Παπαευαγγέλου: Οι επιδημιολογικοί δείκτες πέφτουν, αλλά είμαστε ανήσυχοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαευαγγέλου: Οι επιδημιολογικοί δείκτες πέφτουν, αλλά είμαστε ανήσυχοι
Papaevaggelou
Πτωτική τάση εμφανίζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες της χώρας, διαγράφοντας μία πορεία αποκλιμάκωσης. Εντούτοις, οι επιστήμονες παραμένουν ανήσυχοι, επισείοντας την προσοχή στους πολίτες.

Πτωτική τάση εμφανίζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες της χώρας, διαγράφοντας μία πορεία αποκλιμάκωσης. Εντούτοις, οι επιστήμονες παραμένουν ανήσυχοι, επισείοντας την προσοχή στους πολίτες.

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, την Παρασκευή (7/5), αν και παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων, ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική εικόνα των νέων μολύνσεων και της διασποράς του ιού, καθώς ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν κατά την περίοδο του Πάσχα σε δομές Υγείας ήταν σημαντικά μειωμένος.

Ωστόσο, τις τελευταίες δύο ημέρες που τα ημερήσια τεστ επανήλθαν σε υψηλά νούμερα, το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε το ίδιο με αυτό της Μεγάλης Εβδομάδας, στο 4,3%, προσεγγίζοντας το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι διεθνείς οργανισμοί.

Πάντως, το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει μία πτωτική πορεία σε όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των γνωστών ενεργών κρουσμάτων έπεσε κάτω από τις 20.000 για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες.

Σημαντικός αριθμός ενεργών κρουσμάτων παρατηρείται στην Αττική, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία.

Ειδικότερα όσον αφορά στην Αττική, όπως σημείωσε ο καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, εντός της τελευταίας εβδομάδας έχει παρατηρηθεί σημαντικότατη μείωση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων, που αγγίζει το 30%. Ωστόσο, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί, λόγω της μειωμένης προσέλευσης για τεστ εξαιτίας των αργιών του Πάσχα, και αναμένουν σεφέστερη εικόνα την επόμενη εβδομάδα.
Πιο αξιόπιστη εικόνα αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα και για ολόκληρη τη χώρα, οπότε και θα φανεί το «αποτύπωμα» από πιθανές μετακινήσεις που έγιναν κατά την εορταστική περίοδο.

«Αναμένουμε τοπικές επιδημίες και ήδη έχουμε κάποιες τέτοιες ενδείξεις, καθώς τόσο οι μετακινήσεις κάποιων από τις μεγάλες πόλεις σε περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο, όσο και οι οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις που όλοι απολαύσαμε αυτές τις μέρες, ενδέχεται να έχουν αυξήσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Σταδιακή αποσυμπίεση στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ενημέρωση των συντακτών Υγείας, ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία για τέταρτη εβδομάδα, με τον επταήμερο μέσο όρο να διαμορφώνεται στις 391 νέες εισαγωγές τη μέρα. Για πρώτη φορά τη Μεγάλη Εβδομάδα, σημειώθηκε αντιστροφή, με τον αριθμό των νέων εισαγωγών να είναι μικρότερος από τον αριθμό των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο. Παρόλα αυτά, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια συνεχίζει να είναι υψηλός (4.900 ασθενείς), εμφανίζοντας σημαντική μείωση στις νέες νοσηλείες των ηλικιακών ομάδων που έχουν εμβολιαστεί.
Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς Covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης, που διαμορφώνεται στο 82% σε όλη την επικράτεια, όμως τη θέση των υπερηλίκων ανθρώπων, άνω των 75 ετών, καταλαμβάνουν άτομα ηλικίας 35-55 ετών. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι.

Ανήσυχη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Η σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας επέτρεψε περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων, χωρίς να παρατηρείται αύξηση των νέων διαγνώσεων. Εντούτοις, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εκφράζει την ανησυχία της, καθώς η χώρα βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο, κατά την οποία ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα χαλάρωσης των μέτρων, ούτε καν σε αυτούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι συνέβη μόλις πριν λίγους μήνες, στις αρχές του χρόνου, όταν η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε σημαντική επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου.

Και, ναι, τώρα έχουμε καλύτερο καιρό, είμαστε στο καλοκαίρι. Ναι, έχουμε ήδη εμβολιάσει 3.000.000 Ελλήνων. Αλλά αυτά σήμερα στην Ελλάδα δεν αρκούν για να ελέγξουμε την πανδημία. Βλέπουμε τοπικές επιδημικές εξάρσεις, ακόμα και σε περιοχές που έχουν εμβολιαστική κάλυψη της τάξεως του 25%», εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας από τους πολίτες, προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιοι και οι γύρω τους, αλλά και να μειωθεί η διασπορά στην κοινότητα.

«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας μειώνεται και αυτό είναι εξαιρετικά ευχάριστο, αλλά με το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πάντως μέχρι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ικανοποιητικά, θα χρειαστεί όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουμε μια νέα επιδημική έξαρση», εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider