Γαλάζια ελευθερία: Πάνω από 90% η πληρότητα των ραντεβού στα 19 μεγάλα νησιά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλάζια ελευθερία: Πάνω από 90% η πληρότητα των ραντεβού στα 19 μεγάλα νησιά
Από σήμερα (25/5) προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες δομές ο εμβολιαστικός σταθμός αυξημένης δυναμικότητας στη Ρόδο, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό, άλλος ένας στην Κέρκυρα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 31 Μαΐου.

Καλυμμένη είναι η συντριπτική πλειονότητα των ραντεβού για εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού στα 19 μεγάλα νησιά της χώρας.

Ήδη η πληρότητα ξεπερνάει το 90%, ενώ η δυναμικότητα και ο αριθμός των εμβολιασμών θα αυξάνεται σταδιακά, ανάλογα με τις παραδόσεις.

Υπενθυμίζεται η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στα νησιά Ρόδο, Κέρκυρα, Λέσβο, Χίο, Ζάκυνθο, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Κω, Σάμο, Λευκάδα, Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη, Λήμνο, Κάλυμνο, Θάσο, Μύκονο, Πάρο και Αίγινα.

Οι κάτοικοι άνω των 18 ετών αλλά και οι διαμένοντες σε αυτά έχουν πρόσβαση κυρίως στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson από την περασμένη Τρίτη (18/5), με στόχο τον καθολικό εμβολιασμό τους έως το τέλος Ιουνίου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο «τείχος» προστασίας μέχρι να αρχίσει η μεγάλη ροή τουριστών.

Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τη Δευτέρα, ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μια δόση βρίσκεται στο 30%, ενώ το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών έχει ανέβει στο 20%.

Όπως ο ίδιος διευκρίνισε, παρατηρείται μια βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης στα νησιά με μία δόση από 22% σε 30% και στο ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών από 13% σε 20%.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι η κάλυψη της Σαντορίνης σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, όπου από το 11% ανέβηκε στο 25% αλλά και η Σύρος η οποία από το 12% ανήλθε στο 23%.

Το 100% των διαθέσιμων ραντεβού έχει καλυφθεί σε 10 νησιά: στη Σαλαμίνα, την Κω, την Πάρο, τη Ρόδο, τη Μύκονο, τη Νάξο, τη Χίο, την Αίγινα, τη Σαντορίνη και την Κέρκυρα.

Η εμβολιαστική κάλυψη ενισχύεται με αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων από τις τοπικές μονάδες, με δημιουργία «ομάδων κρούσης» από την ηπειρωτική χώρα αλλά και με τη βοήθεια εθελοντικών οργανώσεων.

Από σήμερα (25/5) προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες δομές ο εμβολιαστικός σταθμός αυξημένης δυναμικότητας στη Ρόδο, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό, άλλος ένας στην Κέρκυρα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 31 Μαΐου.

Παρά τη μεγάλη ανταπόκριση στο σύνολο των 19 νησιών, 5 εξ αυτών (Κάλυμνος, Ζάκυνθος, Σάμος, Λήμνος και Κεφαλονιά), εμφανίζουν χαμηλή πληρότητα των ραντεβού, κάτω από το 35%, ωστόσο, και στα νησιά αυτά καταγράφεται μία αύξηση.

Σημειώνεται ότι ήδη, έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε 32 νησιά: Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι.

Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου. Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Σε ποιες περιπτώσεις αρκεί η μία δόση εμβολιασμού - 26/5 ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 35-39 (vid)

Β. Κικίλιας: Πάνω από 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί - Έως τον Ιούνιο καθολικός εμβολιασμός σε 19 νησιά

Πελώνη: Σαρωτικοί έλεγχοι στην εστίαση - Ανοιχτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους υγειονομικούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider