ΕΚΠΑ: Γιατροί και νοσηλευτές το «κλειδί» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΠΑ: Γιατροί και νοσηλευτές το «κλειδί» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού
Οι ιατροί και οι νοσηλευτές είναι η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τον εμβολιασμό, ακόμα και για τους αρνητές

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά του κορονοϊού, όπως δείχνουν στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείεςμ τα ο οποία συνοψίζουν καθηγητές του ΕΚΠΑ

Στις ΗΠΑ η πτώση των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω του κορονοϊού είναι πλέον γεγονός, μετά το μαζικό εμβολιασμό. Ωστόσο, οι περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν ακόμα σε κίνδυνο για εμφάνιση εξάρσεων της επιδημίας. Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων λόγω λοίμωξης COVID-19 αφορά ανεμβολίαστους.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, κυρίως σε όσους τον βλέπουν με σκεπτικισμό . Οι ιατροί και οι νοσηλευτές είναι η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τον εμβολιασμό, ακόμα και για τους αρνητές και σε κάθε ευκαιρία οφείλουν να ενημερώνουν τον πληθυσμό, λύνοντας τυχόν απορίες.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα όπως δημοσιεύτηκαν προσφάτως στις ΗΠΑ.

Διαπιστώθηκε ότι λίγοι λειτουργοί υγείας είναι εκπαιδευμένοι στο να ενημερώνουν τον πληθυσμό για τον εμβολιασμό. Πολλοί υποθέτουν ότι χρειάζονται να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σε κάποιο υποψήφιο εμβολιαζόμενο. Ωστόσο, οι αρνητές των εμβολίων συνήθως δεν αρνούνται να εμβολιαστούν λόγω των ελλιπών πληροφοριών, αλλά λόγω της θεώρησης τους για τον κόσμο, και της αμφισβήτησης τους για το σύστημα υγείας.

Οι στρατηγικές του εμβολιασμού που παρουσιάζουν τον εμβολιασμό ως προκαθορισμένη επιλογή όπως «Ήρθε η ώρα να εμβολιαστείς» δεν φαίνεται να είναι τόσο αποτελεσματικές. Ενδεχομένως μία πιο μετριοπαθής προσέγγιση, όπως «Ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς τον εμβολιασμό COVID-19» μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, καθώς δεν αφαιρεί την αυτονομία, αλλά λειτουργεί ως λεκτική παρότρυνση.

Το κράτος θα μπορούσε να εκπαιδεύσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, σε αποτελεσματικές επικοινωνιακές τεχνικές στην παρότρυνση για τον εμβολιασμό. Το να πείσεις κάποιον να εμβολιαστεί μπορεί να απαιτεί πολλαπλά ραντεβού, και είναι σημαντικό να είναι εύκολη η πρόσβαση στον εμβολιασμό και η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο απλουστευμένη.

Το πιο αποτελεσματικό μήνυμα εμβολιασμού προέρχεται από μία αξιόπιστη πηγή και μπορεί να οδηγήσει κάποιον όχι μόνο στον εμβολιασμό άλλα και με τη σειρά του αυτός να παραινέσει άλλους. Όλοι οι λειτουργοί υγείας πρέπει να στοχεύουν στο να επιτύχουμε τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider