Εμβόλιο Covid-19: Καταρρίπτονται τα επιχειρήματα των διστακτικών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβόλιο Covid-19: Καταρρίπτονται τα επιχειρήματα των διστακτικών
Εμβόλια κορονοϊού
Ο έλεγχος της κυτταρικής ανοσίας δίνει αποτελέσματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ανοσία διαρκεί πολύ περισσότερο.

Δύο από τα συνηθέστερα επιχειρήματα όσων διστάζουν να εμβολιαστούν έναντι της Covid -19 καταρρίπτονται από νέα επιστημονικά δεδομένα.

Το γεγονός ότι η διάρκεια της προστασίας από τα αντισώματα είτε μετά από φυσική λοίμωξη, είτε μετά από εμβολιασμό ήταν άγνωστη, έδινε «τροφή» μέχρι πρότινος στους ενδοιασμούς τους, όμως νέα στοιχεία έρχονται να απαντήσουν με αρκετή πλέον σαφήνεια στο κρίσιμο αυτό ερώτημα.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες μιλούσαν για σπάνια πιθανότητα επαναλοίμωξης εντός των πρώτων 3 μηνών και προστασία με τα εξουδετερωτικά αντισώματα διάρκειας 5 έως 7 μηνών. Τα νέα στοιχεία επιμηκύνουν το διάστημα της προστασίας.

Μέχρι και πάνω από χρόνο

Πριν λίγες, ημέρες προδημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) μία πολυκεντρική μελέτη, από ερευνητικά κέντρα της Γαλλίας και του Στρασβούργου, με τίτλο «Τα αντισώματα του SARS-CoV-2 παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης».

Η μελέτη συμπεριέλαβε 1.309 άτομα που ανήκουν στους επαγγελματίες υγείας που νόσησαν από κορονοϊό και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν. Μελετήθηκε η κινητική των αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού και για τις δύο βασικές πρωτεΐνες, την πρωτεΐνη Spike S και το πυρινοκαψίδιο (πρωτεΐνη N).

«Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά από φυσική λοίμωξη για ένα χρόνο και την κατά 96% μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης.

Παράλληλα, καλύπτονται με τα αντισώματα από την φυσική λοίμωξη και μεταλλάξεις, όπως του βρετανικού στελέχους και κάποια από το νοτιοαφρικανικό», σχολίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τη Δευτέρα (17/5).

Στην ίδια μελέτη η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου προκάλεσε εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση, μία αντίδραση που παρατηρείται στους επαναληπτικούς εμβολιασμούς (αναμνηστικές δόσεις), ενώ αυτά τα αντισώματα από το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικά και στις συνήθεις μεταλλάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της κυτταρικής ανοσίας που γινόταν παράλληλα με τον ορολογικό έλεγχο για εξουδετερωτικά αντισώματα, δίνει αποτελέσματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ανοσία διαρκεί πολύ περισσότερο.

Τα στοιχεία από την Ελλάδα

Υπάρχουν μελέτες και από τη χώρα μας, με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων που έχουν δείξει ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή σημαντική κατακόρυφη αύξηση των αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου σε άτομα που έχουν ιστορικό νόσου Covid.

Αυτό ήταν και το κίνητρο που ώθησε την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να τροποποιήσει τις πρώτες συστάσεις που είχε διατυπώσει για τον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν νοσήσει, σύμφωνα με τις οποίες μετά τη νόσηση έπρεπε να γίνονται δύο δόσεις εμβολίου.

Η ισχύουσα σύσταση είναι μετά από φυσική νόσηση να γίνεται μια δόση εμβολίου, η οποία παίζει το ρόλο επαναληπτικής δόσης.

«Δύο επιχειρήματα που επικαλούνται συνήθως οι διστακτικοί για τους εμβολιασμούς, δηλαδή ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει για πολύ χρόνο ή το εμβόλιο δεν είναι χρήσιμο αφού καταργείται η αποτελεσματικότητά του με τις μεταλλάξεις, καταλαβαίνετε ότι δεν ευσταθούν», υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.

Το θέμα των μεταλλάξεων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των προβληματισμών και είναι ένα από τα πεδία που θα απασχολήσουν πολύ την επιστημονική κοινότητα το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε, όπως και άλλες που τα εμβόλιά τους δεν έχουν φτάσει ακόμα, έχουν προχωρήσει στην παρασκευή των εμβολίων δεύτερης γενιάς. Πρόκειται για εμβόλια τα οποία είναι παρασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, που να αντιμετωπίσουν και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από το gov.gr οι διαβεβαιώσεις διαγνωστικού ελέγχου κορονοϊού

Πότε θα λειτουργήσουν τα «ιδιωτικά» εμβολιαστικά κέντρα – Πόσες μονάδες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

gazzetta
gazzetta reader insider insider