Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα για την επόμενη εβδομάδα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα για την επόμενη εβδομάδα
Την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημάδια σταθεροποίησης και πολύ μικρής υποχώρησης, εντούτοις η πίεση στο σύστημα Υγείας παρουσίασε σημεία αύξησης.

Αυξητικές θα είναι οι τάσεις της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα και την επόμενη εβδομάδα, ενώ το 4ο κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη και υπό νέα δεδομένα.

Ειδικότερα, τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι, με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, θα συνεχιστεί μια ήπια αλλά σαφής αύξηση των κρουσμάτων, των νέων νοσηλειών και των διασωληνώσεων.

Την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημάδια σταθεροποίησης και πολύ μικρής υποχώρησης, εντούτοις η πίεση στο σύστημα Υγείας παρουσίασε σημεία αύξησης.

Ο αριθμός των νέων νοσηλειών εμφανίζει επίσης μια σταθεροποίηση, καθώς την εβδομάδα που μας πέρασε καταγράφηκε αύξηση περίπου 28%, τη στιγμή που την αμέσως προηγούμενη το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 70%. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1.

Σήμερα υπολογίζεται ότι 1.344 άνθρωποι νοσηλεύονται στην επικράτεια λόγω κορονοϊού, με τον έναν στους δύο να είναι σχετικά νέοι, κάτω των 54 ετών.

Ο αριθμός των ατόμων υπό παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 25%, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και μια μείωση στη διάμεση ηλικία όσων εισάγονται σε ΜΕΘ και διασωληνώνονται, η οποία διαμορφώνεται πλέον στα 57-60 έτη.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν με τη νόσο, μειώθηκε κατά 28% σε περίπου 6 ανά ημέρα.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα που μας πέρασε περίπου 2.500 πολίτες άνω των 40 ετών νόσησαν από κορονοϊό. Στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν ανεμβολίαστοι και, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, περίπου το 10% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευτούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Αδιάψευστα τα νούμερα για το όφελος του εμβολιασμού

«Αδιάψευστα» χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τα στοιχεία που καταδεικνύουν το όφελος του εμβολιασμού, 7 μήνες μετά από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά του ιού Sars-Cov-2 στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με το 62% περίπου του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, με παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα και ενώ η διασπορά μετάλλαξης Δ είναι σημαντική, καταγράφονται 70% λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία ανά ημέρα, 80% λιγότεροι νοσηλευόμενοι, 85% λιγότεροι διασωληνωμένοι και 90% λιγότεροι θάνατοι, σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Τα στοιχεία από τα νοσοκομεία καταδεικνύουν ότι το 99% των ασθενών που νόσησαν βαριά και χρειάστηκαν διασωλήνωση τους τελευταίους 5 μήνες, αφορούσε σε άτομα είτε ανεμβολίαστα, είτε μερικώς εμβολιασμένα.

Τα δεδομένα τόσο από την διεθνή βιβλιογραφία όσο και από την χώρα μας, δείχνουν ότι ο κίνδυνος να μολυνθεί από τον ιό κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι τουλάχιστον 20 έως 80 φορές μικρότερος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Σε ένα σύνολο 5 εκατομμυρίων πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα, έχει νοσήσει μόλις το 0,17%.

Ενδεικτική είναι και η πορεία της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ήταν από τις χώρες οι οποίες προχώρησαν στον εμβολιασμό πιο γρήγορα και μπήκαν και στο τέταρτο κύμα συντομότερα.

Την τελευταία εβδομάδα φαίνονται σαφή σημεία συρρίκνωσης, εμφανίζοντας 31% μείωση των διαγνώσεων. Αυτή η τάση μείωσης είναι αντίθετη στις προβλέψεις δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, μετά την πλήρη κατάργηση των περιορισμών την 19η Ιουλίου.

Παρότι είναι σχετικά νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι από την άνοδο των διαγνώσεων που άρχισε να καταγράφεται στις αρχές Ιουνίου, και δεδομένου ότι δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η πιο πιθανή εξήγηση της μείωσης των κρουσμάτων είναι κατά κύριο λόγο η επέκταση του εμβολιασμού στις πιο νεαρές ηλικίες.

Κρούσματα σε εμβολιασμένους

Σύγχυση, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, προκαλεί στο κοινό η καταγραφή κρουσμάτων σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Εντούτοις, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το φαινόμενο αυτό είναι φυσικό και αναμενόμενο καθώς αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων στον πληθυσμό, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο και επικρατεί η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δ.

Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζουν ότι αυτό που παραμένει σαφές και αδιαμφισβήτητο, είναι ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού αποτρέπουν τη βαριά νόσο, μειώνουν τη πιθανότητα νοσηλείας καθώς και τον κίνδυνο θανάτου.

Τέλος, καθιστούν σαφές ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο που διαθέτει η ανθρωπότητα για να προφυλαχθεί από τον ιό ενώ, δεδομένης της σημαντικής διασποράς της μετάλλαξης Δ, τονίζουν ότι είναι απαραίτητο ακόμα και οι εμβολιασμένοι να είναι προσεκτικοί.

Αναφερόμενη στο χαμηλό αλλά υπαρκτό αριθμό κρουσμάτων σε εμβολιασμένους ενήλικες, η δημόσια υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Public Health England), αναφέρει ότι ο πλήρως εμβολιασμένος υπερήλικας 80 ετών έχει τον ίδιο κίνδυνο να χάσει τη ζωή του από τον κορονοϊό με έναν ανεμβολίαστο 50χρονο. Σημειώνεται ότι η ανοσιακή απόκριση των υπερηλίκων στα εμβόλια γενικά είναι μειωμένη, σε σχέση με αυτή των νεαρότερων. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι οι υπερήλικες διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν με Covid-19 όταν είναι ανεμβολίαστοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: 2.696 νέα κρούσματα, 157 διασωληνωμένοι, 9 νεκροί σε ένα 24ωρο - Εξαπλώνεται η Δέλτα

ΗΠΑ: Γιατί επανήλθε η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και για τους εμβολιασμένους

Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider