Παπαευαγγέλου: Μόνο 42 από τους 4.600 που διασωληνώθηκαν είχαν εμβολιαστεί πλήρως

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαευαγγέλου: Μόνο 42 από τους 4.600 που διασωληνώθηκαν είχαν εμβολιαστεί πλήρως
Papaevaggelou
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας, το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε να διασωληνωθούν ενώ είχαν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι κάτω από το 1%

Ηχηρό μήνυμα ότι επείγει ο εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 40 ετών έστειλε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Πέμπτης.

Η καθηγήτρια τόνισε ότι η διάμεση ηλικία των νοσούντων έχει μετακινηθεί από την ηλικιακή ομάδα 15-25 στους ανεμβολίαστους ηλικίας 40-60 ετών, όπου παρατηρείται «τρύπα» στην εμβολιαστική κάλυψη.

Όπως σημείωσε, σύμφωνα με τα δεδομένα από το πρόγραμμα «Ελευθερία», η κάλυψη αυτής της ηλικακής ομάδας είναι μόλις 65%, που σημαίνει ότι ένας στους τρεις βρίσκεται σε κίνδυνο να κολλήσει τον ιό και να νοσήσει.

«Ας μην ξεχνάμε ότι στις ηλικίες 40-60 ετών ανήκουν οι γονείς των παιδιών που σήμερα βρίσκονται στα νησιά και θα επιστρέψουν με τον ιό στα σακίδιά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Παράλληλα, τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας, το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε να διασωληνωθούν ενώ είχαν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι κάτω από το 1%. Δηλαδή, μόνο 42 στους 4600 ασθενείς που διασωληνώθηκαν συνολικά από το Φεβρουάριο μέχρι πριν μία εβδομάδα, είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

«Συνεπώς, το 99% των ασθενών που νόσησαν βαριά και χρειάστηκε διασωλήνωση, αφορούσε σε άτομα είτε ανεμβολίαστα, ή μερικώς εμβολιασμένα. Το εμβόλιο ωφελεί κατά κύριο λόγο αυτόν που εμβολιάζεται και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο», υπογράμμισε.

Η ίδια αναφέρθηκε σε σημερινή δημοσίευση του περιοδικού New England Journal of Medicine, σύμφωνα με την οποία υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα ο μαζικός εμβολιασμός έχει αποτρέψει τουλάχιστον 1,25 εκατομμύρια νοσηλείες και 280.000 θανάτους στις ΗΠΑ.

Επίσης, επεσήμανε νέα οδηγία του CDC, η οποία τονίζει για μία ακόμη φορά την ανάγκη ολοκλήρωσης του εμβολιασμού με δύο δόσεις του εμβολίου, που προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη προστασία έναντι και της μόλυνσης αλλά και της σοβαρής νόσησης, σε σύγκριση με τη μία μόνο δόση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαευαγγέλου: Ποιοι πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία

Β. Κοντοζαμάνης: Οι ρυθμίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι εθνικά απαραίτητες

gazzetta
gazzetta reader insider insider