ΕΝΘΕ:  Restrart στις δράσεις για καρκίνο πνεύμονα και ΧΑΠ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΝΘΕ:  Restrart στις δράσεις για καρκίνο πνεύμονα και ΧΑΠ
Η ενεργοποίηση θα γίνει σύμφωνα με τις πρόσφατες εισηγήσεις της, οι οποίες είχαν υιοθετηθεί από το Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας – ΗΠΙΟΝΗ, του Υπουργείου Υγείας

Την επανενεργοποίηση των δραστηριοτήτων σε σχέση με την πρώιμη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και του καρκίνου του πνεύμονα (ΚΠ) ανακοίνωσε η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας (ΕΝΘΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος (31/5).

Η ενεργοποίηση θα γίνει σύμφωνα με τις πρόσφατες εισηγήσεις της, οι οποίες είχαν υιοθετηθεί από το Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας – ΗΠΙΟΝΗ, του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ανεστάλη εξ αιτίας της πρόσφατης πανδημίας.

Μεταξύ των νοσημάτων που αποδίδονται κυρίως στο κάπνισμα συγκαταλέγονται η (ΧΑΠ), που αποτελεί παγκοσμίως την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας και ο(ΚΠ), που είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος παγκοσμίως. Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί την μόνη πρόληψη τόσο για τη ΧΑΠ όσο και για τον ΚΠ.

Η ΕΝΘΕ ενθαρρύνει και προτρέπει όλους τους πνευμονολογους, ιδίως τα μέλη της, για την συνταγογράφηση της χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας θώρακος (LDCT) σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, στο πλαίσιο του προ συμπτωματικού ελέγχου του ΚΠ, ως τη μόνη εξέταση η οποία οδηγεί στη έγκαιρη διάγνωση, κατά συνέπεια στην οριστική του αντιμετώπιση.

Με την αφορμή τον εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διακοπής Καπνίσματος, η ΕΝΘΕ με ιδιαίτερη χαρά προσφέρει δωρεάν σε όποιον ειδικευόμενο πνευμονολόγο επιθυμεί ένα οξύμετρο δακτύλου, ως συμβολική πράξη υπενθύμισης των βλαπτικών επιδράσεων του καπνίσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ημέρα κατά του Καπνίσματος» σημαίνει Ημέρα υπέρ της Ζωής

«14 λεπτά FairLife»: Η νέα καμπάνια της FairLife κατά του καπνίσματος από τους νέους

Ημερίδα υπουργείου Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider