«Παίζει» με τις ηλικίες ο κορονοϊός – Σπάει τα κοντέρ ο δείκτης θετικότητας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παίζει» με τις ηλικίες ο κορονοϊός – Σπάει τα κοντέρ ο δείκτης θετικότητας
Την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου καταγράφηκαν 3.163 κρούσματα σε ενήλικες 40-60 ετών, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 75% στον αριθμό νέων κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Παιχνίδια» με τις ηλικίες φαίνεται ότι έχει αρχίσει ο κορονοϊός, καθώς σε αυτή τη φάση της επιδημίας μετακινείται από τη μία ηλικιακή ομάδα στην άλλη.

Η συμπεριφορά αυτή αποδεικνύει το γεγονός ότι παρεισφρέει όπου βρίσκει έδαφος, δηλαδή όπου υπάρχει «τρύπα» στην εμβολιαστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσίασε μια μικρή αύξηση και σήμερα διαμορφώνεται στα 26 έτη. Όπως δείχνουν οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων εξακολουθεί να αφορά νέους 10-35 ετών, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό σε ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών, που σήμερα αποτελούν πλέον σχεδόν το 30%.

Την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου καταγράφηκαν 3.163 κρούσματα σε ενήλικες 40-60 ετών, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 75% στον αριθμό νέων κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι, ήδη σήμερα και μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη νέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, ο ιός βρήκε τον τρόπο να μεταδοθεί σε ανεμβολίαστα άτομα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά. Από την ιχνηλάτηση προκύπτει ότι σε αυτές τις ηλικίες ο ιός μεταδίδεται μέσω του οικογενειακού και εργασιακού περιβάλλοντος.

«Αυτό που χαρακτηρίζει την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας σήμερα, είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας.

Κατά κύριο λόγο βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες 40-60 ετών, μια ηλικιακή ομάδα με σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος των επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ανησυχητική εξέλιξη

Η μετατόπιση της επιδημίας προς τις μεγαλύτερες ηλικίες ανησυχεί τους ειδικούς, ιδιαίτερα όσον αφορά στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου σημειώνονται κρούσματα και σε ανεμβολίαστα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ή και 75 ετών.

Οι επιστήμονες κρίνουν «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» αυτήν την εξέλιξη, κυρίως γιατί εκτιμούν ότι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σταδιακά και πάλι σε αύξηση των νοσηλειών και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ήδη, την εβδομάδα που μας πέρασε σημειώθηκε αύξηση των εισαγωγών κατά 70%, με τον κυλιόμενο μέσο όρο νέων εισαγωγών του 7ημέρου να ανέρχεται στις 129 ανά ημέρα και το συνολικό αριθμό των νοσηλευομένων να ξεπερνά μετά από πολλές εβδομάδες τους 1000 συνολικά στην επικράτεια.

Ο λόγος εισιτηρίων-εξιτηρίων αυξήθηκε και πάλι πάνω από τη μονάδα, ωστόσο, καθώς η μέση ηλικία των ασθενών που εισάγονται στα Νοσοκομεία διατηρήθηκε σχετικά σταθερή, η αυξημένη ροή των ασθενών δεν συνοδεύεται επί του παρόντος από αύξηση των διασωληνωμένων.

«Το πρώτο σημαντικό μήνυμα είναι ότι αυτό που επείγει σήμερα, είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων των ενηλίκων άνω των 40 ετών, κατά προτεραιότητα. Η ώρα της απόφασης έχει έρθει. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για περαιτέρω αναβολή για τον Σεπτέμβριο. Ο κάθε ανεμβολίαστος ενήλικας πρέπει να κατανοήσει ότι ο εμβολιασμός του ωφελεί, προστατεύει, πρώτα από όλα τον ίδιο. Ο εμβολιασμός του, ακόμα και τώρα, θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να νοσήσει από κορονοϊό μέσα στον Αύγουστο», υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα από το πρόγραμμα «Ελευθερία», δείχνουν πως η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων ηλικίας 40-60 ετών είναι μόλις 65%, που σημαίνει ότι ένας στους τρεις διατρέχει κίνδυνο να κολλήσει τον ιό και να νοσήσει.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία από τα Νοσοκομεία της επικράτειας, καταδεικνύουν ότι μόνο 42 στους 4.600 (<1%) ασθενείς που διασωληνώθηκαν συνολικά, από τον Φεβρουάριο μέχρι πριν μια βδομάδα, είχαν πλήρως εμβολιαστεί. Κατά συνέπεια, το 99% των ασθενών που νόσησαν βαριά και χρειάστηκε να διασωληνωθούν αφορούσε σε άτομα είτε ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα.

Στα… ύψη ο δείκτης θετικότητας

Κοντά στο όριο ασφαλείας που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (4%) κινείται ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια.

Την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκε σε δομές υγείας, ιδιαίτερα τα rapid test, και συνολικά ξεπέρασαν τις 74.000, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικού στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού που προσέρχεται να ελεγχθεί, είτε λόγω συμπτωμάτων ή λόγω έκθεσης σε κρούσμα ή λόγω επερχόμενου ταξιδιού.

Ο δείκτης θετικότητας των ελέγχων αυτών ανέρχεται στο 3,4% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, είναι σημαντικά υψηλότερος, έτσι όπως αποτυπώνεται από τους ελέγχους των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, την εβδομάδα που μας πέρασε, μειώθηκε ο αριθμός των αυτοδιαγνωστικών τεστ που διενεργήθηκαν και ο δείκτης θετικότητας διπλασιάστηκε σε μία εβδομάδα στο 0,8%.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι έχει υπερδεκαπλασιαστεί μέσα στον Ιούλιο, ενώ σήμερα, 4 με 5 στα 10 νέα κρούσματα προέρχονται από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους ασυμπτωματικών πολιτών.

Τα καλά νέα είναι ότι παρότι η αύξηση του επιδημικού κύματος στη χώρα μας συνεχίζεται, παρατηρείται μια σημαντική ύφεση της κατακόρυφης αύξησης που σημειώθηκε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Αυτή την εβδομάδα ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στην επικράτεια ήταν περίπου 12% , ενώ την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαευαγγέλου: Μόνο 42 από τους 4.600 που διασωληνώθηκαν είχαν εμβολιαστεί πλήρως

Κορονοϊός: Υπό το φόβο των πρόσθετων μέτρων τα νησιά - «Εκκρεμεί» η απόφαση για τη Μύκονο 

Στέλεχος Δέλτα: 219 τα νέα κρούσματα - Πού εντοπίστηκαν

gazzetta
gazzetta reader insider insider