Έρχονται μειώσεις στις χρεώσεις τραπεζών - Τι συμφώνησαν με την κυβέρνηση (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται μειώσεις στις χρεώσεις τραπεζών - Τι συμφώνησαν με την κυβέρνηση (vid)
Οι συστημικές τράπεζες θα προβούν τόσο σε αναστολή των αυξήσεων που είχαν προαναγγείλει, αλλά και σε μειώσεις για χρεώσεις που έχουν ήδη επιβάλλει, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Μειώσεις σε χρεώσεις που έχουν ήδη επιβάλλει αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα τρεις συστημικές τράπεζες, ενώ η τέταρτη θα προχωρήσεις στις σχετικές ανακοινώσεις τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, το πρωί της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ANT1, ανακοίνωσε πως οι συστημικές τράπεζες θα προβούν τόσο σε αναστολή των αυξήσεων που είχαν προαναγγείλει, αλλά και σε μειώσεις σε χρεώσεις που έχουν ήδη επιβάλλει.

Μάλιστα, τόνισε πως αυτό είναι το πρώτο κύμα των μειώσεων, ενώ βρίσκονται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση και εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να υπάρξει και δεύτερο κύμα μειώσεων σε χρεώσεις.

Δείτε εδώ ολόκληρη η συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη:

«Η ευτυχής για τους πολίτες κατάληξη προέκυψε μετά από διεξοδική συζήτηση που ξεκίνησε στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων εδώ και ένα μήνα όταν ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις από τις τράπεζες και ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα» δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Όταν λόγω της Κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη και των μέτρων που έχουμε λάβει, τα επιτόκια δανεισμού μειώνονται – χθες το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου κατέρριψε νέο ιστορικό ρεκόρ με 1,15% - και άρα μειώνονται και τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι τράπεζες, είναι πολύ λογικό αυτή η μείωση να περάσει και στα επιτόκια των δανείων».

«Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τις τράπεζες ένα ευρύ πρόγραμμα στήριξης των συνετών δανειοληπτών. Η μία από τις τέσσερις έχει ξεκινήσει τέτοιο πρόγραμμα και πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες».

Ποιες προμήθειες αποσύρουν οι τράπεζες

Όπως είχαν αναφέρει ανώτατες τραπεζικές πηγές στο insider.gr οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν αποφασίσει να υπαναχωρίσουν σε ορισμένες «μικροχρεώσεις», ενώ ειλημμένη απόφαση είναι και η απορρόφηση της προμήθειας DAF στα ΑΤΜ των απομονωμένων περιοχών.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η τιμολογιακή πολιτική των συστημικών τραπεζών συγκλίνει μεν, αλλά δεν είναι πανομοιότυπη, το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουν επιβάλει όλες τις ίδιες προμήθειες στις ίδιες υπηρεσίες, την ίδια χρονική στιγμή. Από σήμερα, για παράδειγμα, είχε εξαγγείλει μια δέσμη νέων χρεώσεων η Εθνική Τράπεζα -τις οποίες ωστόσο θα αποσύρει εν μέρει με σημερινή της ανακοίνωση. Ορισμένες από τις προμήθειες αυτές έχουν ήδη επιβάλλει οι υπόλοιπες τράπεζες, ενώ άλλες δεν ισχύουν στον ανταγωνισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider