Η πανδημία ανεβάζει και πάλι ρυθμούς εξαιτίας των μεταλλάξεων -Παγκόσμιος κίνδυνος από τους ανεμβολίαστους πληθυσμούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πανδημία ανεβάζει και πάλι ρυθμούς εξαιτίας των μεταλλάξεων -Παγκόσμιος κίνδυνος από τους ανεμβολίαστους πληθυσμούς
Επιστρέφει, άραγε, ο εφιάλτης;

Επιστρέφει, άραγε, ο εφιάλτης;

Στην Ινδονησία οι νεκροθάφτες δουλεύουν διπλοβάρδιες καθώς τόσο το οξυγόνο όσο και τα εμβόλια βρίσκονται σε έλλειψη. Στην Ευρώπη, οι χώρες κλείνουν ξανά τις πόρτες τους με καραντίνες και ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Στο Μπαγκλαντές, οι εργάτες στις υφαντουργίες των πόλεων που προσπαθούν να αποφύγουν το lockdown τροφοδοτούν μια νέα έξαρση του κορονοϊού στα φτωχικά χωριά που κατοικούν. Και σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και το Ισραήλ που έδειχναν να έχουν θέσει υπό έλεγχο τον ιό, τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα χτίσουν ένα γιγάντιο κέντρο καραντίνας με έως 5.000 δωμάτια για να φιλοξενεί τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Η Αυστραλία ζήτησε σε εκατομμύρια πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι.

Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνισή της, η πανδημία βρίσκεται και πάλι σε άνοδο, κυρίως εξαιτίας των νέων μεταλλάξεων και ειδικά της ιδιαίτερα μολυσματικής μετάλλαξης Δέλτα που εμφανίστηκε στην Ινδία. Από την Αφρική έως την Ασία, οι χώρες υποφέρουν από κρούσματα και θανάτους ρεκόρ, την ίδια στιγμή που οι πλουσιότερες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού χαλαρώνουν τα μέτρα τους και οδηγούν σταδιακά τη ζωή πίσω στην ομαλότητα.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να είναι διπλάσια μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό κορονοϊό, ενώ η ικανότητά της να μολύνει άτομα που έχουν κάνει την α' δόση του εμβολίου, εγείρει ανησυχίες μεταξύ των ειδικών. Ανεμβολίαστοι πληθυσμοί, είτε βρίσκονται στην Ινδία, είτε στην Ιντιάνα, μπορούν να λειτουργήσουν σαν εκκολαπτήρια νέων μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν με απρόσμενους και επικίνδυνους τρόπους. Η μετάλλαξη Δέλτα, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αυτό που οι Ινδοί ερευνητές αποκαλούν Δέλτα Plus. Υπάρχουν επίσης οι μεταλλάξεις Γάμα και Λάμδα.

Τα περισσότερα εμβόλια φαίνεται να είναι αποτελεσματικά ενάντια στην μετάλλαξη Δέλτα και οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως όσοι προσβληθούν είναι πιθανό να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα ή να είναι και ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, ακόμη και στις πλουσιότερες χώρες, -εκτός από λίγες εξαιρέσεις με μικρότερο πληθυσμό- κάτω από το 50% των κατοίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Οι ειδικοί λένε ότι με τις νέες μεταλλάξεις να εξαπλώνονται, χρειάζονται μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων και συνεχή μέτρα προφύλαξης για να δαμαστεί η πανδημία.

Ο καπνός που βγαίνει για άλλη μια φορά από τα κρεματόρια σε λιγότερο εύπορα έθνη έχει αναδείξει το χάσμα μεταξύ των εχόντων και μη εχόντων του πλανήτη. Οι τεράστιες ανισότητες στην οικονομική ανάπτυξη, στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και - παρά τις υποσχέσεις των παγκόσμιων ηγετών - στην πρόσβαση στα εμβόλια έχουν κάνει την τελευταία έξαρση του κορονοϊού πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο θανατηφόρα.

«Οι ανεπτυγμένες χώρες εξάντλησαν τους διαθέσιμους πόρους επειδή τους κατείχαν και ήθελαν πρώτα να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους», λέει ο Dono Widiatmoko, ανώτερος λέκτορας υγείας και κοινωνικής μέριμνας στο Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι. «Είναι φυσιολογικό, αλλά αν το δούμε από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάθε ζωή έχει την ίδια αξία».

Και όπως επαναλαμβάνουν συνεχώς οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας και αποδεικνύει και η ίδια η πανδημία, από τη στιγμή που μία περιοχή είναι μολυσμένη, κανένα μέρος του πλανήτη δεν είναι ασφαλές.

Φώτο: @Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ινδονησία: Επιβολή έκτακτων μέτρων καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται εκθετικά

Ρωσία: Τρίτη συνεχόμενη μέρα με ρεκόρ ημερησίων θανάτων από τον κορονοϊό

gazzetta
gazzetta reader insider insider