων.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει:

• Τοπικές μορφές δράσης με πρωτοβουλίες των Σωματείων από Δευτέρα 6/9/2021 έως Τετάρτη 8/9/2021. Παράλληλα θα πρέπει να απευθύνουν τα Σωματεία Εργαζομένων κάλεσμα σε κοινωνικούς φορείς για στήριξη ενάντια στην αποψίλωση των υγειονομικών μονάδων εξαιτίας του μέτρου.
• Παρασκευή 10/9/2021. Μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ. Συγκέντρωση στις 8.00πμ στο Νοσοκομείο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ και πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
• Στάση Εργασίας 7.00 – 15.00 για τα Νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και καλύπτουμε κάθε κινητοποίηση Σωματείου της χώρας προς διευκόλυνση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις.
• Συνεδρίαση Γενικού Συμβουλίου 10/9/2021 για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
• Συμμετοχή σε συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 18.00 στο Άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου      

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.